Dobre stvari

Kako izabrati kolica za bebu?

kolica-za-bebe

Večita nedomica jeste kako izabrati kolica za bebu tako da budu praktična i udobna. Vaša beba traži komfor i udobnost, ali treba da bude zaštićena od svih neprilika. Mi smo mislili na sve i pripremili vodič za izbor kolica za bebu! Ispratite savete i izaberite prava kolica za bebu, zahvaljujući kojima će uživati čitava porodica. 

Najznačajnija životna odluka jeste osnivanje porodice i svaki naredni korak je jednako važan, pogotovo kada pripremate sobu za svoje novorođenče i birate kolica za bebu. U narednim redovima pružamo vam neophodne informacije kojima se treba voditi prilikom izbora kolica. Ova pitanja treba postaviti prodavcu kako bi vas odveo do adekvatnih kolica za bebu u skladu sa vašim načinom života. 

Dakle, nismo tu da reklamiramo određene brendove već vam olakšamo naredne mesece u kojima će vaša beba tražiti svu pažnju! 

Verovali ili ne, mesto vašeg stanovanja određuje izbor kolica za bebu!

Ukoliko živite u zgradi na višim spratovima treba obratiti pažnju na težinu kolica za bebu koja su vam se svidela na prvi pogled. U izlogu prodavnice i po ulasku u nju, sva kolica su izložena na divan način tako da mame poglede dizajnom i tu većina ljudi zaboravi na težinu istih.

Danas, pronalazimo kolica za bebu koja su teška dva do tri kilograma, ali i masivan ram kolica koji teži do dvaedeset kilograma. Kada se u njih smesti novorođenče biće vam lagano i prijatno,  moći ćete da uživate u vožnji, ali imajte na umu da beba brzo raste i razvija se. Za svega dva do tri meseca napredovaće i povećati težinu do deset kilograma, pa treba sebi odgovoriti iskreno na sledeće pitanje. Da li ćete moći da gurate kolica sa težinom od trideset kilograma prilikom poslepodnevne šetnje? Da li je vaš porođaj bio težak, da li su lekari od vas zahtevali mirovanje?

Ukoliko vam je nakon porođaja potreban oporavak, a svakako je preporučljiv bez obzira da li je porođaj bio lak ili težak, guranjem teških kolica za bebu možete stvoriti upalu mišića stomaka i dodatno ga irtirati. U težim slučajevima može doći do komplikacija, a samo ste želeli da uživate u slobodnom vremenu i  svežem vazduhu sa svojom bebicom u kolicima. Dakle, pažljivo odmerite težinu kolica!

Kako proveriti koliko su kolica za bebu teška?

bebina-stopala-kolica

U prodavnicama opreme za bebe možete isprobati kolica i provozati ih ali imajte na umu da je podloga glatka i da se prvi put susrećete sa određenim modelom kolica. Mogu se učiniti lakim i poželećete da ih prodavac upakuje u streč folije i što pre prokuca na kasi! 

Preporučujemo vam da pogledate deklaraciju na kutiji, obično je sa strane ispisana težina rama i celokupnih kolica za bebu. Izaberite odgovarajuću težinu pogotovo ako živite u zgradi, na višim spratovima! 

Naredni deo priče odnosi se na same točkove kolica za bebe i teren po kojim ćete ih vozati! 

Postoje tri vrste točkova: plastični, gumeni (čvrsta guma je u pitanju) i točkovi na naduvavanje. Izbor je na vama i zavisi od podloge kojom ste okruženi. Točkovi na naduvavanje namenjeni su za ravne podloge, na kojima nema oštećenja i bilo kakvih trzavica. Neravnine i uzbrdice mogu ih oštetiti, tako da imate dodatna ulaganja u kolica za bebu. Gumeni točkovi smatraju se najizdržljivijim i teško se habaju, dok plastika ne može dugo izdržati vožnju dece koja su prerasla kilažu od oko 15 kilograma. 

Primetićete da postoje kolica za bebu sa četiri i sa tri točka. Četiri točka pružaju sigurnost i mnogo su čvršća u odnosu na kolica za bebu sa tri točka. Naravno, i jedna i druga su korisna i bezbedna, prošla su sve testove kako bi stigle do prodavnice za decu. Ukoliko volite da se krećete i svoju bebu ćete vozati svakodnevno, preporučljivija su četiri točka sa kojima ćete se osećati sigurno i mnogo lakše upravljati, saznajemo čitajući iskustva korisnika. 

Prilagodite način sklapanja kolica gepeku svog automobila! 

Postoje dve vrste sklapanja kolica, a ukoliko ne mislite o njima na vreme stvorićete sebi dodatne probleme! Takozvano kišobran sklapanje je praktično jer skuplja kolica za bebe tako da ih gore možete uhvatiti poput kišobrana dok dole, na zemlji ostaju točkovi. Možete ih odgurati tako sklopljene i odložiti na zadnje sedište automobila, ispod sedišta u prostor namenjen za noge ili jednostavno u gepek! 

Sa druge strane, tu je klasično preklapanje koje se naziva “cik- cak”, odnosno preklapa se prednji deo kolica sa zadnjim. Slikovito dobijate palačinku, koja zauzima čitav kvadrat u vašem gepeku i ne možete je vući po podu jer su točkovi zarobljeni tako da ih morate nositi u rukama. 

Šta god da izaberete znajte da su svi modeli prošli sva neophodna testiranja i provere tako da vaše dete bude sigurno. Udobnost delom zavisi od dodataka i jastučića koje proizvođač postavlja u unutrašnjost kolica za bebe, ali i materijal od kojih su napravljeni. Na vama je izbor, olakšajte sebi roditeljstvo u prvim godinama života bebe kako bi uživali u njemu! 

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Kako da odeća u ormaru ostane sveža i mirisna

Stižu prvi hladniji dani i došlo je vreme da iz ormara izvučete svoj omiljeni džemper. Na prvi pogled, džemper deluje …

Dobre stvari

Serije 2023. – najbolje strane i domaće serije 2023. godine

Polako se približavamo kraju ove godine i vreme je za top listu serija koje su je obeležile. Iako smo konstantno …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.