Dobre stvari

Kako izabrati automobil za vozača početnika?

Skoro svaki osamnaestogodišnjak kao poklon za punoletstvo želi automobil. One porodice koje mogu to da priušte svom sinu ili ćerki, dugo razmišljaju koji tip auta je najpogodniji. Stariji kandidati koji su položili vozački, takođe se pitaju kako da izaberu vozilo za sebe.

Automobil za vozača početnika treba da ima dobru preglednost, pouzdan motor i kočnice, dobar menjač i da se njime lako upravlja. Ne zaboravite da nakon položenog vozačkog ispita, kandidat dobija probnu vozačku dozvolu koja važi dve godine. Ona nosi nekoliko ograničenja, od kojih se jedno odnosi na snagu motora (do 80 kW). U skladu sa zakonom, ali pre svega radi bezbednosti novajlije za volanom, vodite računa prilikom izbora automobila. 

Manji ili veći automobil?

Prvo pitanje koje postavljamo prilikom kupovine automobila za neiskusnog vozača je njegova veličina. Nije nužno da je manji auto uvek lakše voziti i uparkirati. Sve zavisi od međuosovinskog rastojanja između prednjih i zadnjih točkova, širine, težine, ajnšlaga odnosno ugla zaokreta točkova.

Osim toga, nisu svi vozači isti. Neko ima bolji osećaj za prostor i veličina automobila mu nije bitna. Razmislite da ugradite senzore za parking ako već ne postoje u vozilu. Tačno je da će se mladi vozač više oslanjati na zvuk senzora nego na osećaj, ali je veća verovatnoća da neće doći do oštećenja prilikom parkinga. 

U Srbiji je kupovina potpuno novog automobila prava retkost, a među polovnjacima uvek imaju prednost oni koji su lepo dizajnirani, dobro izgledaju i imaju bogatu dodatnu opremu. Za novog vozača bitnije je da auto bude u što boljem stanju, a izgled i dodatna oprema treba da budu u drugom planu. Možda je najbolje rešenje kupiti automobil što sličniji onome koji je novi vozač vozio tokom obuke u auto-školi.

Dizel ili benzinac?

Mnogi „mladi“ vozači, odnosno oni koji imaju vozačku dozvolu ne duže od godinu dana, izjašnjavaju se da im je lakša vožnja automobila na dizel gorivo. Kao razlog navode da je kretanje „iz mesta“ jednostavnije i da se dizel manje gasi od benzinca. U stručnoj teminologiji to znači da veći obrtni moment pri nižem broju obrtaja oprašta greške prilikom kretanja. Pored toga, iako je dizel gorivo po litru skuplje od benzina, dizelaši imaju manju potrošnju (štedljiviji su u proseku za 40%). 

Međutim, kada vaš budžet nije veliki, a želite da kupite automobil za vozača početnika, možete uzeti u obzir i benzinca. Benzinac je i jefiniji za održavanje, jer ima manju mogućnost nastanka skupih kvarova. Pretpostavlja se i da će vozač koji nema mnogo iskustva, pretežno voziti po gradu, gde se opet daje prednost benzincu. Ako se pitate da li ugradnja plina kao ušteda na gorivu utiče na bezbednost vozača početnika, odgovor je ne. Rizik je isti za svakoga. 

Manuelni ili automatski menjač?

Jedno od najtežih pitanja, oko koga se sukobljavaju u mišljenju i najiskusniji instruktori vožnje, jeste odabir menjača kod automobila namnjenog početniku.

Jedni smatraju da je manuelni idealno rešenje, jer ko nauči da vozi sa njim, znaće i automatik. Drugi su pak uvereni da je automatik odlična opcija za „mlade“ vozače, jer bar 90% njih ne zna da odabere pravu brzinu u krivini, prilikom preticanja, na uzbrdici i nizbrdici. Velika prednost automatika jer što su obe ruke na volanu i pruža veću sigurnost. 

Koju marku izabrati?

Kada imate na umu jačinu motora, veličinu vozila, tip menjača i vrstu goriva, ostaje vam još samo da izbor suzite po markama automobila.

Fiatovi modeli, kao što su Punto, Bravo i Stilo, pružaju komfor i sigurnost, što ih svrstava među najtraženije automobile u Evropi za vozače početnike. Renault Clio je pouzdan i jeftin auto, dok se Dacia Sandero odlikuje jednostavnošću upravljanja i stabilnošću u vožnji.

Međutim, prema nekim istraživanjima najpopularniji automobil za vozača početnika je francuski Citroen. Dugotrajni i pouzdani, garantuju visoku bezbednost. Naširoko dostupan citroen servis sa ne tako skupim delovima kandiduje ovu marku vozila za jednu od najboljih za vozače koju su skoro dobili dozvolu. 

Najbolji automobil za vozača početnika – jeftin, lak za vožnju i bezbedan

I kad zaključujemo koji automobil kupiti vozaču početniku, osvrćemo se na osnovno pitanje – bezbednost. Nemojte stavljati prestiž ispred najbitije stvari na svetu, a to je život. Svake godine više od 1,35 miliona ljudi na svetu izgubi život u saobraćajnim nesrećama, a više desetina miliona bude lakše ili teže povređeno. Svi možemo dati mali doprinos boljim podacima i potruditi se da početnicima za volanom obezbedimo što sigurniji automobil i lak za vožnju.

U zavisnosti od budžeta kojim raspolažete, izaberite automobil koji ispunjava što više kriterijuma navedenih u ovom tekstu. Budite odgovorni i mislite na onoga kome kupujete vozilo.  

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke