Dobre stvari

Kako efikasno izbeliti zube?

devojka sa četkicom za zube

Svi žele predivan osmeh i bele zube kao sa reklama, pa je samim tim beljenje zuba jedna od najpopularnijih stomatoloških tema. Beljenje zuba je ujedno i jedna od najtraženijih stomatoloških usluga, što samo pokazuje koliko je lep osmeh važan za dobar osećaj i samopouzdanje ljudi.

Zbog čega zubi nisu uvek beli?

Razlozi za to su mnogobrojni i raznoliki, iako je uvreženo mišljenje da je prebojenost zuba uslovljena lošom oralnom higijenom, to nije uvek slučaj. Mnogi ljudi imaju prirodnu prebojenost zuba, odnosno genetsku predispoziciju ka određenim nijansama zuba. 

S druge strane, belina zuba se može izbgubiti tokom godina usled nekih životnih navika – pušenja, ali i ispijanja kafe i nekih vrsti čajeva. S tim u vezi, čak i navike koje nisu loše po zdravlje mogu uticati na belinu zuba. Iako loša oralna higijena definitivno utiče na kvalitet, pa samim tim i belinu zuba, ona nije uvek i uzrok prebojenosti.

U nastavku teksta saznajte koji su sve metodi danas dostupni za beljenje zuba, i odaberite onu odgovarajuću za vas.

#1 Poseta stomatologu – najefikasnija i najbezbednija metoda izbeljivanja zuba

Ono u čemu se slažu svi stručnjaci za oralnu higijenu jeste – poseta stomatologu je najbezbednija metoda za beljenje zuba. Vaš odabrani zubar moći će da prepozna uzrok vaše diskoloracije zuba, te preporuči najefikasniju i najmanje agresivnu metodu za izbeljivanje. 

Danas na tržištu postoji mnogo hemijskih tretmana za izbeljivanje zuba, koji iako uz svu efikasnost, ponekada mogu biti previše agresivni prema gleđi. Gleđ je površina zuba, ispod koje se nalazi dentin koji je upravo odgovaran za žućkastu boju zuba, budući da je on te boje. 

devojka na zubarskoj stolici

Gleđ koja se nalazi na površini zuba je providne boje, te ona i omogućava vidljivost dentina koji je ispod nje. Oštećivanje gleđi, zbog toga na duže staze može učiniti da zubi izgledaju žućkastije, a nasuprot toga, ukoliko je gleđ deblja, onda se dentin manje providi i zubi izgledaju belji.

Upravo iz tog razloga je važno ne narušiti zubnu gleđ, odnosno izbeljivati zube u kontrolisanim uslovima, pod stomatološkim nadzorom. Ovo je jedini način da budete sigurni da beljenjem nećete oštetiti vaše zube, i da ćete imati učinkovit i trajan rezultat.

#2 Kućne metode – efikasno izbeljivanje zuba ali uz poseban oprez

Postoje i metode izbeljivanje zuba kod kuće, koje bi vam mogao preporučiti vaš stomatolog. Uglavnom su to neinvazivne metode izbeljivanjem uz pomoć folija odnosno splintom. Splint je izrađen od silikona na osnovu vaše vilice, u koju se nakon toga stavlja posebni gel za izbeljivanja zuba.

Na ovaj način, vaš zubar odrediće vreme potrebno za nošenje ovog specijalno izrađenog pomagala, kao i vrstu i količinu gela koja vam je potrebna za postizanje željenih rezultata. Ovo je najbezbednija metoda izbeljivanja uz pomoć preparata, budući da komercijalni preparati za istu namenu ne mogu da garantuju potpunu zaštitu gleđi.

Od drugih kućnih metoda, tu su naravno, tradicionalni preparati na bazi sastojaka koje već posedujete i koji mogu izbeliti zube ukoliko je reč o prebojenosti nastaloj usled naslaga i životnim navikama poput ispijanja kafe, čaja i pušenja. Takvi preparati su najčešće oni na bazi sode bikarbone, limuna i kurkume, koje možete napraviti u kućnoj radinosti.

Poznati recept za izbeljivanje zuba svakako jeste trljanje zuba pastom od sode bikarbone i limuna, ali ipak, čak i u ovim slučajevima treba biti vrlo oprezan, zbog toga što česta primena ovog preparata može imati jako negativne efekte po zubnu gleđ. Ovakvi tretmani nisu preporučljivi više od jednom nedeljno, ali zbog toga i ne mogu imati drastične efekte.

devojka stavlja protezu na gornju vilicu

Prebojenost zuba – genetika, ali i životne navike

Za kraj, podsetićemo još jednom da prebojenost zuba može biti posledica ne samo loših navika, već i nekih dobrih. Naime, veruje se da se prebojenost zuba može izazvati i hranom jarkih boja npr. cveklom i borovnicom, koje su nutritivno bogate namirnice i preporučuju se u ishrani za zdrave zube.

Takođe, prebojenost zuba se prirodno dešava i starenjem, kao i kao posledica nekih lekova i bolesti. Genetika je presudan faktor kada je reč o koloraciji zuba, te se genetski prebojeniji zubi mogu izbeliti jedino izbeljivanjem u stomatološkoj ordinaciji.S druge strane, za naslage nastale “obojenom” hranom, ponekad može biti dovoljan i povremeni tretman soda bikarbonom ili pastom za izbeljivanjem zuba. U svakom slučaju, uzrok vaše diskoloracije najbolje će uočiti profesionalac, zbog čega možemo zaključiti da za koju god se metodu odlučite – pre bilo kakve akcije konsultujete stručnjaka na vašem redovnom pregledu.

Najnoviji tekstovi

Lifestyle

Cene kvadrata u Beogradu – kakvo je trenutno stanje na tržištu?

Ako upravo tragate za svojim novim stanom u Beogradu, ili želite da investirate u nekretnine, te ih onda i izdajete …

Putovanja

Predlažemo: 3 idealne destinacije za letovanje

Leto je počelo, a u poznate turističke destinacije su počeli da pristižu turisti. Ukoliko vi još uvek niste odlučili gde …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke