Dobre stvari

Kako da znate koja knjigovodstvena agencija je dobra?

Kancelarija

Knjigovodstvenih agencija ima jako puno u svim gradovima širom Srbije. Problem je u tome što ne možete znati koja knjigovodstvena agencija radi dobro, ukoliko nemate preporuku. Ipak, postoji nekoliko načina koji vam mogu olakšati i koji su veoma važni za odabir agencije, jer je to jedna od najvažnijih stavki, koja može uticati na razvoj vašeg poslovanja.

Dobar knjigovođa, može biti zlata vredan, ako dobro poznaje i prati zakone, može u vam svakom trenutku dati pravi savet za određenu situaciju, a može vas čak i zaštititi od potencijalnih neprilika u poslovanju, ukoliko dođe do finansijske krize u i slično.

Knjigovodstvene agencije, zajedno sa celim timom koji radi u njima, mogu vam uštedeti jako puno vremena na vođenje knjiga, podnošenje odgovarajuće papirologije, koju ste dužni po Zakonu da redovno podnosite, kao i veoma mnogo vremena na upoznavanje sa trenutnim Zakonskim regulativama i stalnim izmenama, koje se velikom brzinom menjaju.

Knjiigovođa na sebe preuzima ceo posao vođenja knjiga, uključujući i vođenje računa o blagovremeno izvršenim transkacijama i obavezama, koje ukoliko nisu urađene na vreme, mogu vas čak koštati i velikih kazni.

Ipak, ukoliko  ste trenutno u potrazi za knjigovodstvenom agencijom, kojom ćete biti zadovoljni ili želite da promenite knjigovodstvenu agencju sa kojom trenutno sarađujete, predlažemo da obratite pažnju na sledećih par parametara.

Procenite cene usluga u knjigovodstvenoj agenciji:

Knjigovodstvene agencija nude različite oblike usluga i paketa kao i opcije plaćanja. Važno je da procenite kakva je poslovna politika, vaše buduće agencije. procenite realno koja sredstva možete mesečno da izdvojite za knjgovodstvene usluge i da li se to uklapa u vaš budžet. Neke agencije imaju mogućnost plaćanja po satu ili imaju pakete usluga. Plaćanje po satu nije dobra opcija, jer ćete tako imati mnogo više troškova.

Paketi usluga obično nisu dobro rešenje, jer često sadrže i neke usluge, koje vam uopšte nisu potrebne i nisu prilagođene vašem poslovanju. Idealna opcija jeste paket usluga koji je prilagođen vašoj pravnoj formi i stvarnim zahtevima tokom meseca. Najbolje je da se napravi i taksativno navede koje su to sve usluge i podusluge, koje će knjigovodstvena agencija raditi za vas, u kom obimu i u kom roku.

kancelarija

Kod ovakvog tipa saradnje nema mesta odokativnim procenama, već se jasno moraju definisati uslovi i očekivanja. Veoma je važno da komunikacija bude transparentna i jasna, da tačno razumete šta se očekuje od vas, kao i šta vi očekujete od vašeg knjigovođe.

Istražite knjigovodstvenu agenciju:

Kada suzite izbor i izaberete knjigovodstvenu agenciju ili nekoliko njih, vreme je da ih detaljno istražite. Preporuka je da izaberete agenciju koja je specijalizovana za vašu pravnu formu ili usluge koje su za vaše poslovanje jako važne.

Saa komunikacija između knjigovodstvenog tima i vas mora biti transparentna.

Knjigovodstvene agencije moraju da vam daju blagovremene informacije, ali što je još važnije moraju da vam daju tačne i precizne informacije, kao i da budu u toku sa svim zakonskim promenama. Kada pravno lice ne ispoštuje nove zakonske regulative, može platiti veliku novčanu kaznu, ali i ukoliko ne dostave određenu dokumantaciju na vreme, odgovarajućim ustanovama, kao što je Poreska Uprava. Budući da vi nemate dovoljno vremena da pratite aktuelna dešavanja i zakonsku reulativu, zato knjigovodstvena agencija sve ove usluge radi umesto vas.

Veoma je važno i da vaš knjigovođa bude relativno blizu, jer ćete često morati da je posećujete, a nije praktično da gubite toliko vremena u prevozu.

Izbegnite samostalne knjigovođe:

Ovo posebno važi ako imate velike planove za svoju firmu. Samostalni knjigovođa, često ne može da postigne sve zahteve koji se od njega traže, a i nemaju dovoljno iskustva sa složenijim procedurama i pitanjima.

Međunarodno knjigovodstvo nije dobar izbor:

Offshore kompanije koje rade za strano tržište nisu vaša sigurna luka. Nećete platiti manje ako ih angažujete, ali ćete potrošiti mnogo vremena na komunikaciju sa strancima i samo razumevanje naših zakona za njih je znatno  otežano.

Izaberite knjigovodstvenu agenciju kojoj verujete:

Sigurni smo da je potrebno vreme da biste u nekoga stekli poverenje, ali je veoma važno da komunikacija sa vašim knjigovođom bude veoma jasna i transparentna. Knjigovodstvene agencije imaju obavezu da čuvaju poslovne informacje o vašem poslovanju, kao i kompletnu dokumentaciju, kojoj pristup imate samo vi i knjigovodstvena agencija bez uvida drugih lica u bilo koji vid poslovnih informacija. Ako vaša agencija poštuje rokove, i vas kao klijenta na dobrom ste putu da ostvarite uspešnu saradnju.

Dobra knjigovodstvena agencija će moći blagovremeno da vam da sve odgovore na vaša pitanja.

Preporuke će vam sigurno ubrzati proces pretrage, tako da ako već poznajete nekoga ko je zadovoljan svojom agencijom, prvo krenite od nje.

Veoma je važno da se izboru maksimalno posvetite, jer će od toga zavisiti i vaše buduće poslovanje.

Čak iako pogrešite u izboru, ne brinite, možete se opredeliti za neku novu agenciju.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Kako da odeća u ormaru ostane sveža i mirisna

Stižu prvi hladniji dani i došlo je vreme da iz ormara izvučete svoj omiljeni džemper. Na prvi pogled, džemper deluje …

Dobre stvari

Serije 2023. – najbolje strane i domaće serije 2023. godine

Polako se približavamo kraju ove godine i vreme je za top listu serija koje su je obeležile. Iako smo konstantno …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.