Dobre stvari

Kako da podstaknete tinejdžere da obavljaju kućne poslove

tinejdžerka-ispred-računara

Svi roditelji znaju koliko je važno da njihova deca na vreme nauče i usvoje naviku obavljanja kućnih poslova i obaveza. Ovo se posebno odnosi na mlade u tinejdžerskom dobu, koji su često skloni revoltu i nemaju dovoljno motivacije za poslove u kući, iako lako i brzo mogu da ih obave.

Kako deca ulaze u adolescentsko doba, tako se i njihova nevoljnost i lenjost intenziviraju, pa ulaze u fazu kada roditelji ne mogu da ih prepoznaju i nateraju da urade nešto u kući. Ovo se odnosi i na njihove obaveza koje su nekada redovno i bez problema obavljali. I što ih više roditelji podsećaju, nezainteresovanost je veća pa dolazi do nerazumevanja i neprijatnih nesuglasica.

Ako želite da saznate kako da podstaknete tinejdžere da obavljaju kućne poslove, pročitajte više o tome u narednim redovima.

Da li je moguće prevazići ovakve probleme? 

Ako mislite da ste vi jedini roditelj koji ima nezainteresovanog i pomalo lenjog tinejdžera, varate se. Zapravo vas ima mnogo, čak i više nego što mislite. Loša vest je da vam nije lako. Ali imamo još jednu dobru – moguće je prevazići neprijatne situacije sa neredom u kući i neposlušnim tinejdžerima.

Istraživanja pokazuju da su mladi u tinejdžerskom dobu zaboravniji i da im se pažnja za kućne poslove i obaveze smanjuje, jer su obuzeti drugim mislima. Jednostavno, oni od roditelja očekuju više podrške i podsticaja za obavljanje poslova u kući. 

Zato ćemo sa vama podeliti nekoliko taktika koje su isprobali neki roditelji, a koje su se pokazale efikasnim.

Uverite se da imate njihovu punu pažnju

Kada želite da vaša ćerka tinejdžerka obavi neki posao u kući i da čuje ono što joj govorite dok se bavi nečim drugim, verovatno nećete uspeti da doprete do nje. Na primer, ako je zauzeta gledanjem u telefon ili slušanjem muzike, a vi mislite da je vreme da sredi svoje farmerke, majice i veš u garderoberu, male su šanse da će to i završiti.

tinejdžerka-sluša-ploče
Pexels.com

Potrebno je da sa njom uspostavite kontakt očima. I recite joj samo jednu stvar, ne nabrajajte zadatke. Na ovaj način ćete uspeti i da komunicirate sa njom kada je u pitanju stil oblačenja, šminkanja ili odnosa sa vama. U stvari, sve što tinejdžeri traže jeste da im skrenete punu pažnju i budete konkretni i odlučni u onome što im govorite, šta god to bilo. 

Tako je i sa dečacima. Psiholozi savetuju da im postavite samo jedan zadatak ili jedno pitanje i da to ne bude duže od deset reči. Možda sada zvuči smešno, ali svi roditelji koji su probali kažu da je uspešno. 

Dajte im vremenski okvir

Umesto da unapred očekujete da vaš tinejdžer odustane od posla koji ste mu dodelili, budite konkretni sa rokom za završetak. Recite ćerki da do večere treba da sredi svoj ormar. Ovo će im dati znak da poštujete njihovo vreme i moć organizacije.

Niste rekli da nešto završe odmah, ali ste im ipak postavili neki granicu koje treba da se drže. Ipak, ne oslanjajte se u potpunosti na to da će tinejdžeri završiti sve zadake u roku. Tokom dana ih povremeno podsetite na njihove obaveze, ali na suptilan i neopterećujuć način. 

Pomoć i podrška: najbolji način kako da podstaknete tinejdžere da obavljaju kućne poslove

Redovno obavljnje kućnih poslova je poželjno, ali često i naporno. Ako primetite da je vaš tinejdžer umoran od školskih obaveza, sasvim je u redu da priđete i pomognete mu. Važno je samo da u ovoj situaciji ne preuzimate čitav posao na sebe, već da sve izgleda kao pomoć i podrška.

Na primer, možete da im ponudite pomoć u rasklanjanju stola ili pranju sudova, pošto znate da su imali težak domaći zadatak. Neka sve izgleda kao podrška i pomoć prijatelju. Na ovaj način ćete moći od njih da zatražite pomoć i kada ste vi umorni. Međusobno razumevanje i podrška su osnov za dobar odnos sa decom, bez obzira na životno doba. 

Prepustite im odgovornost 

Nema potrebe da sve radite umesto dece, bez obzira na to da li kasne sa obavljanjem svojih kućnih zadataka. Veoma je važno da steknu osnovne životne veštine pre nego što se osamostale. Ako tinejdžer ima obavezu da sređuje svoju sobu, a to ne čini redovno ili uopšte ne čini, pustite ga da shvati posledice svojih propusta.

Naravno da će vam smetati nered, prašina i prljavština, ali ako vi sredite sobu, učinićete i sebi i svom detetu medveđu uslugu. Umesto toga, naoružajte se strpljenjem i posmatrajte kako vaše dete snosi posledice svog nereda. Kada počne da gubi stvari u haosu ili da se oseća neprijatno zbog neuredne sobe, sam će je srediti i shvatiti gde greši. 

Važno je da u odnosu sa tinejdžerom ne stvarate neprijatne scene kada su u pitanju kućni poslovi. Promenite i svoj stav prema tim obavezama, pomirite se sa tim da nigde ne gori ako veš nije sređen ili ako smeće nije izbačeno. Sačekajte da taj posao obavi onaj kome je postavljen zadatak, a to niste vi, već vaš tinejdžer. 

Najnoviji tekstovi

Posao

Načini da unapredite bezbednost na radnom mestu

Sigurno radno okruženje treba da bude jedan od prioriteta svake kompanije. Kada je zaštita na radnom mestu na visokom nivou, …

Dobre stvariLifestyle

Kako zaštititi nameštaj prilikom selidbe i transporta?

Selidbe su sastavni deo života, to znaju oni koji nemaju još uvek svoj sopstveni dom. U takvim situacijama selidba uopšte …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke