Dobre stvari

Kako da opremite vaš automobil za hladne zimske dane

uto koji vozi posnegu na asfaltu

Hladno vreme najavljuje zimske uslove vožnje za koje je potrebno posebno pripremiti automobil. Za mnoge priprema vozila za zimu, znači priprema sa sneg, međutim, snežne padavine nisu jedino od čega treba zaštiti svog četvorotočkaša.

Temeprature ispod nule, poledica, padavine i magla, čine vožnju u zimskom periodu nepredvidivom, zbog čega je vrlo važno da možete da se oslonite na svoj automobil. Period pripreme vozila za zimu iziskuje određena ulaganja, što će vam poslužiti da vidite u kakvom vam je stanju vaš auto, koliko još sezon treba ulagati u njega, i da li možda možete prodati stari automobil, jer je vreme za novi. 

Postavka zimskih guma – primarna stavka u pripremi

Kada je u pitanju zimska vožnja ono od čega svi prvo počinju pripremu je postavka zimskih guma. Osim toga što je zamena guma zakonski uslovljena, ona je i veoma važna za bezbednost automobila. Bez obzira na to da li pada sneg ili ne, zimske gume će vam biti potrebne, jer osim za snežne padavine, one su potrebne za temeprature ispod 7 stepeni, jer će ostati meka i na niskim temepraturama. 

Prilikom zamene guma, obavezno je da promenite sve četiri. Kombinacija 2 zimske + 2 letnje gume osim što nije po zakonu, u značajnoj meri ugrožava vašu bezbednost. Takođe, potrudite se da vam gume ne budu rasparene, odnosno da imaju istu šaru jer i to ima uticaja na bezbednu vožnju u zimskim mesecima.

Priremite platične i gumene delove vašeg auta za hladnoću

Pre dolaska niskih temperatura vrlo je važno da premažete sve plastične i gumene delove vašeg automobila sredstvom koje sadrži glicerin, ili sličnim sredstvima koje vam mogu preporučiti i vaši automehaničari. Na ovaj način ćete zaštiti premazane površine od negativnih uticaja koje niske temeperature mogu imati na njih.

Takođe, po koju kap možete sipati u brave, koje bi takođe bilo dobro poprskati sprejem protiv zamrzavanja. Još jedan korisan savet je da proverite metlice brisača. Ukoliko ne prijanjaju pravilno na staklo i ako su iskrzane najbolje bi bilo da ih zamenite. Ovo malo ulaganje će u velikoj meri doprineti vidljivosti, odnosno bezbednijoj vožnji. 

U periodu kada su temperature ispod nule, u kolima imajte sprej za brzo odmrzavanje stakala, kao i odgovarajuću plastičnu metlicu-strugač leda. Sipajte i novu tečnost za pranje vetrobranskih stakala, ali obratite pažnju da to bude ona namenjena za zimske uslove, kako ne bi smrzavala na niskim temepraturama.

Automehaničar koji menja gume

Odvezite auto na tehnički pregled – provera od limarije do kočnica

Najbolje bi bilo da iskoristite period pre prvog snega da vaš auto pregleda auto mehaničar. On bi trebalo da obrati pažnju na sva oštećenja na limu automobila. Mraz, a posebno so izmešana sa snegom mogu napraviti veliku štetu na automobilu, zato je vrlo važno da limarija nema “kritične tačke” koje će prvo krenuti da pucaju.

Ista stvar važi i za izduvni sistem. Ukoliko koroziju već možete da vidite golim okom, biće potrebno da majstor ustanovi u kakvom je stanju vaš auspuh i da interveniše ako je to neophodno. Na spisak provere treba uvrstiti i sva svetla, kao i pokazivače pravaca.

Provera kočnica sinonim za bezbednost

Vlažni putevi, so, kao i prašina su najveći neprijatelji donjem delu automobila.  Zimi su sve ove negativne stavke u znatnoj meri povećane, zato tada loše održavanje ovog dela dolazi na naplatu u najgorem mogućem trenutku. Zato je provera kočnica veoma važna pred početak zimske sezone. 

Zaštita motora i akumulatora – vitalni organi vašeg vozila

Tokom zimske vožnje jedna od najvažnijih stavki je da osigurate motor vašeg vozila. Zato pažljivo prekontrolišite i  odaberite antifriz koji ćete u njega sipati. Takođe, vrlo je važno da to uradite na vreme, odnosno da ne čekate prvi mraz kako biste ga sipali. Najbolji antifrizi imaju najnižu tačku smrzavanja i antikorozivnu zaštitu.

Zimi je takođe neophodna provera i održavanje akumulatora, ali i njegova zamena na vreme. Zbog grejanja, odnosno klime, zimi se troši mnogo više nego kada je vreme toplo. Savetuje se da prvo uključite svetla, brisače ili grejače, pre nego što upalite auto. Razlog za to je što oni više “vuku” struju.

Upotreba aditiva

Preporuka za vozila koja koriste dizel gorivo je da koriste aditive protiv smrzavanja. Osim ovog tip zaštite, aditivi omogučavaju lakši start vozila, odstranjivanje vode iz goriva, bolje podmazivanje i čišćenje sistema goriva i još mnogo prednosti koje će vam olakšati vožnju u zimskom periodu.

Najbitnije kod pripreme vozila za zimu je da sve uradite na vreme. Osim toga što je datum za zamenu guma određen i zakonski, vaša bezbednost i sigurna vožnja su najbitniji zakon koji treba da poštujete, a to ćete uraditi tako što ćete obezbediti svoje vozilo.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke