Dobre stvari

Kako da izaberete idealan parket za vaš dom?

prikaz enterijera sobe

Nije čudno što ste se odlučili za drveni pod. Drvo je jedan od najkvalitetnijih i najpostojanijih materijala, pa je kao odabir pri opremanju enterijera odličan za podnu oblogu. Parket koji je dobro održavan može da traje i do nekoliko desetina godina, pa je reč o isplativoj investiciji. 

Ne samo što će najbolje zadržati očuvanost vašeg doma, parket u njega unosi toplinu i eleganciju. Zavisno od nameštaja i preostalih dekorativnih predmeta u prostoru, odabrani parket može imati moderan ili klasični duh. Izborom parketa možete potpuno promeniti i osvežiti izgled prostorije. U skladu sa odabranom vrstom, ali i načinom postavljanja, razlikovaće se mera izdržljivosti podne površine. 

Bilo da se odlučite za samostalno postavljanje, ili je vaš izbor parketar cena postavljanja će, između ostalog, takođe zavisiti od vrste parketa za koju se odlučite.

Ako želite da osigurate da ćete dobiti željeni efekat, istražite sve potrebne korake pri postavljanju parketa i pomno pratite proces. Iako svaka klasa parketa prolazi kroz istu pripremu i obradu prilikom ugradnje, izbor parketa je izuzetno važan korak kako bi svojstva izabrane klase odgovarala vašim potrebama. Nakon ugradnje sledi odabir zaštitnog sloja, od kojeg zavisi način održavanja parketa. Svakako, imajte na umu da su parketi generalno laki za održavanje uz redovno čišćenje i korišćenje adekvatnih proizvoda za drvene površine.

Za potpuniji izgled parketa, nakon ugradnje ili reparacije, sledi i završni korak – postavljanje lajsni. Pored toga što će izgledati bolje, postavljanje lajsni će očuvati kvalitet zidova i parketa.  Da biste odabrali idealan parket u skladu sa vašim potrebama i karakterom prostorije, potrebno je da izaberete odgovarajuću vrstu drveta, ali i klasu. U daljem tekstu saznajte više o tome.

Kako da odaberete vrstu drveta za parket?

Podela parketa prema vrsti drveta ima višestruku ulogu, kako u estetskom smislu, tako i u održivosti samog materijala. Zavisno od odabira vrste drveta, razlikovaće se i tvrdoća drvene površine. Od domaćih vrsta je najpoznatiji hrastov parket. U pitanju je kvalitetan materijal tamnije boje, dobrih mehaničkih svojstava i izdržljivosti. Nasuprot hrastovom, jasenov parket je uglavnom sigurna odluka ako želite da se opredelite za svetlije nijanse. Egzotične vrste nisu toliko zastupljene na našem tržištu.

Izbor vrste drveta zavisi od veličine prostorije i osvetljenosti. Ako želite da promenite dojam veličine prostorije, možete se poslužiti trikovima odabirom odgovarajuće nijanse parketa. Ako je u pitanju mala prostorija koja je slabo osvetljena, preporučuju se svetlije nijanse parketa, dok se tamnije nijanse najčešće vezuju za veće i osvetljene prostore. Bez obzira na trikove, preporučujemo da boju podova izaberete po sopstvenom ukusu u skladu sa ostalim detaljima koji čine vaš enterijer posebnim. 

U čemu se razlikuju klase parketa?

Kada govorimo o različitim klasama, važno je naglasiti da nije u pitanju razlika u samom kvalitetu. Klasa parketa je određena svojstvima koji uslovljavaju način obrade, kao i dozvoljenu vlažnost. Prema izgledu različite klase možete razlikovati prema ujednačenosti boje na površini. Dok “ekstra” klasa nema istaknute razlike u boji na površini, njoj suprotna – vanstandardna klasa nema ograničenja u broju “dozvoljenih” čvorova i pukotina i smatra se tehnički neispravnom. Različite vrste drveta od kojih je parket napravljen imaju različitu raspodelu prema klasama. 

Saveti za ugradnju parketa 

Za samu postavku parketa odaberite nekoga sa iskustvom, nekoga ko vam uliva poverenje svojim pristupom i znanjem. Različita tehnika kojom se parket priprema, obrađuje i postavlja će dovesti do značajno različitih rezultata. 

S obzirom da je u pitanju investicija koja je potrebno da se konstantno izlaže mehaničkom uticaju, a da vas služi dugo, važno je da pri odabiru majstora ne štedite novac i vreme. Uštedu ostvarite kroz kombinovanje različitih klasa parketa. Ako vodite računa da materijali budu proverenih proizvođača i distributera, a iskusni majstori posvećeni procesu od početka do kraja, budite sigurni da ćete biti zadovoljni krajnjim efektom.Renoviranje prostora nosi mnoge odluke od kojih zavisi da li ćete kao krajnji efekat dobiti ono što ste zamislili.

Bilo da je u pitanju prilagođavanje novog prostora prema novim potrebama ili renoviranje radi unošenja svežine i promena u prostor na koji ste navikli, sigurno je da će pred vama biti bezbroj različitih opcija i rešenja za preuređenje koje sprovodite. Podovi su bitan deo uređenja prostora – njihov kvalitet je veoma važan, dok estetski potpuno menjaju doživljaj prostora. Za drvene podove se kaže da su živi materijali, pa se kao takvi prilagođavaju vašim navikama i duhu, dok datu atmosferu naglašavaju. Uz izdržljivost materijala i dugotrajnost, parket je sa razlogom najpopularniji izbor.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke