Dobre stvari

Kako će žene vozači u Saudijskoj Arabiji uticati na ekonomski rast ove zemlje?

Prošle godine je odjeknula vest kako će ženama u Saudijskoj Arabiji konačno biti dozvoljeno da se nađu iza volana. Ova odluka nije doneta samo da bi se udovoljilo zahtevima za povećanjem prava žena, već postoji i ozbiljan ekonomski motiv, a evo i kako će žene vozači uticati na ekonomiju Saudijske Arabije.

Odluka kraljevine da ukine zabranu vožnje ženama je u skladu sa ciljem da se poveća učešće žena u radnoj snazi zemlje sa 22% na 30% u narednih 12 godina. U okviru većeg plana princa Mohameda bin Salmana da se do 2030. godine umanji zavisnost nacionalne ekonomije od naftnih izvora.

Pružanje vozačke dozvole ženama i pristup većem broju radnih mesta će povećati mobilnost i otključati do sada neiskorišćen resurs: više žena će raditi, što će povećati produktivnost, prihode i ekonomski rast. Ukjučivanje žena u radnu snagu će takođe imati efekat na nezaposlenost mladih, koja iznosi 31%, od čega mlade žene čine čak 58%.

Ostvariće se rast delatnosti od prodaje automobila, zabave, avijacije, bankarstva i maloprodaje. Takođe će se osnažiti reputacija kod investitora da Saudijci žele da diversifikuju ekonomiju i ojačaju privatni sektor. Evo i kako će tačno određeni sektori ekonomije ostvariti boljitak usled dozvole ženama da sednu za volan.

Avijacija

Kraljevstvo obučava žene za rad na poziciji kontrolora vazdušnog saobraćaja po prvi put do sada. Za kontrolore vazdušnog saobraćaja potrebna je veština multi-taskovanja, komunikacije i dobro razumevanje matematike i nauke, što nije teško pronaći kod žena.

Čak 7.000 žena prijavilo se za obuku, a za sada je otvoreno samo 12 pozicija. Očekuje se da će se taj broj znatno povećati u budućnosti.

Automobilska industrija

Careem je vodeća aplikacija za pružanje usluga vožnje, po uzoru na Uber, a navode da su sada u potrazi za 3.000 žena vozača koje će raditi i voziti u okviru njihove mreže.

Dostupnost žena vozača će otvoriti novi tržišni segment, a to su žene koje prethodno nisu mogle da koriste aplikaciju kako bi izbegle da se nađu u automobilu sa muškarcem, usled ograničenja društvenih normi.

Žene vozači

Osim novih vozača, Saudijska Arabija će dobiti dosta novih automobila. Procene su da će se do 2020, iza volana naći 3 miliona žena, što će povećati prodaju automobila, iznajmljivanje, kao i tržište osiguranja.

Svi ti automobili će morati da se održavaju, auto delovi će biti traženiji, a servisi zadovoljno trljaju ruke. Toyota i Hyundai (najzastupljeniji brendovi) će svakako proširiti asortiman tako da uključuje više popularnih automobila među ženama.

Zanimljivo je i da će Evropa imati korist, budući da Saudijska Arabija zapravo uvozi više goriva, pa će evropske rafinerije povećati obim posla i izvoz goriva u kraljevstvo.

Nekretnine

Postoji očigledan trend saudijskih žena koje žele da investiraju u nekretnine, usled povećane finansijske pismenosti. Usled faktora kao što su povećano obrazovanje i mogućnost vožnje, očekuje se veliki broj samostalnih žena koje poseduju sopstvene nekretnine.

Zabava

Saudijska Arabija trenutno investira 64 milijarde dolara kako bi izgradila zabavni sadržaj u narednoj deceniji, sa ciljem da odvrati građane od putovanja. Trenutno mnogi građani putuju širom sveta, a ideja je da novac ostane u kraljevstvu.

Povećana mobilnost žena i veća prava, poput ukidanja zabrane posete bioskopima, će povećati učešće žena u konzumiranju zabavnog sadržaja i kreirati novu prilike za ovu industriju.

Bankarstvo

U sektoru u kojem pretežno dominiraju muškarci, kraljevstvo je već uložilo napor u postavljanju žena na više pozicije. Predviđena prodaja novih automobila otvoriće novi segment za kreditiranje.

Ekonomske činjenice o ženama iz Saudijske Arabije

  • Oko 16% žena je nezaposlenu, u poređenju sa 6% na globalnom nivou
  • Saudijska Arabija je na 142. mestu (od 144) po učešću žena u ekonomiji
  • Kraljevstvo planira povećanje učešća žena na vodećim pozicijama sa 1,27% na 5% do 2020

Ukidanje zabrane vožnje u Saudijskoj Arabiji je ogroman korak ka proširenju osnovnih prava žena, koja se za početak, uopšte ne bi trebalo nazivati: “prava žena” već ljudska prava. Nadamo se da će i ostale konzervativne zemlje ugledati na Saudijce i raditi na inkluziji žena u društveni i ekonomski život.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.