Dobre stvari

Kako će izgledati novi fiskalni račun od sledeće godine?

automat za plaćanje karticom

Narodna skupština Republike Srbije je na svom zasedanju usvojila novi Zakon o fiskalizaciji koji treba da stupi na snagu 1. januara 2022. godine. Ovim zakonom se uvodne novine na polju fiskalizacije, ali je ostavljeno dovoljno vremena kako bi se sva pravna lica, ali i knjigovođe, upoznali sa svim novinama. Novinu u ovom zakonu predstavlja i novi fiskalni račun. 

U međuvremenu je ostavljen prostor da se sa novim zakonom usaglase i podzakonski akti. U nastavku teksta ćemo se pozabaviti pojmom nove fiskalizacije, izgledom i načinom provere novog fiskalnog računa, kao i pojmom novih fiskalnih kasa.

Šta sve podrazumeva nova fiskalizacija?

Sve izmene koje se javljaju u novom Zakonu prvenstveno se odnose na predmet fiskalizacije, kao i na to za šta će sve biti neophodan fiskalni račun. Jedna od kjučnih novina je ta da će ubuduće za avansnu uplatu morati da se izda fiskalni račun. Takođe će i prodaja putem automata biti predmet fiskalizacije. Bez obzira na to da li je kupac pravno ili fizičko lice svakako će morati da dobije fiskalni račun. 

Druga veoma značajna novina na koju se odnosi novi zakon je povećan broj privrednih subjekata na koje se ovaj zakon odnosi. Za razliku od dosadašnjeg zakona, neke delatnosti koje do sada nisu bile u sistemu fiskalizacije sada će to morati da učine. Tako da će već od naredne godine fiskalnu kasu morati da imaju kozmetičari, frizeri, sportske kladionice ali i neke državne institucije. Procesu fiskalizacije po novom zakonu podležu muzeji, galerije, kao i studentski domovi. 

Za razliku od njih, delatnosti kao što su veterinarske usluge, obrazovanje, advokati, taksisti, izuzete su od novog zakona. Kada je polje obrazovanja u pitanju, ovaj zakon se ne odnosi na sve aspekte, tako da za delatnosti koje su u APR-u registrovane pod šifrom 85.5 fiskalizacija 2022. će se primenjivati.

Kako će izgledati novi fiskalni račun?

Papir koji dobijate pri kupovini, odnosno fiskalni račun, za razliku od prethodnog fiskalnog isečka će se razlikovati kako po obliku tako i po sadržini. Svakako će morati da sadrži podatke o pravnom licu koje obavlja prodaju, odnosno sadržaće adresu i PIB firme. 

Ukoliko je kupac pravno lice, račun će morati da sadrži sve njegove podatke uključujući i PIB. Pored toga, na računu će se nalaziti mesto i vreme kada je račun izdat. I naravno, ono što se podrazumeva, to su kupljeni artikli, količina i ukupna cena proizvoda. Naravno, kao što je to i do sada bio slučaj, račun će sadržati i način plaćanja. 

Novi zakon o fiskalizaciji prepoznaje sledeće vrste plaćanja: gotovina, inastant plaćanje, plaćanje platnim karticama, plaćanje čekovima, prenos sredstava na račun putem naloga za uplatu ili naloga za prenos, plaćanje vaučerom i druge oblike bezgotovinskog plaćanje koji se smatraju dozvoljenim na teritoriji Republike Srbije.

Najveću novinu svakako donosi QR kod koji se nalazi na računu, odnosno hiperlink kada je reč o elektronskom fiskalnom računu. Elektronski fiskalni račun mogu izdavati samo obveznici fiskalizacije koji prodaju obavljaju isključivo putem interneta. 

Kako se proverava validnost fiskalnog računa?

Svaki fiskalni račun koji je odštampan na elektronskom naplatnom uređaju obavezno će morati da sadrži QR kod za verifikaciju. Kupac, bez obzira na to da li je fizičko ili pravno lice, odmah nakon dobijanja računa će moći da proveri njegovu ispravnost tako što će skenirati QR kod. Prilikom internet kupovine, kupac dobija elektronski fiskalni račun sa hiperlinkom za proveru. Proveru računa je moguće izvršiti u periodu od deset godina od datuma njegovog izdavanja.

Nova fiskalizacija podrazumeva i nove fiskalne kase

Kako bi se mogao izdati novi fiskalni račun, neophodno je nabaviti elektronske naplatne uređaje (ENU), odnosno nove fiskalne kase. Ukoliko firma već poseduje odgovarajuću fiskalnu kasu, moguće je da se uradi njena nadogradnja kako bi u potpunosti bila u skladu sa novim zakonom. Država je najavila pomoć u procesu fiskalizacije kroz direktne subvencije.

Tranzicioni period će početi 1. novembra 2021. godine. Od tog datuma će poreski obveznici moći postepeno da prelaze na novi model fiskalizacije. Ono što je veoma bitno je da ukoliko jedan prodajni objekat uđe u tranzicioni period, svi fiskalni uređaji u tom objektu moraju biti u istom statusu.

Do stupanja ovog zakona ima još vremena, ali svakako je bitno blagovremeno početi sa pripremama. Već sada postoje priručnici kao i tehnički vodiči, tako da bi najbolje bilo da ih detaljno proučite i na vreme se pripremite za novu fiskalizaciju.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Kako da odeća u ormaru ostane sveža i mirisna

Stižu prvi hladniji dani i došlo je vreme da iz ormara izvučete svoj omiljeni džemper. Na prvi pogled, džemper deluje …

Dobre stvari

Serije 2023. – najbolje strane i domaće serije 2023. godine

Polako se približavamo kraju ove godine i vreme je za top listu serija koje su je obeležile. Iako smo konstantno …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.