Dobre stvari

Kakav izbor imate ako vam trebaju roletne za prozore?

Roletna za prozor

Roletne predstavljaju jedan od najkorisnijih delova na prozorima koji donose i estetske i funkcionalne prednosti nakon ugradnje. Pokazale su se kao nezamenljiv dodatak, naročito u našem području gde imamo hladne zime i vrela leta.

Mnogi misle da je PVC stolarija dovoljna kao izolator, ali treba znati da ipak postoje izolacioni gubici i kroz ramove, ali i kroz stakla. Kada se postave roletne za prozore ovi gubici se svode na minimum tako da tada bolja izolacija ne postoji.

Cena roletni varira od toga da li je reč o nadgradnim ili klasičnim modelima, PVC ili ALU varijantama, ali svakako utiču na kućni budžet svojom cenom koštanja i čine veliku investiciju pa treba znati šta se dobija sa kupovinom i ugradnjom.

Roletne za prozore – koju vrstu kupiti?

Osnovna podela roletni jeste na PVC roletne i ALU roletne. Iako su PVC vrste jeftinije, ovaj model se ne kupuje uvek iz nekoliko razloga:

  • PVC roletne su teže od aluminijumskih pa dosta otežavaju konstrukciju prozora. Montiraju se najčešće u prizemlje i nisu dobre za spratne objekte.
  • Ne montiraju se na spratove i zbog toga što nisu otporne na udare vetra što u kombinaciji sa njihovom težinom predstavljaju veliki rizik za montažu,

Zbog ovoga se roletne za prozore najčešće kupuju kao aluminijumske ili kombinacija gde je kutija PVC, a lamelice od aluminijuma.

Druga podela koje srećemo su klasične roletne gde se kutija vidi i postavlja se mimo prozora i verzija koja je sve popularnija gde se kutija montira iznad prozora i tako nije vidljiva nakon postavljanja fasade. Reč je o čisto estetskom faktoru, ali koji zaista donosi poboljšanja jer objekat izgleda lepše kada se posmatra spolja.

Kada izaberete vrstu roletna, cena će da zavisi i od načina podizanja. Postoji osnovna varijanta sa kanapom ili elektromotorom daljinski ili senzorom.

Izbor ovakvih dodataka mogu biti dosta dobre opcije kada je reč o visokim prozorima, prostorijama koje su dugo pod suncem ili jednostavno za ugodnije svakodnevno korišćenje.

Ono što kupci takođe mogu dobiti jeste uklapanje sa bojom stolarije ili imitiranje drugih materijala poput drveta što neznatno utiče na konačnu cenu, ali svakako donosi veliku estetsku promenu.

Zašto treba postaviti roletne?

Roletne za prozore donose privatnost i neophodne su u gusto naseljenim područjima. Brzo i efikasno sprečavaju neželjene poglede i koliko su korisne danju da regulišu svetlo, noću se spuštaju najviše iz ovog razloga.

Regulacija prodora hladnoće i toplote je drugi razlog zbog čega se roletne postavljaju na prozore. Efikasnost im se nalazi u tankom sloju materijala lamela koji čini prvi stepen izolacije, ali i vazduhu koji ostaje između roletne i stakla prozora zbog čega se staklo dodatno izoluje. Napolju može biti -20 ili +40, unutrašnji prostor to neće osetiti pa je i boravak u prostorijama dosta prijatniji uz roletne za prozore.

Kvalitetno ugrađene ne zahtevaju nikakve troškove niti dodatna ulaganja i trajne su koliko i stolarija. Zbog toga se može reći da vremenom isplate same sebe kroz niže račune za grejanje i hlađenje.

Da li treba postaviti roletne? Da, svakako! Različite vrste, boje i opcije pomeranja donose i različitu cenu, ali i mogućnost uklapanja uz svaki eksterijer. Jednom kupljene traju više decenija i funkcionišu besprekorno!

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke