Dobre stvari

Kada je na gradilištu potreban vazdušni kompresor

Vazdušni kompresor je pneumatski uređaj koji pronalazi svoju primenu u svim segmentima industrije. Najviše se koristi u naftnoj industriji, brodskoj, rudarskoj i železničkoj, u industriji stakla i plastike, potom na proizvdnim linijama svakog industrijskog postrojenja, u sistemima za prečišćavanje voda, cementarama, elektranama, ali i u medicini, gde ga najčešće upotrebljavaju stomatolozi. 

Pored ovoga, vazdušni kompresor se koristi i za raspršivanje boja, za farbanje i bojenje svih tvrdih materijala i zidova. 

A kao neophodna gradjevinska oprema, vazdušni kompresor je pronašao svoju značajnu primenu i u gradjevinarstvu, gde se za različite gradjevinske mašine koristi na različite načine. 

Vrste vazdušnih kompresora 

Vazdušni kompresor radi na principu sabijanja vazduha, gde kinetičku energiju pretvara u energiju. Ova energija može da se iskoristi u različite svrhe kao dodatni napon, te tako pored struje, nafte i gasa, predstavlja četvrto pogonsko sredstvo. Njena osnovna prednost je u tome što je stvarate sami.

Vazdušni kompresori se mogu klasifikovati prema principu rada (rotacioni, vijčani i klipni) i prema količini pritiska koji stvaraju na vazduh (kompresori sa niskim, srednjim i visokim pritiskom). Isto tako, mogu da se razlikuju i u odnosu na to da li koriste ulje za podmazivanje ili ne. A mogu biti i mobilni, lako prenosivi, i stacionirani kompresori. 

U gradjevinarstvu se najčešće koriste mobilni kompresori upravo zbog te mobilnosti po različitim pristupačnim i nepristupačnim terenima i gradilištima.

Mobilni vazdušni kompresor potreban je svakom dobro organizovanom gradilištu 

Svako gradilište koje ozbiljno drži do efikasnog i produktivnog rada ima sve potrebne gradjevinske mašine i alate. Neizostavna gradjevinska oprema su i mobilni kompresori. 

Vazdušni kompresor se koristi najčešće prilikom rušenja i bušenja. Komprimovani vazduh iz kompresora daje dodatni pogon pneumatskim alatima koji se koriste prilikom rušenja, naročito kada su u pitanju tvrdi materijali – beton, kamen, cigla. Ali energija vazdušnog kompresora može da se iskoristi i uz mnoge druge gradjevinske mašine i alate, na primer prilikom bušenja dubokih bušotina, bunara, u kamenolomima, pri izgradnji tunela i slično.

Kroz konkretne proizvode (i njihove izuzetne performanse), vodeće svetske kompanije u proizvodnji kompresora – Atlas Copco, pokušaćemo da objasnimo šta i koliko vazdušni kompresori znače za efikasnost i produktivnost na vašem gradilištu.

Atlas Copco kompresor

Mali vazdušni kompresor, najnovije Serije 8, može da napaja dva RTEX čekića u toku bušenja. Ovaj model poseduje izvrsne performanse u svim kategorijama. Kao prvo, kompaktan je i lagan, od sličnih modela na tržištu lakši je za čak 150 kg, i može da se prevozi putničkim automobilom bez posebne vozačke dozvole. Pod pritiskom od 100 psi proizvodi i do 5 m³/min komprimovanog vazduha. Odlikuje se velikom izdržljivošću, efikasnošću, jer troši manje dizel goriva nego slični modeli, i pritom ima smanjeno vreme servisiranja. 

Srednji vazdušni kompresor je najoptimalnije rešenje za gradilišta. Ovi kompresori Atlas Copco kompanije koriste naprednu PACE tehnologiju, što znači da imaju raznovrstan i širok domet. Proizvode i do 22 m³/min vazduha, pod pritiskom od 200 psi. Veoma su pogodni za manevrisanje čak i po neravnom terenu, te stoga predstavljaju savršeno rešenje za svako gradilište. Uz duži rad i duže intervale servisiranja, srednji vazdušni kompresor značajno optimizuje vaša ulaganja. 

Veliki vazdušni kompresor koristi se za zahtevnije radove u gradjevinarstvu. Naročito su pogodni za rad u kamenolomima, kao i za bušenje dubljih bušotina. Dnevno mogu da probuše i do 500 m dubine, što znači da vam za bušenje geotermalnog bunara sa ovim kompresorom treba samo jedan dan. Njihovoj efikasnosti doprinosi i to što za jedan probušen metar potroše samo 2,2 l goriva. Pod pritiskom od 542 psi proizvode do 45 m³/min komprimovanog vazduha. Kao gabaritniji u odnosu na prva dva modela, veliki kompresori se mogu prevoziti kamionom.  

Prodaja gradjevinskih mašina i kompresora 

Gradjevinska oprema i gradjevinske mašine Atlas Copco kompanije danas predstavljaju najkvalitetnije proizvode na svetskom tržištu. Uz ovaj brend, i gradjevinska oprema drugih svetski poznatih lidera dostupna je i na našem tržištu. 

Prodaja gradjevinskih mašina, kao i njihovo redovno servisiranje i održavanje, obavlja se preko ovlašćenog distributera za teritoriju Srbije i Crne Gore. CP SRB Pneumatic nudi sve o čemu smo pisali, ali i mnoge druge mašine, alate i opremu za vaše gradilište.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.