Dobre stvari

Kada je na gradilištu potreban vazdušni kompresor

Vazdušni kompresor je pneumatski uređaj koji pronalazi svoju primenu u svim segmentima industrije. Najviše se koristi u naftnoj industriji, brodskoj, rudarskoj i železničkoj, u industriji stakla i plastike, potom na proizvdnim linijama svakog industrijskog postrojenja, u sistemima za prečišćavanje voda, cementarama, elektranama, ali i u medicini, gde ga najčešće upotrebljavaju stomatolozi. 

Pored ovoga, vazdušni kompresor se koristi i za raspršivanje boja, za farbanje i bojenje svih tvrdih materijala i zidova. 

A kao neophodna gradjevinska oprema, vazdušni kompresor je pronašao svoju značajnu primenu i u gradjevinarstvu, gde se za različite gradjevinske mašine koristi na različite načine. 

Vrste vazdušnih kompresora 

Vazdušni kompresor radi na principu sabijanja vazduha, gde kinetičku energiju pretvara u energiju. Ova energija može da se iskoristi u različite svrhe kao dodatni napon, te tako pored struje, nafte i gasa, predstavlja četvrto pogonsko sredstvo. Njena osnovna prednost je u tome što je stvarate sami.

Vazdušni kompresori se mogu klasifikovati prema principu rada (rotacioni, vijčani i klipni) i prema količini pritiska koji stvaraju na vazduh (kompresori sa niskim, srednjim i visokim pritiskom). Isto tako, mogu da se razlikuju i u odnosu na to da li koriste ulje za podmazivanje ili ne. A mogu biti i mobilni, lako prenosivi, i stacionirani kompresori. 

U gradjevinarstvu se najčešće koriste mobilni kompresori upravo zbog te mobilnosti po različitim pristupačnim i nepristupačnim terenima i gradilištima.

Mobilni vazdušni kompresor potreban je svakom dobro organizovanom gradilištu 

Svako gradilište koje ozbiljno drži do efikasnog i produktivnog rada ima sve potrebne gradjevinske mašine i alate. Neizostavna gradjevinska oprema su i mobilni kompresori. 

Vazdušni kompresor se koristi najčešće prilikom rušenja i bušenja. Komprimovani vazduh iz kompresora daje dodatni pogon pneumatskim alatima koji se koriste prilikom rušenja, naročito kada su u pitanju tvrdi materijali – beton, kamen, cigla. Ali energija vazdušnog kompresora može da se iskoristi i uz mnoge druge gradjevinske mašine i alate, na primer prilikom bušenja dubokih bušotina, bunara, u kamenolomima, pri izgradnji tunela i slično.

Kroz konkretne proizvode (i njihove izuzetne performanse), vodeće svetske kompanije u proizvodnji kompresora – Atlas Copco, pokušaćemo da objasnimo šta i koliko vazdušni kompresori znače za efikasnost i produktivnost na vašem gradilištu.

Atlas Copco kompresor

Mali vazdušni kompresor, najnovije Serije 8, može da napaja dva RTEX čekića u toku bušenja. Ovaj model poseduje izvrsne performanse u svim kategorijama. Kao prvo, kompaktan je i lagan, od sličnih modela na tržištu lakši je za čak 150 kg, i može da se prevozi putničkim automobilom bez posebne vozačke dozvole. Pod pritiskom od 100 psi proizvodi i do 5 m³/min komprimovanog vazduha. Odlikuje se velikom izdržljivošću, efikasnošću, jer troši manje dizel goriva nego slični modeli, i pritom ima smanjeno vreme servisiranja. 

Srednji vazdušni kompresor je najoptimalnije rešenje za gradilišta. Ovi kompresori Atlas Copco kompanije koriste naprednu PACE tehnologiju, što znači da imaju raznovrstan i širok domet. Proizvode i do 22 m³/min vazduha, pod pritiskom od 200 psi. Veoma su pogodni za manevrisanje čak i po neravnom terenu, te stoga predstavljaju savršeno rešenje za svako gradilište. Uz duži rad i duže intervale servisiranja, srednji vazdušni kompresor značajno optimizuje vaša ulaganja. 

Veliki vazdušni kompresor koristi se za zahtevnije radove u gradjevinarstvu. Naročito su pogodni za rad u kamenolomima, kao i za bušenje dubljih bušotina. Dnevno mogu da probuše i do 500 m dubine, što znači da vam za bušenje geotermalnog bunara sa ovim kompresorom treba samo jedan dan. Njihovoj efikasnosti doprinosi i to što za jedan probušen metar potroše samo 2,2 l goriva. Pod pritiskom od 542 psi proizvode do 45 m³/min komprimovanog vazduha. Kao gabaritniji u odnosu na prva dva modela, veliki kompresori se mogu prevoziti kamionom.  

Prodaja gradjevinskih mašina i kompresora 

Gradjevinska oprema i gradjevinske mašine Atlas Copco kompanije danas predstavljaju najkvalitetnije proizvode na svetskom tržištu. Uz ovaj brend, i gradjevinska oprema drugih svetski poznatih lidera dostupna je i na našem tržištu. 

Prodaja gradjevinskih mašina, kao i njihovo redovno servisiranje i održavanje, obavlja se preko ovlašćenog distributera za teritoriju Srbije i Crne Gore. CP SRB Pneumatic nudi sve o čemu smo pisali, ali i mnoge druge mašine, alate i opremu za vaše gradilište.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke