Dobre stvari

Jednostavno a pratično: Kako urediti malu kuhinju?

Da li ste se zapitali zašto je kuhinja nekome omiljeni prostor u kući? To je zbog toga što se u kuhinji dešavaju čuda! U njoj svaka kuće postaje dom!

Ipak, ponekad se u njoj ne možemo snaći. Razlog je uvek isti – toliko nepotrebnih stvari, uređaja koje godinama nismo koristili, suvišnih i nepraktičnih “smetala”.  I uvek ista utešna misao: „Bolje da sačuvam, ne zna se kada može da zatreba”.

Izbacite takve ideje iz glave, jer vaša kuhinja nije skladište ni ostava i ne izbegavajte činjenicu da su jednostavne kuhinje najpraktičnije!

Manji ili veći prostor – sasvim je svejedno

Ljubitelji kulinarstva često vole da svoje kulinarske trikove izvode u većim kuhinjskim prostorijama, dok se na manje kuhinje gleda kao zbijene i nepraktične. Ipak, nije tako.

Naravno da je veći užitak kuvati u kuhinji u kojoj imamo prostora da se okrenemo, ponašamo slobodno i ne razmišljamo da li ćemo nešto slomiti ili ne. Međutim, prostor ne znači nužno da kuhinja mora biti ogromna. Čak i manje kuhinje daju mogućnost da se u njima krećemo slobodno i imamo puno mesta da sa uživanjem budemo pravi kulinarski mađioničari. Male, ali skladne kuhinje mogu biti praktičnije od velikih a pretrpanih, jer prostor nije uvek jedino merilo za praktičnost.

Skladan raspored – zagarantovana funcionalnost

Da bi sve u kuhinji funkcionisalo kako treba, najviše prostora treba dati osnovnim kuhinjskim elementima. Nemoguće je da sudopera bude iza vrata ili u nekom ćošku, jer njoj pripada najvažnije mesto.

Ukoliko u kuhinji ima mesta, kuhinjski pult je pravo rešenje i pomoć onda kada se užurbano sprema, kada na random stolu više nema mesta ili kada serviramo spremljenu hranu, čak i onda kada u sudoperi nema mesta za neoprene sudove. Kuhinjski pult se smatra praktičnim i poželjnim u svakoj kuhinji, naravno ukoliko to prostor omogućuje.

Viseći delovi – praktični čuvari šolja, tanjira, džezvi i drugih stvari, uvek je najbolje imati iznad sudopere, kako to tradicionalno i biva, jer zamislite kako bi bilo zamorno i dangubno kada bismo opranu šolju morali da odložimo u viseći deo na drugom kraju kuhinje.

Iz istog razloga – praktičnost, lakše je šporet smestiti odmah do radnog stola i sudopere. Takođe police za začin, pribor za jelo ili možda mikser, valjalo bi da se nalaze u blizini, najbolje iznad ili pored radnog stola.

Jednostavno ali praktično – moguće je postići. Pravo rešenje je i manji kuhinjski sto, okruglog oblika, koji za potrebe ima delove koji se mogu izvući, stolice na sklapanje koje možemo odložiti sa strane ukoliko zatreba prostora. Tu su i razni ugradni aparati – ugradne mašine za pranje sudova, aspiratori, Bosch frižider i drugi uređaji koji ne zauzimaju puno mesta, a izuzetno su praktični.

Nepotrebne stvari, zbogom!

Da bi kuhinja bila praktična u njoj sve mora biti raspoređeno na pravi način. To znači da u kuhinji nema mesta nepotrebnim i suvišnim stvarima, glomaznim uređajima koji zauzimaju prostor, a nisu u funkciji ili još gore, onima koji služe samo da upotpune prostor.

Jednostavnost zahteva da imate samo ono što je neophodno za pripremu hrane (šporet, radne površine, sudoperu i naravno – sudove ). Zato nema potrebe da čuvate sokovnike koje godinama niste upotrebili, blendere, aparate za kafu ili tostere koji ne rade, a služe da „dekorišu” radni sto.

Ukoliko ste rešili da okrečite, preuredite ili renovirate kuhinju, imajte na umu da ćete pola posla rešiti time što ćete odložiti takve stvari iz kuhinje. Ne samo da prostoru dajete na važnosti, nego nećete biti čak ni u obavezi da obrišete prašinu sa nekorisnog predmeta.

Detalji – dekoracija ili funkcija?

Iako se čini da su sasvim nevažni i ne poklanja im se puno pažnje, detalji su najvažniji, ne samo za kuhinju nego za svaki kutak kuće. To je ono što oku ne može da promakne i što ambijent čini još lepšim. Ponekad se čini da samo zauzimaju mesto i da su nepotrebna dekoracija, ali nije tako!

Detalji ne moraju služiti samo dekoraciji, jer kad pričamo o detaljima, ne mislimo samo na magnete koji krase frižider, vaze ili saksije sa cvećem, asure za sto i slično. Postoje brojni detalji koji su veoma praktični.

Na primer, samolepljive zakačke su pravo rešenje da vam kecelja uvek bude na dohvat ruke, i da je ne morate tražiti po fiokama. Takođe, stalak za ubrus ili salvete ne zauzima mnogo mesta, kao ni podmetači za čaše i šolje ili dozeri tečnosti za posuđe. Sve to može biti lepa, a funkcionalna dekoracija kuhinje.

Lepota je u jednostavnom, skromnom, skladnom, a praktičnom. I sve je to sasvim moguće. Ukoliko se potrudite, racionalno razmislite i dobro procenite, kuhinja neće biti zamorna obaveza, već mesto za uživanje i odmor! I za sam kraj, pročitajte i naš tekst koji su to top trendovi u dizajnu enterijera, biće vam sigurno od koristi.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.