Dobre stvari

Jedan dan u bajci – Diznilend u Parizu

Za Diznilend u Parizu svi kažu da je najsrećnije mesto na planeti. On je takođe i najpopularnija atrakcija u Parizu, sa većim brojem poseta od Ajfelovog tornja.

Na skoro 5 hiljada hektara ovde možete pronaći 2 tematska parka, nekoliko hotela, kompleks za šoping, restorane i zabavu, golf teren i druge zabavne sadržaje kako za vas tako i za najmlađe članove porodice.

Na samo 32 kilometara od najromantičnijeg grada na svetu – Pariza, možete osetiti adrenalin kakav niste nikada, pa pročitajte u nastavku kako da u Diznilendu provedete bajkovit dan.

Probudite dete u sebi

Ovde postoje brojni zabavni sadržaji koji će rasplamsati dečiju maštu, a vas će u detinjstvo vratiti ludi rolerkosteri koji zaista predstavljaju jedinstveno iskustvo.

Ulaz u Dizniled Pariz

Na samom ulazu u park, dobićete mapu koja vam je i više nego potrebna da ne biste lutali i gubili vreme, jer Diznilend po svojoj veličini može da bude zemlja: ima 49 atrakcija podeljenih u 5 glavnih oblasti.

#1 Main street – priprema za ludu avanturu

Kada ste podigli mapu, sledeće na šta nailazite jeste Glavna ulica koja je uređena kao južnjački američki gradić iz 19. veka. Ova ulica će vas odvesti do samog srca parka (dvorca Uspavane lepotice) koji će oduševiti vaše dete.

Odavde možete otići u bilo koju od ostale 4 oblasti, a avanture koje ćete doživeti pariraju najluđim snovima.

#2 Fantasyland – prava stvar za najmlađe

Zemlja fantazije je deo parka koji je najzanimljiviji mališanima. Ovde možete uživati u spektaklu “Mali svet” tokom kog lutke sa svih strana sveta pevaju i igraju uz pesmu “It’s a Small World”. Ali pazite – verovatno ćete ovu pesmu pevušiti ostatak dana.

Nakon toga možete posetiti Nedođiju i krenuti u potragu za kapetanom Kukom uz “Petar Pan” atrakciju.

A kada se vratite iz Nedođije, pratite Alisu kroz “Zemlju čuda” i uživajte u prizorima i iznenađenjima na putu. Obavezno svratite do Ludog Šeširdžije, jer je vrtenje u velikim šarenim šoljama stvarno jedinstven doživljaj.

#3 Discoveryland – za malo hrabrije

E sad na scenu stupa deo za malo starije posetioce – Zemlja otkrića. Za one koji žele da osete nalet adrenalina “Svemirska planina” je prava stvar jer će vas lansirati u uvrnutu brzu vožnju kroz nepoznato.

svemirska planina

Zatim posetite i uništite središte imperije tokom “Zvezdane ture” nakon što pozdravite R2D2 dok se šetate radionicom za droide.

#4 Frontierland – legende Divljeg Zapada

Vožnja divljim i najbržim vozom na Misisipiju vam zvuči primamljivo? Onda prigrlite osobu pored sebe i ukrcajte se na neverovatnu Planinu velikog groma (Big Thunder Mountain).

A ukoliko želite da otkrijete šta se to desilo na najužasnijem venčanju ikada, posetite “Fantomski Zamak”  i spremite ze za jezivo rešenje misterije o mladi koja spremna čeka svog mladoženju.

A za spektakularno krstarenje Divljim Zapadom, unajmite brod “Mark Tven” / “Moli Braun” i vidite sva čuda Granične zemlje.

#5 Adventureland – akcija od koje se okreće stomak

U “Zamku Indijane Džonsa” sačekaće vas otrovne bodlje i mumije koje vrište. Ne brinite, ne mogu vam ništa. Nakon što uđete u zamak naći ćete se u vagonu koji beži kroz drevne ruševine.

Kada preživite Zamak, uđite u đavoljsku avanturu sa najbezobraznijim piratom iz “Pirata sa Kariba” i obavezno se fotografišete sa njim.

Pirati sa Kariba

Probajte sladoled iz sredine prošlog veka

Ako se pitate kako da izaberete restoran dok ste ovde, izbor je veoma prost – zapitajte se samo koji od Diznijevih likova najviše volite pošto su svi kafići i restorani tematski uređeni kako bi ste se vi što bolje proveli.

Samo jedan od primera jeste restoran koji je uređen kao scena iz filma “Knjiga o džungli” koji umesto tavanice ima puzavice i u njima prave ptičice, a bend vam uživo svira muziku iz filma dok jedete. Nema toga što može pokvariti ovakav ugođaj.

Pošto je hrana u Diznilendu prilično skupa, preporučujemo vam da ponesete dosta sendviča i pića u rancu, ili pak da se opredelite za restorane brze hrane u Dizni selu gde su obroci koliko-toliko jeftiniji.

Koliko je vremena potrebno za obilazak?

Ako ne planirate da trčite od jedne vožnje do druge, za obilazak Diznilenda u Parizu potrebno vam je više dana, jer osim parka postoji i “Dizni selo” (Disney Village” kao i park “Volt Dizni” studija.

Takođe, postoji i poseban deo sa specijalnim kompleksima posvećenim crtanim filmovima “Lilo i Stič” ili “Aladin” a ovde možete sresti i upoznati mnoge sada već legendarne Diznijeve junake kao što su Miki, Šilja ili Pluton.

Gužva u Diznilendu

Radno vreme Diznilenda se menja u zavisnosti od sezone, ali i od toga da li ste gost nekog od hotela koji se nalaze u neposrednoj blizini hotela.

Oni koji su smešteni u nekom od 7 hotela u kompleksu, u park mogu ući od 8 sati ujutru, dok regularni posetioci mogu ući tek od 10, što gostima hotela značajno olakšava stvari (čitaj: smanjuje čekanje u redovima).

U zavisnosti od meseca i dana park ponekad radi do 18:00, a ponekad do 23:00, ali ove informacije uvek možete naći na zvaničnom sajtu.

Cena ulaznice za odrasle je 85 eura ukoliko želite da obiđete oba Dizni parka, ili pak 72 eura ukoliko se odlučite samo za jedan.

Fastpass – ne čekajte u redu

Fastpass predstavlja veliku olakšicu ukoliko ste spremni da ga platite, jer verujte – vredi.

Postoje vožnje za koje se red čeka i više od sat vremena pa ako odmah ujutru obiđete atrakcije i uzmete fastpass za one koje želite da probate – odmah ste na redu i spašavate sebe mukotrpnog čekanja.

Princip je sledeći – dođete do željene atrakcije, ubacite vaše karte u aparat, i on vam izbaci nove kartice sa vremenom vožnje.

Kako stići do Diznilenda iz Pariza?

Ukoliko boravite u Parizu, a želite da posetite ovaj zabavni park – možete uhvatiti voz RER A4 i doći direktno do Diznilenda.

Ovaj voz možete uhvatiti u centru grada i on obilazi pariska predgrađa, a do samog parka stižete za 35 minuta po ceni od samo 2 evra.

Putovanje u Dizniled je zaista jedinstveno iskustvo koje će vam obezbediti pregršt uspomena za ceo život. Ne zaboravite da napravite fotogafije koje će vas sećati na ovu avanturu, i nabavite zanimljive suvenire koji se tamo prodaju. Neke možete upakovati i u interesantan ambalažni papir i iznenaditi drage osobe koje nisu posetile ovo mesto.

Ako krenete u Diznilend, naoružajte se dobrim raspoloženjem i udobnom obućom, a u međuvremenu pročitajte koje su to najpopularnije vrste putovanja na koja odlazimo.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.