Dobre stvari

Iznajmljivanje stana – Saveti za pronalazak idealnog doma

dvoje agenata za nekretnine

Pronalaženje idelanog stana za iznajmljivanje, oduvek je bio mukotrpan posao. Ono što nam u poslednje vreme dodatno otežava posao jesu poskupljenja koja su pogodila sve segmente naših života.

Cene stanova su, takođe, vrtoglavo poskupele. Kako je odabir stana velika životna odluka i promena, ne želimo da napravimo grešku. Još manje da plaćamo nešto više nego što vredi tu cenu. 

Kako ne biste došli u tu situaciju, delimo sa vama savete kako da pronađete idealan stan za iznajmljivanje. Saznajte kako da uštedite novac i vreme u potrazi, i kako da jednostavno pronađete baš ono što želite i što vam je potrebno!

Definišite želje i potrebe

Prvi i verovatno najznačajniji korak u potrazi za stanom je definisanje naših potreba i želja. Pre nego što se upustimo u potragu, važno je da odredimo šta želimo. Najbolje je krenuti od opštih i sigurnih želja i potreba koje imamo. 

Veličina stana je važna i prva stavka na koju odgovaramo. Ukoliko živite sami ili u paru, opredeljujte se za manji stan kako biste sebi olakšali održavanje i umanjili troškove. No, ako planirate uskoro da proširujete porodicu, onda je bolje da u startu potražite veći stan.

Struktura stana je usko povezana sa kvadraturom, pa nakon određivanja veličine, pređite na ovaj korak. Odredite koliko vam je spavaćih soba potrebno, da li vam je potrebna velika kuhinja, terasa. Ukoliko obavljate posao od kuće, proverite da li je stan pogodan za formiranje vašeg radnog kutka. Da li vam je bitno na kom je spratu stan?

Lokacija stana je sledeća stavka. Ukoliko studirate, gledajte da stan bude što bliži vašem fakultetu, jer je to mesto gde ćete najviše vremena provoditi. Poslednje što želite je da gubite energiju i vreme na dugotrajna putovanja s jednog kraja da drugi kraj grada. Ukoliko pak živite sami ili sa porodicom, razmislite šta vam više prija i šta vam je potrebno – mir ili možda gradska vreva? U zavisnosti od toga, biraćete stan bliže centru ili periferiji. Ako ste zaposleni, stan bi trebalo da bude na lokaciji od koje lako stižete do posla.

Definišite budžet! Što preciznije definisanje budžeta – to bolje. Mada su velike šanse da će tokom same odluke doći do određenih odstupanja, ali budite spremni na to. Kompromis u ovom slučaju može da vam se isplati. Na kraju, nije pametno recimo iznajmiti jeftiniji stan koji je dalji od važnih nam lokacija, jer ćemo tako izdvajati novac za prevoz, trošeći dodatno energiju i vreme na taj način.

Uštedite vreme i novac – iskoristite online mogućnosti

Kada smo kod novca i energije, sjajan način da uštedite jedno i drugo i ubrzate proces potrage jeste da iskoristite prednosti savremene tehnologije i interneta. Ukratko, postoje platforme za pretragu stanova, na kojima možete iskoristiti filtere koji će suziti vašu pretragu. Filtere možete da upotrebite, za veličinu stana, lokaciju, cenu, kao i za ostale dodatne pogodnosti stana. Tako vam preostaju samo stanovi koji odgovaraju vašim kriterijumima.

Okolina i okruženje stana je takođe važna karakteristika našeg budućeg stana. I u ovom slučaju vam savremene tehnologije mogu biti od koristi. Savetujemo vam da se sa lokacijom i okruženjem upoznate putem Google mapa. Tako saznajte gde se nalaze škole, kafići, prodavnice, parkovi, teretane i sve što je važno za vaš budući život.

Uporedite ponude i uživo se uverite u karakteristike stana

Sada verujemo da ste već izdvojili par opcija koje vam se dopadaju. Vreme je da te stanove izdvojite. Sajt za oglašavanje stanova Rommateor ima vrlo korisnu opciju koja može da vam bude od pomoći prilikom ovog koraka. Naime klikom na srce imate mogućnost zapratite vaš omiljeni oglas i nekretninu i tako ga sačuvate i pratite. Zanimljivo je da ovaj sajt pruža priliku oglašivačima da postave video ili 3D turu stana, na ovaj način stičete prilično realnu sliku o stanu koji vas zanima.

Kada ste suzili izbor, sledi poseta tih stanova. Koliko god se oglašivači trudili da što verodostojnije predstave stanove što kroz opis, što kroz fotografije poseta stanu je neophodna. Jedino tako ćete imati pravu sliku i utisak o vašem budućem domu. Prilikom posete znaćete da li je to to što ste zamislili.

Nakon obilaska stanova ostaje vam da date sebi malo vremena, ukoliko imate tu mogućnost, da vam se slegnu utisci. Naravno osim ukoliko niste doživeli ljubav na prvi pogled sa vašim budućim stanom. U tom slučaju, ostaje vam samo još finalizacija dogovora i naš savet – potpisivanje ugovora o zakupu. Ovo nije česta praksa kod nas ali je vrlo korisna. Na ovaj način se osiguravate i kao stanar, a i stanodavci su sigurniji sa ugovorom. 

Ako ste ispratili sve korake već se nalazite u vašem novom domu. Nadamo se da ćete imati puno sreće u njemu, a mi vam želimo puno uspeha u vašem novom životnom poglavlju!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.