Dobre stvari

Invalidska kolica – kako odabrati dobru stvar u lošoj situaciji

Manuelna invalidska kolica u sobi

Vrlo dobro znamo da je život osoba sa invaliditetom otežan usled nemogućnosti korišćenja određenih delova tela, te da su sva pomagala za njih od izuzetne važnosti. Najbitniji predmet u njihovom životu su invalidska kolica, uz koja imaju priliku da učestvuju aktivno u društvenom životu, rade i provode vreme bilo gde. 

U zavisnosti od stepena invaliditeta, odnosno od nesposobnosti pokretanja delova tela, biraju se i kolica koja će im pomoći da se kreću. Kolica se mogu pokretati rukama, nogom, glasom, udahom ili prstima.

Značaj invalidskih kolica za bolji kvalitet života

Kada je čovek zbog zdravstvenog stanja onemogućen da hoda ili koristi neki deo svog tela, on mora da se snalazi na neki druge načine, ukoliko želi i dalje da se kreće. Iako je invalid, to ne znači da ne može da radi,  provodi vreme u prirodi, šopingu, da se školuje ili jednostavno da uživa u stvarima koje voli van fotelje

Invalidska kolica su najvažnija pomagala licima sa invaliditetom, a odgovarajuća kolica im mogu znatno olakšati život. Kolica koja se najviše koriste su manualna i elektromotorna invalidska kolica i dostupna su na srpskom tržištu. Ukoliko ne znate kome da se obratite i gde da potražite kvalitetna invalidska kolica, znajte da povoljna invalidska kolica nudi Eliksir

Manuelna invalidska kolica – za snažne ruke i aktivan život

Za manuelna invalidska kolica odlučuju se oni koji i dalje mogu i žele aktivno da koriste ruke. Ne morate biti snažni pre nego što ih kupite, jer ćete mišiće ruku i gornjeg dela tela brzo ojačati uz pomoć ovakve vrste pomagala. Ova kolica se takođe koriste prilikom oporavka bolesnika koji se neguju kod kuće, nakon dolaska iz bolnice. 

Mnogi lekari preporučuju upravo ova kolica kako biste ostali aktivni iako ne možete koristiti svoje noge. Samim tim, vaš život biće duži i kvalitetniji, a i vi ćete se osećati bolje. Ako ovladate ovim kolicima, postoji dosta sportova kojima se možete baviti kao što su, na primer, stoni tenis, streljaštvo, košarka, trke u kolicima i mnogi drugi.

Postoje tri osnovne vrste manuelnih invalidskih kolica: 

  • ultra laka kolica
  • laka sklopiva kolica
  • obična invalidska kolica

Ultra laka su idealna za mlade, koji imaju manju poktretljivost ruku, zbog korišćenja dodataka kao što su monocikl (hanabike). Laka sklopiva kolica su su lagana i lako se mogu sklopiti, te prilikom transporta, zauzimaju manje mesta. Obična invalidska kolica su teška i koriste se privremeno, nakon operacije i tokom nege lica koja se oporavljaju.

Stara baka u invalidskim kolicima u dvorištu

Elektromotorna invalidska kolica – za brže i lakše kretanje

Kolica za invalide koji nemaju snage da ručno guraju manuelna kolica ili je stepen invaliditeta takav da će ova pomagala jedina biti adekvatna, opredeljuju se za lagana elektromotorna invalidska kolica. Dobra stvar je što nećete morati da tražite pomoć pri kretanju, već imate slobodu da idete sami bilo gde

Elektromotorna ili električna invalidska kolica su odlična za duže rute i neravne podloge. Njihova mana je što mogu preći samo prepreke u rasponu od pet do deset centimetara. Ova pomagala deluju jednostavno, ali je potrebno vreme naučiti kako da upravljate njima. Dobra stvar je što mnogi proizvođači nude raznorazna pomagala koje idu uz ova kolica, što može značajno poboljšati vaš život. 

Možete da birati unutrašnja (prenosna) kolica, spoljašna ili kombinovana kolica. Unutrašnja se uglavnom koriste na glatkim podlogama, mogu se sklopiti i ne zauzimaju mnogo mesta u automobilu.

Spoljašnja kolica imaju veći točak, te uspešno savladavaju neravne podloge, dok su kombinovana kombinacija najboljeg od obe vrste i predstavljaju odličnu ravnotežu svih funkcija. 

Šta je još korisno znati prilikom kupovine invalidskih kolica?

Nije loše da znate pre kupovine da postoje kruta invalidska kolica, kod kojih se točkovi skidaju a naslon za leđa se preklapa na sedište. Kruta kolica se najviše koriste u sportskim aktivnostima. Kolica na sklapanje su odlična za grad, jer se odlično prilagođavaju neravninama i naglim skretanjima. Mogu da se sklope i zauzmu minimalno mesta prilikom transporta. 

Budući da u gradu nisu svugde postavljeni adekvatni pristupi za invalidska kolica, rampa za invalidska kolica, različitih veličina, materijala, širine i dužine, zavisno od toga koja kolica imate. Invalidska rampa će vam pomoći i gradskom prevozu, na stepenicama, kao i izdignutim ulazima u zgradu. 

Ukoliko imate dovoljno sredstava za nešto skuplja, ali kvalitetna invalidska kolica, možete nabaviti skuter za invalide, koji je odličan za sve površine i vremenske uslove, a najčešće ga koriste oni koji imaju slabu pokretljivost ruku i gornjeg dela tela. 

Dobro razmislite pre nego što se odlučite na kupovinu invalidskih kolica, te u skladu sa vašim mogućnostima, potrebama i željama, napravite pravi izbor. Posušajte i savete vaših lekara. Uz njihove sugestije i mudru kupovinu, možete naći način da olakšate sebi situaciju i nastavite da uživate u životu.

Najnoviji tekstovi

Posao

Stan na dan u Novom Sadu – biznis koji se definitivno isplati

Zvanična statistika koju nedavno objavila Vlada Srbije pokazuje da su u decembru 2022. godine u Srbiji zabeležena 1.003.817 noćenja domaćih …

Dobre stvariLifestyle

Kako izabrati pravo ogledalo za kupatilo

Ogledala za kupatilo su veoma važan deo enterijera, kako u estetskom tako i u funkcionalnom smislu. Upravo zbog toga, postoji …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke