Dobre stvari

Interfon u zgradama – prednost ili obaveza?

Interfon sa čipom

Veoma jednostavna, ali naizgled nezastupljena sprava koja je mnogo doprinela povećanju bezbednosti u stambenim zgradama je – interfon. Jedinstveni način da se svi vlasnici umreže i samostalno odlučuju o tome ko će ući u zgradu, a ko baš i neće dobiti tu mogućnost.

Kako se tehnologija poslednjih godina veoma izmenila, tako je i interfon napredovao do te mere da je moguće pristupiti mu preko aplikacije i dok niste u svom domu. Međutim, šta to znači za savremenog čoveka? Da li je interfon postao standard koji treba da poštuju sve zgrade, ili su zgrade sa interfonom bolje baš zbog toga?

Koje su prednosti interfona u zgradi?

Interfon je danas postao nezaobilazan sistem komunikacije i služi za detaljnu kontrolu pristupa Vašem domu, stambenoj zgradi ili poslovnom prostoru. 

Kako savremeno doba napreduje, pomak društva doneo je mogućnost velike zarade, sa njima su došle i negativne karakteristike pojedinaca. Jedna od njih je i ta da smo primorani da živimo u vremenu kada je sve različitih prevara, protivzakonja i provala

Dobra strana cele priče je da su i sredstva koja nam pomažu da se od toga zaštitimo, takođe napredovala. Prednosti jednog takvog sredstva su brojne, pa hajde da se njima pozabavimo.

Povećava bezbednost stanara

Mali i jednostavni stanovi moraju imati jednaku zaštitu od provalnika, kao oni veliki i bogati stanovi i njihovi vlasnici. Bezbednost je glavna karakteristika koju savremeno društvo (država) i tehnologija moraju da garantuju svima

Interfon predstvalja vitalni faktor koji sprečava (ili omogućava) zlonamernog posetioca da uđe u zgradu, a potom i neki od stanova, bilo da ste vi van kuće ili baš u stanu. Čak ni recepcija u nekom hotelu ne može da bude dovoljan bezbednosni filter u tim slučajevima.

Obezbeđuje međuspratnu bezbednost

Interfoni ne moraju uvek da budu na ulaznim vratima u zgradu. Mogu se koristiti (i koriste se) i kao uređaji koji se ugrađuju u podove ili još neke zidove unutar samog stambenog objekta. Interni interfoni su odličan način da se potencijalnom napadu lopova onemogući pristup bilo čemu osim prizemlja.

Mogućnost stalnog nadzora

Radnici koji stan ostavljaju prazan tokom radnog vremena su u posebno ranjivom položaju kada su u pitanju potencijalne pljačke i upadi. U tim slučajevima, naročito je popularno ugrađivanje video interfona, koji imaju i funkciju praćenja stanja u stanu dok nismo prisutni.

Dodatne pogodnosti interfona u zgradi

Sigurna zgrada je veoma privlačna destinacija za potencijalne vlasnike ili iznajmljivače poslovnog prostora. Tome značajno doprinosi sveobuhvatni interfon sistem. U tom slučaju, vlasnici ne moraju da brinu o kretanju i bezbednosti svoje porodice ili zaposlenih.

Takođe, firme i kompanije koje imaju profesionalno instalirane i povezane interfone ili sistem ulaska u zgradu mogo se bolje profilišu i više profitiraju od posla jer im se i klijenti osećaju sigurno kada odluče da im poklone poverenje.

Žena ulazi u zgradu

Od čega se sastoji i kako funkcioniše interfon u zgradi?

Interfon omogućava da nekoga pustite ili ne pustite da uđe u zgradu, kuću ili dvorište. Samim tim, teži je prolaz do privatnog prostora i neko ko je naumio da recimo, opljačka neki stan – interfon će mu otežati posao jer će morati da prođe još jednu “rampu” u nizu.

Interfon na zgradama se zapravo sastoji iz dva kardinalna komunikaciona kraja. Provodnika koji povezuje sve stanove sa stanicom i elektronske brave koja otključava vrata prema vašoj želi, odnosno komandi.

Dodatni delovi koji daju “život” interfonu

Takođe, interfoni moraju, kao i svi ostali elektronski uređaji, imati i naponski deo, koji će omogućiti napajanje uređaja u sistemu. Moderni interfoni mogu sadržati i kameru na spoljnoj strani, a ekran u unutrašnjosti stana – kako bismo videli ko zvoni. 

To su takozvani video interfoni. Oni koji ostaju uskraćeni za tu mogućnost (obično oni stariji modeli) podvode se pod kategoriju audio interfoni. Interfoni mogu doći sa slušalicom i bez nje.

Deo korisničkog interfejsa koji se nalazi napolju poseduje određeni broj dugmića pomoću kojih osoba može pozvoniti u određeni stan. Zatim, na spoljašnjem panelu nalazi se i mikrofon i zvučnik koji služe za komunikaciju sa stanarima.

Kod pojedinih sistema moguće je i preusmeravanje poziva na mobilni telefon, što može biti od velike koristi u slučaju da niste kod kuće a neko Vas traži.

Interfon je najbolje montirati pri izgradnji zgrade

Iako je moguće naknadno implementiranje interfona u stambeni objekat, preporučuje se da interfon bude investicija koja će karakterisati zgradu koja je tek u izgradnji, kako bi se na ulazna vrata kasnije mogla montirati i elektronska brava koja na signal iz biranog stana pušta osobe unutra.

Kada je naknadna ugradnja interfona u zgradu u pitanju, tu je situacija malo složenija jer prvo moraju da se saglase svi ili većina stanara (što i nije baš tako lako). Kada se taj deo završi sledi realizacija i adaptacija stanova. U zavisnosti od tipa zgrade i njene starosti vrši se procena kako na najbolji način montirati uređaje i provući kablove.

Najbolje je kada se kablovi za interfon mogu provući sa već postojećim instalacijama. Zatim je potrebno montirati spoljašnju jedinicu i unutrašnje u svaki stan ponaosob. Nakon celog procesa montaže neophodno je testirati sistem.

Kako pravilno izabrati interfon?

Izbor adekvatnog interfona je mnogo više od same bezbednosti stana, iako je to najbitnije zaštititi. Tom prilikom treba obratiti pažnju na njegove karakteristike, kao što su:

  • Funkcija aparata i raspon kablova za povezivanje vaše i spoljašnje table.
  • Dizajn samog aparata jer će interfon dugi niz godina dopunjavati vaš enterijer.
  • Pristupačnosti mesta sa kog ćemo lako rukovati interfonom.
  • Memorija interfona – veoma praktiča i korisna funkcija modernih interfona koja beleži lik i vreme kontaktiranja. Može značajno doprineti policijskoj istrazi.

Hands free video interfon sa slušalicom i bez nje

Video interfoni se proizvode u verziji bez slušalice, tzv. „hands free“ ili u verziji sa klasičnom slušalicom koju tokom komunikacije sa posetiocem držite u ruci. Izbor odgovarajuće varijante zavisi od konkretnog mesta video interfona

Na primer video interfoni sa klasičnom slušalicom se najčešće koriste na mestima gde postoji pretpostavka, da bi glasna komunikacija smetala čoveku koji spava.

Da li ste znali da je u Srbiji postojao interfon pre više od dva veka? Da, izumeo ga je stari telegrafista iz Kragujevca, a bio je to sistem sa zvoncetom na kapiji, pa se slobodno može smatrati pretečom današnjeg interfona. 

Novo vreme, novi i praporci – bitno je samo da nas na vreme zaštiti od napada, tako da je savremeno korišćenje interfona davno trebalo da prestane da bude izbor preduzimača ili vlasnika zgrade, i pretvorio se u pravu potrebu za adekvatnom zaštitom čoveka i njegove svojine.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke