Dobre stvari

Imate višak slobodnog vremena? Evo kako ga iskoristiti!

Devojke koje trče u šumi

Poznata američka autorka Filis Mekginli rekla je: ,,A hobby a day keeps the doldrums away”, što bi u prevodu na naš jezik glasilo: ,,hobi na dan i period depresije je oteran”. O korelaciji između kvalitetno provedenog slobodnog vremena i smanjenog stresa, a samim tim i poboljšanja kvaliteta života danas svedoče i naučne studije. 

Ukoliko ste u potrazi za hobijem, na pravom ste mestu! U nastavku teksta možete pronaći ideje za to kako na kvalitetan način možete iskoristiti svoje slobodno vreme. Potrudili smo se da damo širok dijapazon predloga kao što su sportske aktivnosti, razvijanje kreativnih veština i drugi različiti kursevi za odrasle.

Nadamo se da ćete u nastavku teksta uspeti da pronađete ideju kako da razvijete ili možda čak i otkrijete neki od svojih zapostavljenih talenata!

Fizička aktivnost koja ne predstavlja zamor!

Znamo, zvuči neverovatno! Koliko ste samo puta čuli, a možda i sami pomislili kako morate da krenete da trenirate kako bi sačuvali tonus vaših mišića ili pospešili svoj estetski izgled? Uz to naravno ide i neizostavan loš osećaj koji je privezan uz sva ta različita životna ,,moranja”.

Međutim, da li ste znali da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno i računa se sve – od kućnih poslova, do šetnje od kuće do posla ili prostim odlaskom stepenicama umesto lifta svaki put kada za to imate mogućnosti. 

Beneficije fizičke aktivnosti su već nadaleko poznate, a ukoliko ste zainteresovani za aktivniji život naš savet je da svoijh propisanih 150 minuta nedeljno iskoristite tako što ćete naći aktivnost u kojoj uživate. 

Dakle, fizička aktivnost ne mora nužno podrazumevati teretanu i vežbe sa dodatnim opterećenjem, umesto toga isprobajte neku drugu aktivnost u kojoj ćete potencijalno uživati poput joge, vožnje rolera ili planinarenja! 

Tako možete lagano promeniti svoje navike čije implementiranje u svakodnevni život ne bi trebalo da bude posebno teško. Na taj način rešićete se osećaja ,,moranja” i na sasvim prirodan način utrošiti svoje slobodno vreme na stvari dobre po vaše zdravlje! Ovo je odličan savet ukoliko ne želite velike promene u svom životu, ali biste voleli da napredujete svakodnevno!

Muškarac koji igra šah

Kreativnost koja ne jenjava sa godinama

Kao školarcu učiteljica vam je stalno govorila da lepo crtate? Na karaokama uvek dobijete neočekivane ovacije? Čini vam se da su na odmoru vaše kule od peska večito superiornije od ostalih koje vidite na plaži? Ovo je dobar znak da posedujete neki od kreativnih skrivenih talenata! 

U pozitivnoj psihologiji dosta se govori o pojmu flow-a (tok) i sasvim sigurno ste bar jednom bili u stanju toka koje se najčešće opisuje kao osećaj potpune predanosti onome što radite, stanje potpunog fokusa koji je jako teško poremetiti.

Kada ste u toku osećate se isključeno od spoljašnjeg sveta, sami sa predmetom svog rada i to predstavlja svojevrsnu meditaciju koja je jako povoljna za psihički boljitak.

Najjčešće u tok ulazimo kada smo fokusirani da neki rad u kome uživamo, zbog toga savetujemo da razmotrite neke od kreativnih hobija kao što su vajanje ili slikanje, a ukoliko ste za to da probate nešto potpuno novo i neobično možete razmotriti kurseve izrade sapuna, dekupaža, kaligrafije, duboreza ili kvilinga. 

Slobodno vreme za ljubitelje mentalnog razgibavanja

Vi ste čovek koji obožava intelektualnu razmenu i misaoni izazov? Verujete da je edukacija vrlo važna za lični razvoj svakog pojedinca? Slede predlozi kako iskoristiti slobodno vreme i ujedno razgibati moždane vijuge.

  • Šah ne zahteva gotovo nikakave izdatke, a pored razvijanja memorije, pažnje i strateškog mišljenja, verovali ili ne, može biti i sjajan socijalni katalizator!
  • Kursevi jezika su definitivno najpopularniji način za korišćenje slobodnog vremena, i to nije slučajno! Učenje jezika pomoći će vam ne samo u kognitivnom razvitku, već i u socijalnom i kulturološkom. Ljudi koji govore više jezika otvoreniji su ka drugim kulturama, imaju razvijeniji kritički aparat i bolji su slušaoci! Naravno, tu su i druge praktične pogodnosti poznavanja jezika, a naročito najrasprostranjenijeg jezika na svetu – engleskog jezika.
  • Čitalački klub – jer u društvu je zabavnije! I ne samo da je zabavnije, članstvo u čitalačkom klubu nateraće vas da dovršite knjigu koja vam se ne dopada do kraja, i možda vas baš nečiji drugačiji uvid na zajedničkim diskusijama natera da preispitate svoje utiske o knjizi i omogući još jedno od omiljenih dela!

Nadamo se smo vam bar malo pomogli u osmišljanju vašeg savršeno provedenog slobodnog vremena – vremena koji je spoj lepog i korisnog i koji će vam predstavljati deo života kojem ćete se iznova i iznova radovati!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.