Dobre stvari

Ideje za uređenje malih dvorišta

Svako od nas voli da provodi vreme u svom dvorištu. U njemu se relaksiramo, odmaramo i opuštamo, zaboravljamo na svakodnevne trzavice koje moderan život nosi sa sobom. Osim toga, dvorište je mnogima omiljeno mesto za zabavu sa porodicom i prijateljima. Zato je važno da uređenje dvorišta bude takvo da stvara prijatan ambijent, isto kao što je to slučaj i kod dizajna enterijera.

Međutim, ako je vaše dvorište previše malo, možda će vam biti teže da ga uredite na pravi način. Ali bez brige – uz malo kreativnosti i prave ideje i trikove, čak i eksterijeri jako male površine mogu se pretvoriti u prijatan i  ugodan kutak u vašem domu.

Mnogo je načina da vizuelno „dodate“ prostor dvorištu i učinite da izgleda veće i da bude potpuno funkcionalno. Od trika sa baštenskim ogledalima, preko izbora minijaturnih i stubastih biljaka, pa do pravilnog odabira i rasporeda baštenskog nameštaja, ima puno sjajnih opcija za uređenje spoljašnjeg prostora male površine. Mnoštvo predivnih i pratičnih elemenata mogu vašem malom dvorištu dati prelep izgled i stvoriti vizuelni osećaj većeg prostora.

U daljem tekstu dajemo vam nekoliko ideja za uređenje malog dvorišta.

Uvećajte prostor pomoću kontrasta

Za stvaranje efektnog kontrasta najbolje vam mogu poslužiti popločane površine u malom dvorištu. Zahvaljujući savremenim tehnologijama proizvodnje, danas se na tržištu nude najraznovrsnije behaton ploče i drugi proizvodi od betona, sa bogatim izborom boja i oblika. Staze, stepeništa, terase i drugi prostori u dvorištu popločani betonskim kockama u kontrastnoj boji daće izgled zasebnog prostora, a samim tim i optičku iluziju da je vaše dvorište veće nego što u stvari jeste.

Popločajte sami deo dvorišta

Popločavanjem jednog dela dvorišta, dobićete u njemu zasebnu, izdvojenu celinu koja će otvoriti prostor. Prednost malih dvorišta je u tome što se popločavaju male površine, što možete uraditi i sami. Ako je čitav prostor izuzetno male površine, biće dovoljno da popločate samo površinu na koju možete smestiti baštenska garnitura. Dobićete prelep kutak za opuštanje i uživanje na otvorenom.

Ljuljaška sa konopcima

Ako ste roditelj male dece i imate dvorište skučenog prostora, to može biti problem, jer je porodicama sa decom dvorište najpotrebnije. Međutim, i ovde postoji rešenje. Ukoliko vam fali prostor za postavljanje ljuljaški, klackalica i drugih rekvizita za igru dece, možete iskorititi granu nekog stabla koje raste u dvorištu i napraviti na njoj ljuljašku sa konopcima. Na ovaj način uštedećete prostor za druge namene, a deci ćete omogućiti dobru zabavu u hladovini.

Pregrađivanje dvorišta

Za jako mala dvorišta, jednostavno možete izdvojiti jedan deo i napraviti dvorište u dvorištu. Prvo isplanirajte prostor za sadnju biljaka, a onda određeni deo popločajte ciglama ili behaton kockama i oivičite ga, bilo prirodnom živom ogradom ili ogradom od drveta, odnosno metala. Na ovaj način učinićete da čitav prostor izgleda veće.

Klupa oko stabla drveta

Ako stablo ne iskoritite za postavljanje ljuljaške, onda ga možete iskoristiti za klupu i tako obezbediti dodatno mesto za sedenje koje zauzima minimalni prostor. Oko većeg stabla koje imate u dvorištu uz pomoć dasaka napravite praktičnu klupu. Evo i kako:

Ovakve klupe su višestruko korisne – predstavljaju prelep dekorativni element, ne troše puno prostora i mogu se koristiti za sedenje. Pre nego što počnete da pravite klupu, imajte na umu koliko je stablo staro i da li će još rasti i potrudite se da ostavite dovoljno prostora da drvo može nesmetano da nastavi da raste i širi se.

Iskoristite zid kuće ili ogradu za pravljenje skrivenog kutka u dvorištu

Koliko god da je eksterijer vašeg doma mali, sigurno ćete želeti da u njemu imate jedan skriveni kutak za više privatnosti.  Najpaktičnije bi bilo da za skriveno mesto iskoristite građevine, poput zida kuće ili ograde za dvorište, dok ostale strane možete zatvoriti paravanima, žardinjerama, zasadima biljaka puzavica ili žive ograde.

Jedno od najboljih rešenja je svakako vinova loza koji odlična može zašititi deo dvorišta od sunca i od nepoželjnih pogleda, a moći ćete i da uživate u ukusu grožđa.

Optička iluzija sa vrtnim ogledalima

Korišćenje optičke iluzije je odlično rešenje za maksimiziranje prostora. Za ovu ideju možete koristiti baštenska ogledala koja su jednostavna za izradu, pa ih možete napraviti i sami. Izradite ih tako da izgledaju kao poluotvoreni prozori, gde će odraz vašeg dvorišta u ogledalu izgledati kao produžetak dvorišta i vrta:

Vrtna ogledala se obično postavljaju na ogradu dvorišta, a za pozadinu je najbolje uzeti travnjak ili deo vrta sa cvećem i biljkama, kako bi se stvorio efekat njegovog produžetka vrta i izvan ograde dvorišta.

Vertikalna bašta

Vertikalna bašta je popularan trend u uređenju malih dvorišta, a može se napraviti vrlo jednostavno. Na zid ili ogradu dvorišta pričvrstite držače od metala za plastične saksije ili žardinjere. Takođe, možete postaviti i police od drveta.

To će vam omogućiti da stvorite vertikalni vrt koji štedi prostor, a može izgledati veoma dekorativno ako odaberete prave biljke. Imajte na umu da, osim što ćete na taj način napraviti prelep dekor u vašem malom dvorištu, baštovanstvo predstavlja jedan od najboljih hobija.

Niskorastuće (patuljaste) biljke za mala dvorišta

Jedno od rešenja za odabir biljaka koje ćete gajiti u malom dvorištu jesu patuljaste biljke. Zasadite dekorativne patuljaste četinare i ostvarićete uštedu prostora za sadnju drugih biljaka koje ste odabrali za dekraciju.

Stubaste voćke

Stubaste biljke, poput stubaste jabuke, kruške, breskve, omogućavaju vam da imate dovoljno svetlosti u dvorištu, tako da ispod njih možete posaditi i druge niske vrste biljaka za još lepšu dekoraciju. A nakon cvetanja, krajem leta i u  jesen, čekaju vas zdravi i lepi plodovi stubastog voća. Dakle, dvostruka korist!

Bonsai i minijaturne bašte

I najmanje dvorište na svetu imaće dovoljno mesta za vrt ako su biljke minijaturne. Najbolji primer su minijaturne baštenske biljke, terarijumi i bonsai drveće. Iako se obično uzgajaju u zatvorenom prostoru, ovakve biljke se mogu tokom leta iznositi van. Samo je potrebno postaviti ih na mesta koja nisu izložena direktnoj sunčevoj svetlosti u najtoplijem delu dana.

Kao što vidite, bez obzira koliko je dvorište vašeg doma malo, postoje načini da se ono uredi tako da bude praktično, i da boravak u njemu bude pravo uživanje.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke