Dobre stvari

Građevinska oprema i mašine potrebni na svakom gradilištu

malterisanje staze

Svako gradilište zahteva obavljanje određenih aktivnosti u cilju održavanja bezbednosti i ispunjavanja svih propisanih standarda.

U skladu sa tim, potrebno je da svako gradilište bez obzira na tip objekta ima potrebnu građevinsku i zaštitnu opremu, kao i funckionalne mašine. Radovi će biti obavljeni brže i jednostavnije, dok će bezbednost radnika i okolnih prolaznika biti na najvišem nivou.

Revolucija u proizvodnji građevinske opreme dovela je do znatno veće funkcionalnosti i otvorila ogorman broj mogućnosti po pitanju izgradnje objekata.

U nastavku teksta možete pročitati koja je to građevinska oprema potrebna na svakom gradilištu.

Bezbednost radnika je na prvom mestu

Pojedine delatnosti među kojima je i građevinarstvo podrazumevaju maksimalnu bezbednost radnika, s obzirom na potencijalne rizike pri radu na visini, sa teškim alatima i mašinama.   

Oprema koja vas štiti tokom rada pomoći će vam da odgovorite na sve zadatke tokom rada. Ujedno je i zakonski obavezna, pa tako rad na gradilištu neće biti moguć bez bezbednosne opreme.

Poslodavac je dužan da obezbedi sve elemente zaštitne opreme i tako svojim radnicima omogući siguran rad. U ovu grupu opreme spada kompletna odeća, koja podrazumeva zaštitu od glave do pete, bez obzira da li se radi o rukavicama, jaknama, čizmama ili opremi za rad na visini.

Osim spoljašnje fizičke zaštite, ovde se podrazumevaju i elementi opreme koji štite od udisanja štetnih gasova. Kompletna oprema se danas veoma jednostavno može nabaviti bezbednom internet kupovinom.

Kako se dele savremene građevinske mašine?

Građevinske mašine su vremenom napredovale, pa ih danas možemo podeliti u dve osnovne grupe:

  • građevinske mašine za zemljane radove;
  • građevinske mašine za transport i dizanje.

Mašine iz obe grupe poseduju određene iste delove, kao što su: motor, šasija, presnosni mehanizam, sistem za upravljanje, radni organ i uređaj za kretanje.

Pa ipak, razlika se ogleda u namjeni samih mašina. Zemljani radovi podrazumevaju aktivnosti kao što su iskop, utovar, transport, istovar, nabijanje, zemlje, za šta su najpogodniji bager, buldožer, utovarivač, grejder, vibracioni nabijač, finišer.

Mašine za transport tereta i građevinskog materijala su podjednako važni na gradilištu, jer omogućavaju pomeranje teških predmeta, koje ljudska snaga ne bi mogla izvesti.

U ovoj grupi alata podrazumevamo pokretne, nepokretne i kranske dizalice, autodizalice, građevinski lift i viljuškare.

Priprema terena na gradilištu iz ugla vrste građevinskih mašina

Pre nego što se na gradilištu otpočne sa bilo kakvim radovima majstora i upotrebom alata, potrebno je pripremiti teren.

Rušenje terena u cilju njegove pripreme se može obaviti na dva načina:

  • ručno;
  • mehanički.

Ova podela se pravi na osnovu toga koju opremu je potrebno koristiti kako bi sa građevinskog zemljišta bio uklonjen sav nepotreban materijal. U tom pogledu, možete koristiti pneumatske i hidraulične bušilice, čekiće ili testere u blažoj varijanti ili kranove bagere sa različitim dodacima za brže i efikasnije rušenje, što je slučaj kod zahtevnijih terena.

Nakon rušenja, otpadni materijal je potrebno ukloniti, što se može obaviti mašinama kao to su hidraulični magneti i hvatači za sortiranje materijala. Razmislite o tome da li bi određeni otpadni građevinski materijal koji je porušen, mogao ponovo da se iskoristi kroz proces reciklaže. 

Uređenje terena i njegove finalne pripreme

Nakon rušenja terena i objekata na njemu, neophodno je obaviti ravnanje, nivelisanje i sređivanje samog zemljišta, kako bi se pripremilo za podizanje nekretnine.

Pored uređivanja samog građevinskog zemljišta, obavite i pripremu prilaznih tačaka, kako bi prohodnost bila na najviše nivou.

Sabijanje i poravnavanje terena se se najvećom efikasnošću može obaviti korišćenjem kompaktera, pa u tom pogledu obratite pažnju da vaš izbor budu oni sa velikom brzinom, visokom centrifugalnom silom i snagom.    

Vrste alata i opreme prema načinu napona

Kada radovi finalno krenu, alate je potrebno podeliti prema načinu njihovog napona, odnosno izvoru energije i to na tri osnovne grupe:

  • električni;
  • akumulatoriski;
  • pneumatski.

U zavisnosti od vaših potreba i mogućnosti na gradilištu odabraćete one koji vam najviše odgovaraju, ali su velike šanse da će vam biti potrebni modeli iz sve tri grupe.

Električni alati imaju veoma široku primenu, a svoj rad duguju naponu struje. Predstavljaju veoma snažnu grupu alata, ali mogu biti veoma nepraktični zato što će vam konstantno biti potreban priključak za napajanje.

Kod korišćenja alata iz druge grupe nećete imati tu vrstu problema, dok se kao mana javlja manja snaga i potreba za praćenjem kapaciteta baterije, zbog čega se koriste za jednostavnije radove.

Pneumatski alat kao svoju snagu koristi vazduh, dok je ujedno najbezbjedniji za životnu sredinu. Ono što je jedna od glavnih prednosti jeste mogućnost korišćenja na ekstremnijim uslovima zbog neosetljivosti na temperature.

Održavanje alata i opreme za bolje performanseе

Redovno obavljajte održavanje alata i kompletne opreme ukoliko želite da održavate njihove performanse na vrhunskom nivou. Povremeno možete rastaviti kompletnu opremu ukoliko vam to vreme dozvoljava i tako se pobrinuti za detaljno čišćenje. Nepravilno održavanje i zaštita dovode do habanja, korozije i drugih nepovoljnosti. 

Za rad na gradilištu biće vam potrebna kvalitetna oprema, njeno održavanje i prilagođavanje uslovima na terenu. Istražite celokupno tržište i odaberite prema potrebama, a nadamo se da vam je i naš tekst pomogao u razvrstavanju opreme i ukazao na njene kvalitete. Srećno!

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke