Dobre stvari

Glavni razlozi zbog kojih ,,padate” tehnički pregled

Činjenica da je cena tehničkog pregleda povećana u odnosu na prethodne godine, nije jedini faktor koji budi negodovanje vozača, već su u pitanju i razni sitni nedostaci, poput neispravnih prskalica, podizača prozora, istrošenih metlica brisača i drugo, zbog kojih vozači ne prolaze tehnički.

Danas treba biti obazriv, i pre pregleda proveriti sve farove, stop lampe i druge uređaje na vozilu i uveriti se da su u skladu sa važećim propisima. Stoga vam u nastavku ističemo osnovne karakteristike tehničkog pregleda: koja je prosečna cena i zbog kojih razloga vozači uglavnom ,,padaju’’. 

  • Dokumentacija

Ako se desi da zaboravite poneti ličnu kartu ili saobraćajnu dozvolu sa sobom, najverovatnije je da ćete ostati uskraćeni za tehnički pregled. Stoga uvek proverite sve dokumente pre nego što krenete, kao i da li je vaša lična karta još uvek važeća. 

  • Čisto vozilo

Jedan od prvih koraka tehničkog pregleda jeste fotografisanje vozila, koje ne sme da bude neuredno i prljavo, te tako uvek gledajte da svoj auto detaljno očistite pre nego što se uputite na pregled. 

  • Svetlosna signalizacija

Veoma je važno proveriti da li je svetlosna signalizacija na vozilu ispravna, uključujući i svetlo tablice. Imajte na umu da farovi, stop svetla i maglenke ne smeju biti naknadno ugrađene, imati nedostatke ili neka veća oštećenja, što znači da treba da budu u skladu sa fabričkim specifikacijama. Takođe obratite pažnju i na ostale sijalice u svom autu da rade kako treba.

  • Oštećenja

Što se tiče ostalih potencijalnih oštećenja u vozilu, obratite pažnju na spoljne retrovizore i ogledala, koja ne smeju da budu napukla ili oštećena na bilo koji način. Takođe ispitajte da li su svi sigurnosni pojasevi funkcionalni i bez nekih nedostataka. Da biste bez bojazni otišli na tehnički pregled, bilo bi dobro da pre ove procedure odvezete svoj auto na jedan servis vozila, tokom kog možete ispitati pouzdanost i ispravnost svih delova kola, njenih sklopova i auto opreme.

  • Gume

Na istoj osovini treba da budu gume, koje su istih dimenzija i od istog brenda. Takođe imajte na umu i dubinu šare, koja mora biti u skladu sa propisanom normom. Stoga, za letnje gume dubina šare iznosi 1.6mm, dok je za zimske gume dubina 4mm. Kada je reč o rezervnoj gumi, ona treba da ima iste dimenzije i nosivost, poput ostalih guma na autu. 

  • Obavezna oprema

Nemojte ni pomišljati da krenete na tehnički pregled, ako u autu nemate kompletnu obaveznu opremu, jer je to jedan od glavnih razloga zašto nećete proći ovu proceduru. Bitne stavke koje morate imati u vozilu su: sajla za vuču, sigurnosni reflektujući prsluk, rezervni točak, i komplet prve pomoći.

  • Stvari zbog kojih se vozilo ne možete oceniti kao neispravno

Sitne ogrebotine na karoseriji, izostanak neke od kapica na pneumaticima ili bočnim lajsnama, presvlake sedišta koje su u različitim bojama, kao i nemanje tečnosti za pranje vetrobranskog stakla nisu razlozi zbog kojih vam mogu reći da niste prošli tehnički pregled i dati vašem vozilu ocenu da je neispravno. 

Cena tehničkog pregleda

Viši stepen rigoroznosti (kada su u pitanju pravila tehničkog pregleda), više vremena za ispitivanje tehničke ispravnosti vozila, nova oprema, povećan broj kontrolora dovelo je toga da se poveća cena tehničkog pregleda, koja se u proseku kreće od 5.000 do 7.500 dinara. 

Koliko važi tehnički pregled

Tehnički pregled se radi jednom u godinu dana i to pre nego što se vozilo registruje. U periodu od 30 dana, pre nego što vam istekne registracija, vaše vozilo je u mogućnost da ima tehnički pregled. Ovaj period je ostavljen baš zbog mogućih otklanjanja nedostataka na uređajima ili opremi na autu. Stoga obratite pažnju na to da li je vaš auto u potpunosti tehnički ispravan i na vreme nabavite sve ono što mu nedostaje da bi bio sasvim u redu.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.