Dobre stvari

Generalka starog automobila – za i protiv

čovek-popravlja-auto

Imate utisak da u poslednje vreme provodite mnogo više vremena u servisu nego ranije? Gledajući unazad godinu dana i računajući koliko ste novca potrošili na popravke automobila, pitate se da li ima smisla kupiti novi automobil. Na kraju krajeva, ne želite da čekate da ovaj koji imate bude dovoljno star i više ne bude u voznom stanju ili da se pokvari i ostavi vas na cedilu. 

S druge strane, znate da su ne samo novi, već i polovni automobil kasnijih modela – skupi. Njihova registracija i osiguranje takođe dosta koštaju. Kako onda da znate šta je pravo rešenje?

Zbog toga se pitate da li da nastavite da vozite stari automobil i uložite u generalnu popravku ili da kupite novi? Odgovor na ova pitanja možete dati samo tako što ćete se dobro iskalkulisati. Izračunajte sve skrivene troškove održavanja i novog i starog automobila, ne samo njegovu cenu.

Automobil na kredit

Automobili se značajno razlikuju po svojim performansama, izgledu, karakteristikama, ali i ceni održavanja i registracije. Kako biste doneli pravu odluku, uzmite sve stavke u obzir.

U zavisnosti od načina plaćanja, automobili različito koštaju. Prvo, tu je avansna uplata koja dolazi iz vaše ušteđevine, zatim mesečne rate kredita koje izlaze iz vašeg budžeta. Ova dva troška su povezana. Što više platite unapred, to će mesečne rate biti niže. Kalkulatori kredita za automobil mogu vam pomoći da se igrate sa ciframa i shvatite kako da postignete najbolji balans između njih.

Bilo da kupujete ili iznajmljujete, novi automobili dolaze sa mesečnom ratom od nekoliko stotina evra.

Ukoliko kupite nov automobil, ono što plaćate zavisi od faktora kao što su model automobila, rok otplate kredita i kamatna stopa. Očekivanu mesečnu ratu možete izračunati pomoću kalkulatora na različitim sajtovima banaka.

Kupovina polovnog vozila

Ukoliko razmišljate da li da kupite stariji polovni automobil ili da svoj novac uložite da sredite svoj automobil, postoji nekoliko dobrih strana za oba rešenja.

Troškovi održavanja

Svako vozilo zahteva redovno održavanje, kao što je promena ulja, zamena filtera i guma. Osim toga, automobilima je potrebna popravka nakon saobraćajnih nezgoda ili zamena istrošenih delova. 

Svakako da ovakvo održavanje troši vaše vreme i novac. Neosporno je da gubite vreme odvozeći automobil do i iz servisa, morate da se snalazite bez njega dok je na popravci, što može značiti rentiranje drugog vozila ili stalnu pomoć prijatelja.

Novim automobilima potrebno je minimalno redovno održavanje. U prvih nekoliko godina, automobilu je obično potrebna redovna promena ulja i filtera, kao i zamena letnjih i zimskih guma.

Osim toga, skoro svi novi automobili dolaze sa garancijom koja pokriva troškove popravke svega što se neočekivano pokvari u prve tri godine. Kao rezultat toga, troškovi održavanja novog automobila su minimalni.

Troškovi održavanja starijih automobila

Generalno, starim vozilima potrebno je više održavanja. Ukoliko i dalje razmišljate da li da vaš stari automobil prodate ili da ipak uložite u njega, tako što ćete uraditi generalnu popravku svih oštećenih delova, možda bi bilo bolje da stavite sve na papir. I jedna i druga opcija imaju svoje dobre strane.

Ukoliko izberete da uradite generalnu popravku, sačuvaćete novac na kupovinu novog automobila, nećete uzeti kredit, što znači da nećete imati dodatne troškove plaćanja mesečne rate kredita. Takođe, dobra strana je što ćete znati na čemu ste, s obzirom na to da već duže vreme vozite isti automobil, znate koliko je bezbedan ili ne za vožnju. Sa druge strane kada kupujete polovni automobil, nikada ne možete znati da li prodavac zaista govori istinu ili ne.

Imaćete jasniju sliku i nećete ulaziti u dodatna zaduživanja sve dok se vaš automobil u potpunosti ne pokvari. 

Prednosti i mane

Za koju god se kupovinu odlučite, imaće svojih prednosti i mana. Kod kupovine novog automobila, osim uživanja u udobnosti, činjenica da vozite ispravan i  siguran automobil će vas nesumnjivo rasteretiti briga. Loša strana kupovine novog automobila je najverovatnije veća cena registracije i redovno održavanje.

Kada je u pitanju stari automobil, što duže čekamo na njegovu prodaju, to mu cena postaje manja. Takođe, mala je verovatnoća da ćemo ga prodati u kratkom vremenskom roku.

Ukoliko ipak odlučite da ne ulažete u svoj stari automobil, havarisan je ili oštećen u saobraćajnoj nezgodi, možete potražiti agencije koje se bave otkupom vozila, tako što ćete na Guglu pretražiti pojmove kao što su Otkup polovnih automobila Novi Sad i drugi. Pretragu možete izvršiti i putem online portala.

Postoji dosta ovakvih firmi, zato se dobro raspitajte oko cena havarisanih i starih automobila kao i o prodaji automobila za delove. U svakom slučaju, važno je da vozite bezbedno, a da vaše vozilo bude sigurno, bez obzira da li ulažete u već postojeći ili kupujete novi automobil.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke