Dobre stvari

Od Beograda, do Pariza, Londona i Njujorka – gde za doček?

Polako ulazimo u drugu polovinu decembra, kada će novogodišnja euforija biti sve naglašenija. Prave se planovi, planira budžet, okuplja društvo. Kao i svake godine, i ove se čeka taj 31. decembar, oproštaj od stare godine i doček nove, za koju se nadamo da će biti bolja i lepša. To nije slučaj samo kod nas. Tako je u celom svetu. Ono što se razlikuje je način na koji se Nova godina proslavlja i ponuda predloga kako da uživate te noći. Vodimo vas na put oko sveta!

Kakav doček vole stanovnici Londona?

Oni koji se zateknu u Londonu, a Novu godinu žele da dočekuju u nekom lokalu, mogu da se opredele za tematske žurke, koje koštaju 60 ili 90 funti, u zavisnosti od toga da li ćete doći u 18:30 ili 21:30. Upravo takva je ona sa holivudskim motivima. Posetioce očekuje specijalan meni, koji čine četiri jela i piće dobrodošlice. Sva dodatna pića se plaćaju. Okupljene će zabavljati bend.

Ukoliko ipak želite nešto eksluzivnije, možete odabrati krstarenje brodom uz pogled na čuveni londonski vatromet (naslovna fotografija)! Cene se kreću od 145 do gotovo 400 funti. Svi aranžmani  vremenski su ograničeni na oko četiri do pet sata i završavaju se oko sat i po nakon ponoći. One koji odaberu ovakav doček, osim vatrometa,  očekuje panoramsko razgledanje grada i žurka uz bend ili di džeja. Razlika u ceni u vezi je sa tim i da li postoji ponuda hrane ili ne, da li su na raspolaganju pića cele noći, ili samo piće dobrodošlice i ono kojim se proslavlja kada kazaljke pokažu na ponoć.

Napomenimo i da je jedna funta u vrednosti oko 132 dinara.

Doček Nove godine u Njujorku

Tajms skver (Times square), najpoznatija raskrsnica na Menhentnu u Njujorku, stecište je turista. Svakako, tako će biti i za doček. Ovde će se dešavati mnogobrojne žurke. Jedna od njih je VIP, pod nazivom  „NEW YEARS EVE AT Marriott Marquis“. Počinje u 20 sati i trajaće narednih pet. One koji odaberu ovu žurku očekuju premijum pića i specijaliteti, kako se navodi u najavi, uz žurku koju će obezbediti di džejevi i nastupi uživo. Međutim, cene su veoma visoke – od 500 do čak 5.000 dolara!

Organizuju se i „open bar“ žurke, u trajanju od četiri sata, a šampanjac se otvara  u ponoć. Muzika koja će se ovde slušati je hip hop i haus. Tako je na primer na krovu jednog hotela, gde će karte koštati od 150 do 5.000 dolara. Postoje i posebne propusnice namenjene porodicama. Cene su od 99 do 219 dolara, po osobi i obuhvataju ulaz na nekoliko žurki.

Podsetimo, dolar je u vrednosti  103 dinara.

Slavlje u Parizu

Ukoliko budete u Parizu poslednje noći decembra, možda ćete želeti da odete tamo gde i mnoštvo lokalaca. A to su Jelisejska polja. Ovde žurka počinje u 21 sat, a dok dolazite na destinaciju, možete da uživate u francuskim specijalitetima i piću, kao i u igri, na mnogobrojnim mestima. Gužva je ovde velika, pa bi na to trebalo obratiti pažnju. Ono što je posebno zanimljivo – nije dozvoljeno unošenje alkohola. Ukoliko želite nešto manje gužve, priključite se paradi, koja, ruku na srce, počinje jedan sat nakon ponoći.

Možete da proslavite i na Monmartru, na trgu Sakre ker (Sacré-Coeur), gde je manja gužva, ali je takođe veselo. Ovde se nalazi mnoštbo barova, kabarea i klubova.

Naravno, možete odabrati i neki od restorana poznate francuske kuhinje, ali obavezno vodite računa o dres kodu. Belgrade night life stil, koji podrazumeva džins ili nešto opuštenije izdanje ovde je strogo zabranjen. Međutim, to vam neće biti prepreka u nekom od mnogobrojnih klubova.

A šta nudi Beograd?

Rame uz rame sa ovim metropolama, može da stane i naša prestonica. Posebno kada je reč o Parizu. Kada se pomene Nova godina Beograd je sigurno jedna od asocijacija. Od dočeka na trgu, dok onoga kraj reka, kao i u mnogobrojnim kafanama, klubovima, restoranima, hotelima. Zapravo, gde god da se osvrnete tog 31. decembra, videćete neku žurku. U privatnim stanovima, na ulicama, baš na svakom ćošku. Zato, ako ostajete u Srbiji, a još nemate ideju gde da odete – zašto ne biste ostali u glavnom gradu ili baš njega posetili, ako tu ne živite?

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke