Dobre stvari

Gde na skijanje: Skijaški centri na Balkanu su odlična opcija za zimovanje

Na pragu smo zimske sezone. Ukoliko imate u planu zimovanje, pravo je vreme da počnete da razmišljate o destinaciji i skijalištu koje ćete odabrati za vaš zimski odmor. A kako pronaći pravo mesto? To ljudima koji žive na Balkanu i nije toliko teško. Pristupačne cene i odlični uslovi za ljubitelje zimskih sportova – ova dva pojma za turiste iz zapadne Evrope možda deluju nespojivo, ali ne i za nas. U balkanskim zemljama postoji veći broj vrlo dobrih skijaških centara koje možete posetiti bez nekih astronomskih novčanih izdataka, čak i usred sezone. Zato su skijališta u Srbiji i susednim zemljama iz godine u godinu sve popularnija među turistima iz cele Evrope.

Čitav potez Dinarskih Alpa, koji se proteže od Slovenije, preko Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, pa do Albanije, kao i obližnje Šarplanina i planina Pirni u Bugarskoj, obezbeđuju odlične uslove za zimski turizam i produženu zimsku sezonu od novembra pa sve do kraja aprila. Skijališta na Balkanu su solidno opremljena, skijaške staze su dobro održavane, može se iznajmiti sva potrebna oprema za skijanje i snoubording. Tu je i sva druga infrastruktura koja će zadovoljiti potrebe i najzahtevnijeg turiste: odlično opremljeni smeštajni objekti sa udobnim sobama, bazenima, spa i velnes programima i mnogim drugim sadržajima; restorani sa vrhunskom hranom; prodavnice; medicinske ambulante itd. I još jedan važan faktor: do svih ovih destinacija možete stići za svega nekoliko sati. Mi vam dajemo predlog za 7 skijališta na Balkanu, a na vama je odluka koja je destinacija najpogodnija za vaše zimovanje.

Kranjska Gora, Slovenija

Kranjska gora je turističko mesto koje je popularno i leti i zimi. Zbog njenog položaja, nedaleko od granice sa Austrijom i Italijom, u Kranjskoj Gori ima dosta stranih turista i posećenija je od drugih skijališta u Sloveniji. Ovde se tokom zime organizuju najkvalitetnija skijaška takmičenja u slalomu, veleslalomu, spustu, a posebno veliko interesovanje vlada za skijaške skokove. Obližnja skakaonica na Planici jedna je od najboljih i najpopularnijih na svetu.

Za skijaše i snoubordere Kranjska Gora je pravi raj. Ukupno 18 staza pokrivaju sve kategorije, od staza za decu i onih koji tek uče da skijaju, do onih opasnijih, namenjenih vrhunskim profesionalcima. Ponuda smeštaja obuhvata različite objekte, uključujući i one napravljene u obliku eskimskih iglua.

Kopaonik, Srbija

foto: wikimedia/Luminosite1312

Iako Kopaonik neće osvojiti naš glas za povoljnost, ova predivna planina je odličan izbor za skijanje na Balkanu. Zbog velikog sistema za osnežavanje staza i prosečno 200 sunčanih dana godišnje, skoro je zagarantovano skijanje pod plavetnilom neba i na svežem snežnom pokrivaču,bez obzira u koje vreme u sezoni dođete. Kopaonik raspolaže sa  oko 54 kilometara uređenih ski staza, kao i sa 20 km staza za nordijsko skijanje.  Pošto je odmaralište malo razuđeno, smeštaj u blizini ski staza je prilično ograničen, tako da je najbolje ranije rezervisati sobu ili apartman.

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Najveće skijalište u Bosni, smešteno na samo 40 minuta vožnje od centra Sarajeva, bilo je domaćin skijaških događaja tokom Olimpijskih igara 1984. godine. Danas je to moderan centar zimskog turizma, sa mnoštvom skijaških staza i ski lifotva. Postoji i noćno skijanje na stazi Poljice, dugoj 1,6 km. Na Jahorini možete iznajmiti smeštaj koji garantuje vrhunsku udobnosti i povoljnije cene u odnosu na većinu drugih zimovališta na Balkanu.

Kolašin, Crna Gora

Miran planinski grad Kolašin takođe nudi odlično skijanje. Nedostatak kapaciteta za osnežavanje staza čini da prilično teško možete da predvidite jek sezone, ali kada radi punim kapacitetima, odmaralište nudi oko 16 kilometara uređenih ski staza na kojima zaista možete uživati, a postoji i staza za sankanje.  Čak iako snežne padavine ograničavaju broj staza na kojim možete skijati, još uvek postoji puno mogućnosti koje će okupirati vašu pažnju u zimskim mesecima. Kolašin ima prelepo, renovirano odmaralište i spa centar Bjanka sa zatvorenim bazenom i prvoklasnim spa sadržajima. Postoji i mogućnost iznajmljivanja opreme za hodanje po snegu, tako da ako volite vrhunsku snežnu avanturu, možete istražiti obližnju planinu Komovi.

Bansko, Bugarska

Bansko nije potrebno posebno predstavljati – najjeftinije zimsko odmaralište u Evropi privlači turiste nudeći im pogled na Egejsko more koji ostavlja bez daha i pristupačne cene. Postoji velika ponuda različitih vrsta staza za skijanje koje su lako dostupne uz pomoć liftova i gondola.

Bansko je jedan od najvećih i najpopularnijih skijaških centara Istočne Evrope. Sa dve glavne skijaške oblasti – Čalin Valog i Šiligarnika – Bansko ima niz staza različitog stepena složenosti (od amaterskih do ekstremnih); najveća (plava staza) ima dužinu od 16 kilometara. Turistička infrastruktura je dobro razvijena, postoje brojni hoteli i restorani.

Popova Šapka, Makedonija

Visoko iznad Tetova na Šar planini nalazi se skijaški centar Popova Šapka, glavna zimska destinacija Makedonije. Popova Šapka nije samo skijaški centar. Boravak u zimskom odmaralištu uključuje hotel Popova Šapka i drugi smeštaj, sklonište pod nazivom Smreka i vikend naselje koje se nalazi na suprotnoj strani ski staza i liftova.

Ski staze na Popovoj Šapki su prvoklasne i počinju na 1690 metara nadmorske visine, a povezane su žičarama i ski liftovima. Sneg koji ovde pada je dovoljno postojan i može da garantuje kvalitetno skijanje od decembra januara do kraja marta. Sa samo 9,6 kilometara uređenih ski staza, Popova Šapka je pogodno za početnike i one sa srednjim nivoom skijanja, ali pravi izazov za ljubitelje slobodnog stila skijanja i adrenalinske zavisnike je velika oblast van obeleženih staza.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.