Dobre stvari

Gde baciti stari nameštaj?

Stari krevet

Prodali ste stan i kupili novi. Uspeli ste da zaokružite finansijsku konstrukciju i kupite i nov nameštaj, ali? Zadovoljstvo nije potpuno jer šta uraditi sa starim nameštajem? Nov krevet za sobu vašeg deteta stiže uskoro, šta ćete sa sada starim krevetićem za koji vas veže mnoštvo lepih uspomena? Kupili ste novu beržera fotelju i ispunili želju svoje supruge ali šta sa starom? Odlučili ste da generalno očistite stan od nepotrebnih stvari, nameštaja, jer čista kuća pruža sigurnost i udobnost. Ali šta sa svim tim starim nameštajem i ostalim nepotrebnim stvarima?

Kako se rešiti starog nameštaja i da li ga baciti?

Sama pomisao na iznošenje nameštaja, pakovanje stvari u stanu, momentalno kod većine izaziva nemir i strpnju a kod nekih i pravi stres. Kako sve to organizovati, sprovesti? Nije samo problem u pakovanju stvari, nego i kako ih zaštiti da se ne oštete prilikom iznošenja i transporta. Koliko treba vremena odvojiti da se sve to obavi, a znate koliko toga još treba završiti. A život i obaveze ne možete privremeno zaustaviti, dok se sve to ne završi.

Naravno glavni motiv da sve organizujete i sprovedete sami je ušteda novca. Ali treba dobro razmisliti o svemu.

Čak i kad poslušate dobronamerne savete prijatelja da vi to možete sve sami organizovati, nikako ne smete zaboraviti:

 • Nameštaj treba rastaviti na manje delove, da bi ga lakše odneli na željenu lokaciju. Za to vam je svakako potreban odgovarajući alat koji vi možda nemate.
 • Potrebno je da znate kako bezbedno da se rešite starog nameštaja.
 • Čak i nameštaj rastavljen na manje delove treba izneti iz stana, kuće, a da pri tome treba imati u vidu da je za to potrebna kako spretnost tako i iskustvo, da bi se izbegle eventualne povrede vas ili vaših prijatelja.
 • A prevoz? Da li posedujete odgovarajuće vozilo? Ne zaboravite to može biti veliki izdatak.

Čak i da smo sami stari nameštaj rastavili, spakovali, šta dalje?

U gradskim Opštinama zabranjeno je u kontejnere i pored njih bacati krupan otpad, delove nameštaja i građevinski šut. Postoji mogućnost da se od strane komunalnog preduzeća zakaže dovoženje većeg kontejnera ali se ta usluga dodatno naplaćuje i vremenski je ograničena.

Zato se u situacijama kada nameštaj treba da se iznese iz naših kuća, stanova, nalazimo u dilemi da li tražiti “pomoć prijatelja” ili koristiti usluge JKP “Gradska čistoća” (kada je Grad Beograd u pitanju) ili angažovati profesionalne agencije za odnošenje nameštaja?

Svako od nas pretrpan je gomilom obaveza, koje nažalost često ne stižemo da obavimo u toku dana. Kad pomislite da treba da molite sebi drage osobe da odvoje nekoliko sati svog dragocenog vremena u pomaganju vama u odnošenju starog nameštaja, ideja vam se baš ne čini dobra. Oni su tu uvek kada su vam potrebni i pomažu vam kada su u pitanju njihove profesije, a ovako nešto bi zaista bilo suviše tražiti od njih.

Da li u odvoženju starog nameštaja koristiti usluge JKP “Gradska čistoća”?

Grad Beograd je svojim građanima za odvoženje starog nameštaja omogućio korišćenje usluga JKP “Gradska čistoća” koje se redovno mesečno naplaćuju kroz u okviru ostalih komunalnih usluga.

JKP “Gradska čistoća “ pored održavanja čistoće javnih površina u delokrugu svog rada ima i odnošenje kabastog smeća, odnošenje kućnog smeća, građevinskog šuta , olupina automobila, njihovo deponovanje, sakupljanje sekundarnih sirovina kao i održavanje gradske deponije.

Treba znati da je Odlukom o održavanju čistoće predvidjeno da se svake prve subote u mesecu obavlja organizovano sakupljanje kabastog smeća. Možda je to način da se oslobodite svog starog nameštaja. Vaša obaveza bi u tom slučaju jedino bila da tog dana ostavite svoj stari nameštaj i druge nepotrebne kabaste stvari pored kontejnera ili ispred svojih dvorišta. Zaposleni JKP “Gradska čistoća” ga besplatno odnose za vas.

Bitno je napomenuti da se ova usluga zakazuje unapred, jer komunalno preduzeće mora da napravi plan kretanja njihovih vozila i organizuje rad zaposlenih kako bi obišli sve adrese na sa kojih će pokupiti kabasti otpad.

Akcija besplatnog odnošenja smeća je tradicionalna, više od 15 godina Grad Beograd i preduzeće “Gradska čistoća” na ovaj način pružaju pomoć svojim sugrađanima.

Ako je u pitanju veća kolićina starog nameštaja potrebno je o tome informisati pogon JKP “Gradska čistoća” opštine na kojoj stanujete i obavestiti ih o tačnoj adresi.

Pomoć JKP “Gradska čistoća” odnosi se na fizička lica. Pravna lica uslugu plaćaju po kubnom metru odnetog otpada i broju utrošenih sati, po povoljnim cenama.

“Gradska čistoća” raspolaže specijalnim vozilima za uklanjanje, skupljnje i odnošenje kabastog otpada-nameštaja i dr.

Veoma je važno znati da koristeći usluge JKP “Gradska čistoća” vaš stari nameštaj neće završiti na nekoj od divljih deponija.

Grad Beograd kao i drugi gradovi u Srbiji imaju ogroman problem kada su u pitanju divlje deponije. Divlje deponije stvaraju sami građani, svojim bahatim i neodgovornim ponašanjem, a one predstavljaju ogroman ekološki i zdravstveni problem svih nas.

Ali u situacijama kada nemate vremena da čekate prvu subotu u mesecu i koristite usluge JKP “Gradska čistoća”, na raspolaganju su vam naravno i druge mogućnosti, odnosno agencije koje se profesionalno bave selidbom.

Selidba

Kako odabrati agencija za selidbu i odnošenje starog nameštaja?

Ukoliko se odlučite za korišćenje usluga ovih agencija treba da izaberete profesionalnu agenciju sa bogatim iskustvom.

Pri izboru agencija potrebno je da se prvo raspitate kod prijatelja i poznanika da li možda imaju neku agenciju za preporuku. Treba pogledati i po internetu i upoznati se sa problematikom, istražiti iskustva drugih u sličnoj situaciji, kako bi znali šta da pitate i tražite, jer to je za vas potpuna novina, nepoznanica.

Svakako bi bilo najbolje da potražite neku od agencija za selidbe čiji je princip rada da njihov agent dodje u vaš dom, ustanovi obim usluge koji treba da vam pruži, sasluša vaše želje i sazna vremenski okvir u kojem se treba obaviti selidba, odnosno rok u kom preseljenje i iznošenje nameštaja i stvari treba da se obavi.

Važno je da se precizno ustanove svi poslovi koje će agencija uraditi za vas. U potrebne poslove obavezno uvrstiti demontažu, utovar, odvoženje i bacanje nepotrebnog starog namestaja, tehničkih uređaja koji nisu u upotrebi i eventualno neispravne bele tehnike, kao i svega ostalog što je kabasto i ne sme se bacati u kontejner.

Kod izbora profesionalnih agencija za odvoženje i bacanje na legalnu deponiju starog nameštaja treba obratiti pažnju na:

 • Rok odnosno potrebno vreme za završetak posla
 • Kvalitet i cenu usluge
 • Da li ima skrivenih troškova
 • Da li rade vikendom i za praznike
 • Da li rasklapaju kabasti nameštaj
 • Da li je vaš ili njihov utovar
 • Da li izbacuju stari nameštaj bez obzira na lokaciju i spratnost
 • Gde se stari nameštaj odvozi, odnosno da li se odvozi na legalnu deponiju
 • Da li postoji limit na vrstu i količinu nameštaja

Postoji mogućnost da stari nameštaj samostalno iznesete ispred zgrade a da ga agencije samo utovare i odvezu. Pod ovim uslovima cena odnošenja starog nameštaja je niža. Ali obratite pažnju da nameštaj trebate izneti pre dolaska agencije koju ste angažovali. U zavisnosti od vrste i količine nameštaja mogu vas čekati od trideset do šesdeset minuta, a svaki sledeći sat čekanja se dodatno naplaćuje.

Većina profesionalnih agencija koje se bave odnošenjem starog nameštaja vrši besplatnu procenu troškova.

Doniranje starog nameštaja

Možda vaš stari nameštaj može ipak biti upotrebljiv? Možda može ulepšati nečiji prostor, dom? Pokloniti-donirati nameštaj je ideja o kojoj treba razmisliti. Dobro bi došao u neko prihvatilište, kako za decu ili odrasle.

Možda bi vaša stara fotelja za ljuljanje ulepšala bar malo nečiji život, izmamila nekome osmeh. Zar nije suština pomoći drugima, svako onoliko i kako može. Na ovaj način, čineći dobro delo, vi ćete se i osloboditi nameštaja koji vam je nepotreban.

Reparacija ili prodaja starog nameštaja

Ako vam je vaš stari nameštaj previše drag, volite ga i ne želite da se odvojite od njega jedna od mogućnosti je da ga samostalno reparirati i ukrasite. Za to vam je potrebna šmirgla, specijalni lakovi, boje za šaranje i papir za dekupaž.

Dekupaž tehnikom možete ukrasiti vaše:

– police

– stolove

– stolice

– ormare

– kao i druge delove nameštaja.

Jednostavni način za ukrašavanje vašeg starog nameštaja su samolepljivi tapeti i posteri.

Ukoliko smatrate da niste dovoljno talentovani ili spretni za samostalno repariranje, ukrašavanje, onda možete angažpvati profesionalce koji će ukrasiti odnosno reparirati vaš nameštaj.

Star nameštaj ne znači da je i neupotrebljiv i da je za bacanje. Postoji mogućnost da nameštaj koji je očuvan prodate nekoj od agencija koje se bave otkupom starog i očuvanog nameštaja i na taj način dopunite kućni budžet.

Zašto odabrati agenciju za bacanje starog nameštaja

Na osnovu prethodnog nameće se zaključak da je za bacanje starog nameštaja najbolje angažovati agenciju za selidbe i bacanje starog nameštaja. Svi ostali izbori zahtevaju vaše slobodno vreme, veštine kojima možda ne raspolažete, alate koje možda nemate i još pomoći sa strane. I uz sve to moguće je da ćete napraviti troškove koje ne možete da izračunate i planirate i da sve o traje mnogo duže nego što ste zamislili.

Angažovanjem profesionalne agencije, možda ćete platiti više, ali ćete zato dobiti kvalitetnu uslugu, uštedećete na vremenu i mnogo srećniji ući u vaš novi dom.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke