Dobre stvari

Evo kako sačuvati automobil kada vozite po planinskim putevima

Put pored planine

Obožavamo automobile upravo zato što nam daju slobodu da se zaputimo na željene destinacije u svojoj režiji. Gorivo, mapa i motivacija čine se kao sve što je potrebno da istražimo svet, ili barem bliske destinacije koje ne zahtevaju previše vremena puta i pređene kilometraže. 

Ipak, znamo da su neki putevi manje ili više prohodni, bolje ili gore sređeni. Posebno su strmi, a često i nepristupačni putevi koji nas vode na planine, koje su naročito zimi vrlo turistički popularne. Pa, kako sačuvati automobil u vožnji po planinskim putevima i ostati bezbedan? Istražili smo vas, a nekoliko saveta saznajte u nastavku teksta.

Proverite stanje automobila pre puta

Nekoliko dana, mada bolje i ranije pre puta (kako biste imali dovoljno vremena da sredite sve do njega u slučaju nekog kvara) proverite u kom je stanju vaš automobil. Uverite se da su kočnice, brisači, odmrzivač, grejač i izduvni sistemi u dobrom stanju.

Vodite računa i da su tečnosti za kočnice i menjač napunjene i izmenjene u intervalu preporučenom za vaše vozilo. Kočna tečnost, kako odrađuje, preuzima vlagu i kontaminante koji snižavaju njen nivo ključanja. Česta upotreba kočnica može pregrevati tečnost i možete izgubiti efikasnost kočenja kada je najpotrebnija. Takođe proverite gazište na svojim gumama i proverite da li su pravilno naduvane.

Najbolje bi bilo da odradite čuvenu generalku – obavite pregled svakog segmenta automobila i sredite sve što se ispostavi nesigurnim ili je u kvaru. Danas možete pronaći sve za auto online, pa u slučaju određenog kvara ili zamene dela ne morate puno ni lutati po gradu. 

Uzmite u obzir smanjenje moći vozila na planinskim putevima

Ne tretirajte vaš automobil isto kao kada ga vozite po ravnim putevima. Imajte na umu da se kod većine vozila jačina konjskih snaga smanjuje kada se kreću uzbrdo i tako smanjuje generalnu snagu automobila, na koju ste navikli.

Zato imajte razumevanja za svog četvorotočkaša i ne očekujte istu snagu i optimalnost od njega i na planinskim putevima. Vozite pažljivo i dovoljno sporo, kako ne biste oštetili automobil i opterećivali ga. 

Retrovizor u kolima

Zimska oprema je obavezna

Zakonska regulativa koja se odnosi na obavezu nošenja zimske opreme razlikuje se od zemlje do zemlje, pa savetujemo da se upoznate sa njom pre upućivanja na planinu. Naravno da ćete tu zakonsku regulativu morati da ispoštujete, ali čak i ukoliko ona ne obavezuje na neke stvari, savetujemo da ih ipak primenite kad vozite na planinu, posebno u jesenjem, zimskim i prolećnim danima, kada se planine najčešće obilaze zbog skijanja.

To su: zimske gume i lanci na najmanje dva točka, dok bi dubina gazećeg sloja na pneumaticima trebalo da bude minimum 4 milimetra.  

Uz ove savete, sigurni smo da će vaše putovanje proteći bezbedno i sigurno, a da vaš automobil neće ni osetiti posledice strmih i krivudavih planinskih puteva. Natočite dovoljno goriva, upoznajte se sa mapom puta i pre nego što krenete i uživajte u čarima planine! 

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke