Dobre stvari

Efikasni načini da se zaštitite od sunca

Krema za sunčanje

Kada dođe lepo vreme svi žele preplanuli, zavidan ten, međutim mnogi ne razmišljaju o brojnim štetnim posledicama sunca po kožu. Iako se čuvamo štetnog UV zračenja, ne treba ni zanemariti ni infracrveno zračenje koje je još više štetno kako po kožu, tako i po celokupno ljudsko zdravlje.

Činjenica je da se tokom leta najviše čuvamo od sunca, međutim čak i zimi potrebno je preduzeti mere prevencije kako bi zaštitili kožu ali i naše oči.

U nastavku teksta sa vama delimo nekoliko efikasnih načina kako da se zaštitite od sunca bilo to leti, ili u toku zimskog perioda.

#1 Uvek sa sobom imajte naočare za sunce – neophodne i zimi i leti

Kako se trudimo da tokom izlaganja suncu što više zaštitimo kožu, ne treba zaboraviti činjenicu da sunčeva svetlost dopire i od našeg vida. Leti je posebno važno da sa sobom uvek nosimo naočare, ali ne bilo kakve, već brendirane naočare za sunce, odnosno one sa polarizovanim staklima koje garantuju zaštitu od UV zračenja.

Nažalost, u današnje vreme naočare su postale više kao neizostavni modni detalj, gde se više pažnje posvećuje njihovoj estetici nego jedinoj i potrebnoj svrsi – zaštiti. 

Kako bi odgovorili na zahteve mode, brojni brendovi kreirali su naočare za sunce koje će pružiti maksimalnu zaštitu od sunca, ali i zadovoljiti svačiji estetski ukus tako da kupci više ne moraju da biraju između zaštite i estetike.

Sa brendiranim naočarima za sunce definitivno nema greške – imaćete maksimalnu zaštitu, a vaši estetski ukusi će biti zadovoljeni.

Da li ste znali da UV zraci mogu da dopru do vas i kada nema sunca?

Tokom zime, sneg na površinama reflektuje čak 80% sunčevih zraka, a ukoliko se ne zaštitite pravilno moguća je pojava snežnog slepila. Snežno slepilo se najčešće karakteriše kao bolno stanje oka koje uzrokuje štetni UV zraci i nedovoljna zaštita od sunca.

Kako bi izbegli ovu mogućnost, neophodno je da i zimi jednako posvetite pažnju očuvanju vaše kože i vaših očiju.

#2 Krema za sunce sa zaštitnim faktorom – idealan saveznik u borbi sa štetnim UV zracima

Iako je glavni izvor sunca vitamin D, ne možemo da zanemarimo činjenicu da je preterano izlaganje suncu štetno po naše zdravlje!

Korišćenje kreme za sunce sa zaštitnim faktorom je must have tokom leta! Prema rečima stručnjaka, pomenuto infracrveno zračenje je čak četiri puta jače od UV zračenja koje može dovesti do trajnih oštećenja kože ukoliko se ne preduzmu nikakve mere prevencije.

Osim što preterano izlaganje suncu bez zaštite uzrokuje opekotine kao i alergije na koži, ono je takođe uzrok prevremenog starenja kao i pojave bora na licu koje su najveći neprijatelji žena. 

Sve kreme za sunčanje mogu se podeliti u nekoliko grupa – one sa niskom, srednjom i visokom zaštitom od sunca. Navedene brojke garantuju zaštitu toliko puta veću od vaše normalne kože bez upotrebe bilo kakvih krema. 

Ne samo da je važno odabrati kremu za sunce sa visokim procentom zaštite od sunca, već je važan i intenzitet mazanja – čak i ako na kremi piše da je vodootporna, uzmite to sa rezervom i kremu nanosite svaki put pre, i nakon izlaska iz vode.

Ukoliko putujete na more, planinu, jezero ili bilo gde druge sa decom, ovo je prva stavka koju treba da spakujete u njihov rančić za putovanje. Koža dece mnogo je tanja u odnosu na kožu odraslih stoga je za njih potrebno uvek birati kreme sa najvećim zaštitnim faktorom! 

Osim toga, sunčevi zraci najjači su u periodu između 11 i 16h, pa je preporuka da izbegavate preterano izlaganje suncu u ovom periodu, što pogotovo važi za decu.

Krema za sunčanje je neophodna i zimi budući da sneg odbija sunčevu svjetlost i tako dolazi u kontakt sa vašom kožom! Ne zaboravite da ćete samo pravilnom negom kože uspeti da zaštitite kožu od raznih oštećenja koja mogu ostaviti dugoročne, odnosno trajne posledice.

Sunčanje na plaži

#3 Adekvatno se obucite – odeća koja štiti od sunca

Kad god da ste u prilici, trudite se da većinski deo vašeg tela bude prekriven odećom kako bi izbegli mogućnost da izgorite! To ne znači da u vrelim, letnjim danima treba sebe da pretrpate odećom, već u tu svthu koristite laganu, letnju garderobu koja će koži dozvoljavati da diše.

Pamučna garderoba je dobar izbor budući da je u pitanju prirodni materijal koji je lagan za nošenje. Osim tela, važno je i da zaštitite glavu! 

Preterano izlaganje suncu može da izazove sunčanicu kao i toplotni udar stoga je neophodno da sa sobom uvek nosite šešir, kačket, maramu i slične stvari koje će vam pružiti koliko toliko zaštite tokom izlaganja suncu.

Čak i da preduzmete sve mere zaštite, uvek se trudite da izbegavate preterano direktno izlaganje suncu.

Činjenica je da sunce budi u nama pozitivnu energiju, čovek je srećniji i zadovoljniji kada konačno dođe lepo vreme, ali kao i u svemu, potrebno je biti umeren jer dugotrajno izlaganje suncu može da donese više štete nego koristi. Poslušajte naše savete i mislite na svoje zdravlje!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke