Dobre stvari

Edukativni i zabavni pokloni za mlađe školarce

Školarci svoje rođendane pamte na prvom mestu po samoj proslavi i druženju van školskih klupa i školskog dvorišta sa drugovima iz odeljenja. Međutim, nije zanemarljiv ni udeo koji u tome imaju originalni pokloni.

Ukoliko ste u potrazi za zanimljivim poklonom za svoje dete ili je došlo vreme da vaš školarac prisustvuje rođendanskoj proslavi kod nekog od svojih drugara, sigurno vam nije lako da odaberete interesantan i kreativan poklon za koji možete biti sigurni da će obradovati onoga kome je namenjen.

Kada su u pitanju pokloni za mlađe školarce, bez obzira na povod, olakšaćemo vam izbor zanimljivim i nepogrešivim predlozima koje možete naći u nastavku teksta. Evo kako da odaberete edukativan, a istovremeno zabavan i kreativan poklon, koristan svakom detetu.

Društvene igre, mozgalice i pitalice

Spajajući često zabavan i edukativan momenat, društvene igre su definitivno uvek nepogrešiv izbor, pogotovo kada su u pitanju pokloni za mlađe školarce. Možete izabrati neku od proverenih klasičnih i tradicionalnih društvenih igara (Monopol u dečjoj verziji ili strateške igre poput Rizika), preko najraznovrsnijih mozgalica i pitalica, do popularnih igara novije generacije (BrainBox, Catan, Twister, Dixit, Cortex i sl.).

Najvažnije je, naravno, da izaberete onu koja je u skladu sa detetovim uzrastom, premda je većina igara namenjena apsolutno svim uzrastima i generacijama („od 7 do 107“). U igrama deca mogu uživati u paru (zavisno od vrste igre), ili u većem društvu, i to ne samo sa svojim drugarima već i sa čitavom porodicom.

Mnoge igre primarno edukativnog karaktera, kao što su mozgalice ili pitalice koje se danas mogu naći u prodaji na našem tržištu, podstiču kreativnost, omogućavaju im da lakše i na zabavan način savladaju određene oblasti sa kojima se i inače susreću u školi pre ili kasnije. Omogućavaju im da nauče geografske pojmove, uz njih se brže uče matematičke operacije, lakše se savladava tablica množenja itd.

Puzzle, LEGO kocke i drugi konstruktivni s(v)etovi

Ako stvarno želite da obradujete svog ili nekog drugog školarca, odaberite neku od omiljenih tema iz LEGO kolekcije, za njihove spretne, brze i vešte prste. Neka se oslobode viška energije sklapajući sami ili u društvu slagalicu sa što više delova.

Svakako, vodite računa o tome da im model koji im poklanjate bude pravi izazov i  ne previše jednostavan, ali nemojte ići baš ni u drugu krajnost. Još jedna prednost ovakvih poklona je u tome što nakon što sklope poklonjenu figuru ili sve delove slagalice, istu mogu da koriste i kao ukras na polici, odnosno zidu svoje sobe.

Živopisna vozila i zgrade ili poznate svetske građevine, za koje se mogu zainteresovati dok ih sklapaju, i drugi konstruktivni i crtački setovi ili puzzle, neće ostaviti ravnodušnim nijednog školarca, a njihovo slobodno vreme van škole ni u jednom trenutku neće biti ispunjeno dosadom.

Neobičan školski pribor ili pribor za crtanje

Bez obzira na uzrast  i pol školarca kome želite da poklonite nešto zabavno (a u isto vreme i edukativno), neobičan školski pribor ili pribor za crtanje definitivno će biti kreativan i interesantan poklon.

To mogu biti neobične mirišljave gumice, magični flomasteri, „piši-briši“ ili svetleća tabla za crtanje i sl. Ovome će se posebno obradovati, naravno, oni najmlađi školarci. Uz ovakav pribor, nema tog deteta koje neće dobiti dodatnu motivaciju za učenje.

Da li su knjige dobri pokloni za mlađe školarce?

Školarci koji vole da čitaju prosto obožavaju avanturističke i fantastične romane! Neka vaš poklon bude neki dečji klasik, ispunjen neobičnim i fantastičnim avanturama, koji može ali i ne mora nužno biti deo školske lektire (Veliki Dobroćudni Džin, Pipi Duga Čarapa u vodama južnog mora, Kockograd, knjige iz serijala o Hajduku iz Beograda ili ilustrovane knjige o Hariju Poteru…).

Naprotiv, ukoliko knjiga koju ste odabrali nije pokrivena školskim programom, veća je verovatnoća da će pobuditi više interesovanja kod mladih čitalaca. Dečake će verovatno obradovati duhovit i zabavan strip ili vodič kroz Majnkraft svet.  Čak i ako niste sigurni da li dete kome birate poklon voli da čita, knjiga je uvek nepogrešiv i dobar izbor, naročito ako je u pitanju dečji klasik, kome se svi vrlo rado vraćamo i kao odrasli ljudi. Pre ili kasnije, sigurno će doći trenutak kada će poklonjena knjiga zainteresovati mladog čitaoca i kada će poželeti da je uzme sa police kao dragu uspomenu.

Takođe, ako tražite poklon za talentovanog školaraca koji gaji posebnu naklonost prema određenom školskom predmetu ili nekoj umetnosti (recimo slikarstvu), ne morate mu nužno poklanjati pribor za slikanje. Poklon koji će ga obradovati takođe može biti priručnik ili specijalna knjižica iz koje će saznati više o nekim tehnikama crtanja (npr. senčenju). U zavisnosti od oblasti interesovanja, to mogu biti istorijski zabavnici, slikovite enciklopedije i biografije poznatih slikara, muzičara i sl., prilagođene uzrastu i, naravno, tematici koja zanima vašeg školarca.

Najnoviji tekstovi

AutomobiliDobre stvariLifestyle

Kako zaraditi od polovnog automobila?

Kada odlučite da je vreme da svoj stari automobil zamenite novim obično je prvo što radite traganje za novim automobilom …

Putovanja

Sniženje cena avio-karata za Svetski dan turizma

Svetska turistička organizacija odredila je još 1970. godine 27. septembar kao Svetski dan turizma koji se na različite načine obeležava …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke