Dobre stvari

Dobar knjigovođa – manje glavobolja u poslovanju

knjigovođa-posao-poslovna-žena-naočare-fasickla

Kada razvijate svoj biznis veoma je važno da dobro optimizujete sve procese rada. Nema potrebe da sve radite sami i konstantno budete pod pritiskom i stresom. Pažljivo izaberite zaposlene i spoljne saradnike. Tu se pre svega misli na izbor knjigovođe. Mnogi preduzetnici ističu da je dobar knjigovođa pola poslovanja. Na vama je da svoje poslovanje razvijate u pravom smeru i da imate dovoljno vremena da osmišljavate strategije za napredak biznisa. U svakom poslu postoje tekuće obaveze, koje se moraju na vreme završiti, ali mnogo je lakše kada imate sposobne ljude koji će biti zaduženi za njih.

Najveća predrasuda sa kojom se suočavaju svi preduzetnici jeste ideja da moraju da znaju sve, o svakom segmentu posla. To baš i nije uvek tako. Praksa je pokazala da su najuspešnije firme one u kojima svako od zaposlenih ima svoje dužnosti, za čije obavljanje ima dovoljno znanja i iskustva. Dok razvijate svoj posao, naročito ako ste tek na početku, potreban vam je dobar knjigovođa. Koje osobine treba da poseduje osoba koja se bavi vašim poslovnim knjigama kako bi se mogla nazvati kvalitetnim saradnikom?

Dobar knjigovođa daje pravi savet u pravom trenutku

Mnoge kompanije ostvarile su fantastične rezultate samo zato što su u pravom trenutku imale pravi savet. Knjigovođa koji im je predočio šta je najbolje da čine u određenom momentu svojim savetima im je pomogao da kompaniju izvuku iz krize ili da odluče u kom smeru da se razvijaju.

Pexels.com

Ukoliko želite da znate kako postati uspešan preduzetnik, morate imati knjigovođu ili agenciju na koju u svakom trenutku možete da se oslonite. Uspešne firme ne mogu dugoročno ostvarivati dobre rezultate, ako nemaju pouzdanu osobu od poverenja koja će biti zadužena za vođenje njihovog poslovanja. U svakom slučaju, uspeh pojedine firme ili kompanije zavisi od krajnje dobiti i finansijskog rezultata na kraju godine. Da bi došli do tačnih, jasnih i pouzdanih informacija, knjigovodstvene agencije moraju blagovremeno da beleže sve poslovne promene, da imaju jasne i tačne podatke, ali i pristup vašoj poslovnoj dokumentaciji.

Saradnja sa knjigovođom mora biti definisana ugovorom

Obaveze i prava obe strane moraju biti definisane, jasne i transparentne. Svaka od ugovornih strana, vi i vaša knjigovodstvena agencija ili samostalni knjigovođa, mora imati jasna očekivanja. Ugovor je osnovni pravni dokument u poslovanju, a na izbor knjigovodstvene agencije mogu uticati i tačke iz ugovornih obaveza.  

Dobar knjigovođa je diskretna i odgovorna osoba

Dobar knjigovođa mora se obavezati na diskreciju, a to znači da ne sme odavati poslovne tajne drugim licima koja nisu deo knjigovodstvene agencije ili licima koja nisu zaposlena u vašoj kompaniji, izuzev nadležnim organima u slučaju različitih sudskih sporova. Poslovni podaci i informacije moraju biti čuvani u strogoj tajnosti. 

Dobar knjigovođa je svestan svoje odgovornosti, kako prema svom radu, tako i prema svojim klijentima. Upisivanje netačnih podataka u poslovnu dokumentaciju, kao i upisivanje neispravnih informacija u zvanična dokumenta i programe, kažnjivi su zakonom. Knjigovođa snosi punu pravnu odgovornost za netačnost podataka u knjigovodstvenoj dokumentaciji za koju je nadležan.

Poštovanje rokova je jedna od najvažnijih stvari u knjigovodstvu

Jedna od najvažnijih prednosti dobrog knjigovođe je poštovanje rokova i praćenje zakonskih obaveza, koje ima svaka pravna forma. Dokumentacija se mora voditi uredno i sadržati jasne, tačne i precizne podatke. Takođe, u poslovanju postoje određeni rokovi koji se moraju ispoštovati. Zahtevi i dokumentacija moraju se predavati u tačno određenom roku i biti urađeni po definisanim pravilima. Blagovremeno izmirene obaveze prema državi i zaposlenima jedna su od najvažnijih postulata za svaku firmu. Upravo dobar knjigovođa vodi računa o tome, da sve bude predato na vreme i u pravoj formi i obliku.

Znanje i iskustvo su glavne prednosti dobrog knjigovođe

Ono što razlikuje dobrog knjigovođu od prosećnog, jeste znanje i iskustvo. Knjigovođa može unapređivati svoje znanje kroz celu svoju karijeru i u jednom trenutku postati i finansijski konsultant.

Pexels.com

Finansijski konsultant je obično vlasnik knjigovodstvene agencije ili ga knjigovodstvena agencija angažuje kao saradnika za rešavanje određenih poslovnih kriza i za potrebe pronalaženja odgovarajućeg rešenja. Poreski savetnik i osoba koja se bavi konsaltingom u sklopu knjigovodstvene agencije, poseduje viši nivo znanja i iskustva. On prati sve zakonske procedure i ima dovoljno iskustva da vas posavetuje kako da izađete iz kriznih perioda.

Kako pronaći dobrog knjigovođu?

Dobrog knjigovođu možete dobiti po preporuci prijatelja, ali i ako pretražite pojam “knjigovodstvene agencije Beograd” i pročitate recenzije. Nije na odmet da pogledate i biografije osnivača i vlasnika knjigovodstvenih agencija.

Knjigovođa je osoba koja je potrebna svakom biznisu i firmi, a često se dešava da firme nisu zadovoljne uslugama svog knjigovođe. Zato vam je potreban pravi profesionalac koji će odgovoriti na potrebe firme koja ubrzano napreduje.

Najnoviji tekstovi

Posao

Načini da unapredite bezbednost na radnom mestu

Sigurno radno okruženje treba da bude jedan od prioriteta svake kompanije. Kada je zaštita na radnom mestu na visokom nivou, …

Dobre stvariLifestyle

Kako zaštititi nameštaj prilikom selidbe i transporta?

Selidbe su sastavni deo života, to znaju oni koji nemaju još uvek svoj sopstveni dom. U takvim situacijama selidba uopšte …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke