Dobre stvari

Dizajn enterijera modernih kancelarija: Šta se promenilo u 21. veku?

Prve dve decenije 21. veka prošle su u znaku promena kolosalnih razmera u svim oblastima. Razvoj tehnologije ubrzao je i unapredio istraživanja na polju nauke i umetnosti. Svedoci smo neverovatnih transformacija, drugačijih tokova u poslovanju i životu uopšte. Ovaj talas promene nije zaobišao ni arhitekturu i dizajn enterijera, što je posebno primetno u uređenju modernih poslovnih prostora.

Šta je to što se zapravo promenilo u 21. veku zbog čega današnja kancelarija nimalo ne liči na one s kraja prošlog veka? Saznajte zbog čega se sa punim pravom može reći da je dizajn enterijera doživeo pravi skok u evoluciji u proteklih dvadeset godina.

Koji faktori su doveli do promena u dizajnu modernih kancelarija?

Ekspanzija Interneta i tehnološki napredak doneli su neka potpuno nova specifična zanimanja. U raznim kompanijama dolazi do promene pristupa u radu. Odjednom postoji na desetine profesija koje zahtevaju od radnika da provode 8 i više sati u firmi baveći se svojim kreativnim poslom. Višesatno pisanje koda, analize podataka ili dizajniranja deluje nezamislivo u konvencionalnoj kancelariji, zar ne?

Zatvoreni prostori bez mnogo prirodne svetlosti, klasičan kancelarijski nameštaj – jednolično i neinspirativno radno okruženje jednostavno nije moglo na adekvatan način odgovoriti očekivanom standardu. Moderne poslovne prostorije moraju biti u znaku komfora, ali i promocije interaktivnog rada i izgradnje tima.

Stručnjaci iz oblasti uređenja prostora poslednjih godina posebno briljiraju vodeći se idejom: stvoriti osećaj kao da ste kod kuće. Zahvaljujući inovativnim tehnologijama i naprednim softverima, arhitekte danas imaju beskrajne mogućnosti da ispune željene kriterijume. U studijima za arhitektonsku vizuelizaciju, kao što je Studio Setla, razvijaju izvanredne koncepte dizajna. Zapravo, može se reći da su savremene kancelarije postale neka vrsta kreativnog igrališta za dizajnere enterijera. 

Dizajn alternativnih radnih prostora
Brojna saznanja iz oblasti psihologije rada pokazala su visokom menadžentu kompanija jednu važnu činjenicu – da nisu svi zaposleni isti. Dok neki radnici efikasno postižu rezulate u zatvorenom prostoru, drugima više odgovara rad na otvorenom, a postoje i oni koji su najproduktivniji ako mogu da menjaju poslovno okruženje tokom dana. 

Vođene ovim podacima mnoge firme su se osmelile da kroz uređenje radnog mesta ponude svim svojim radnicima jednake uslove za uspeh. Tako su alternativni radni prostori u modernim kancelarijama postali jedna od najuočljivijih promena u dizajnu enterijera u 21. veku. Kancelarije koje podsećaju na dnevni boravak, bar ili lobi hotela ili pak radni prostor na otvorenom samo su neki od primera.

Uređenje prostora za “tihi rad”

Pored alternativnih radnih prostora u kojima zaposleni mogu raditi zajedno kao tim ili kreativno provoditi vreme za pauzu, za efikasne i uspešne rezultate su od ključne važnosti kancelarije za “tihi rad”. Bez obzira na sferu poslovanja, u svakoj kompaniji postoje zadaci koji zahtevaju maksimalnu koncentraciju. Zbog toga se u dizajniranju modernih kancelarija posebna pažnja poklanja prostoru koji omogućava radnicima da se povuku i da razmišljaju i rade u tišini.

Ovi izdvojeni radni prostori su idealni kada je zaposlenima potrebno da se skoncentrišu i promisle o važnim informacijama nakon zajedničkog sastanka, bez ometanja kolega.

Kutak za produktivnu pauzu

U modernim kancelarijama današnjice nailazimo na ono što je poslovnom čoveku 20. veka bilo nezamislivo. Kafić, biblioteka, soba za igru ili zelena oaza – sve ovo mogu biti sastavni elementi poslovnog prostora. Staromodne trpezarije zamenile su živopisne menze-kafeterije: sa barom, stolicama i stolovima u raznim bojama i modelima. Nije neuobičajeno da u njima preovladavaju crvene nijanse (poznato je da crvena boja utiče pozitivno na društvenost) ili pak narandžasti tonovi (smatra se da ova boja poboljšava udobnost). Firme koje žele da njihovi zaposleni budu što srećniji, za ovaj prostor izabraće nijanse žute, na primer.

Zabava je takođe ušla u radni prostor, pa se tako mnoge kancelarije mogu pohvaliti kutkom za igru. To su uglavnom otvoreni prostori sa puno svetla i udobnim nameštajem, gde zaposleni mogu provesti pauzu igrajući pikado, mini fudbal, stoni tenis i slično. Ovakve oaze su odlične za razvijanje i negovanje dobrih međuljudskih odnosa u kolektivu. Uz to pomažu da se motivacija održi na optimalnom nivou tokom čitavog radnog dana.

Biljke u radnom prostoru – moderan biofilni dizajn

Potpuno novi trend u enterijeru poslovnog prostora jeste biofilni dizajn. Istina je da su se i ranije sobne biljke koristile da oplemene radno okruženje. Međutim, danas je to poprimilo druge razmere. Biofilni dizajn uvodi se u male i velike kancelarije sa primarnim ciljem da smanji stres i stvori smirujući ambijent. Osim toga što se biljke koriste kao dekor, drvo je dominantan materijal u enterijeru. Što se boja tiče, uglavnom se koriste sve nijanse zelene i smeđe. Akcenat se stavlja na prirodno osvetljenje uz trud da se veštačka rasveta svede na minimum. Stoga su veliki prozori osnovna odlika modernih kancelarija koje neguju biofilni dizajn.

Komplementarne boje u dizajnu

Upotreba komplementarnih boja u umetnosti i dizajnu nije izum 21. veka. Međutim, tek je poslednjih godina ovo postalo trend u uređenju prostora. Kombinovanjem suprotstavljenih boja u kancelariju se uvodi svežina, a radno okruženje postaje stimulativno i privlačno. Neki od uspešnih spojeva su plava i žuta ili plava i narandžasta, zatim zelena i ružičasta i slično.

Upotreba recikliranih materijala

Većina kompanija u 21. veku može se pohvaliti visokim stepenom ekološke svesti i odgovornosti. Ovakvom politikom firme istovremeno šalju poruku da se brinu o životnoj sredini i da su profesionalci vredni poverenja. Jedan od najboljih načina za to je upotreba recikliranih materijala u dizajnu kancelarijskog enterijera. Kreativni dizajner eko materijalima jednako može ostvariti elegantan izgled poslovnog prostora, bez emisije štetnih gasova.

Više je nego očigledno da je 21. vek doneo mnogo promena u dizajnu poslovnih enterijera. Kancelarijski prostori danas uređuju se tako da budu potpuno prilagođeni radnicima, s ciljem da podstaknu produktivnost i radnu efikasnost. Tihe radne sobe, alternativni radni prostori, oaze za opuštanje i kvalitetnu pauzu, te biofilni dizajn čine sliku savremenih kancelarija. No sa razvojem tehnologija, unapređenjem radne efikasnosti i veština upravljanja vremenom, sasvim je izvesno da će se u dizajnu poslovnog enterijera tek razviti novi trendovi vredni primene.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.