Dobre stvari

Digitalna štampa – osnove koje bi trebalo da znate

Tapete za zidove

Digitalna štampa – osnove koje bi trebalo da znate

Činjenica je da se danas, zbog savremenog informaciono-tehnološkog doba u kojem živimo, veliki broj usluga odrađuje putem digitalnih uređaja. Izuzetak od toga više nije ni štampa.

Digitalna štampa je najkvalitetnija, a svaka ozbiljna štamparija potvrdiće vam da se prilikom digitalnog štampanja na površinama koje su velike, jednako vodi računa o kvalitetu štampe i boje kao na manjim formatima.

Ukoliko do sada niste imali prilke da se susretnete sa potrebom digitalne štampe – predstavićemo vam sve o ovom modernom postupku prebacivanja slike i reči na papir.

Šta podrazumeva digitalna štampa?

Digitalna štampa je jedna od najmlađih tehnika štampanja, a njen osnovni cilj je da sam proces štampanja pojednostavi u najvećoj mogućoj meri. Digitalna štampa podrazumeva direktnu povezanost računara – koji obavlja sve pripreme, kako za štampu tako i za upravljanje štamparskim mašinama. 

Digitalna štampa je mahom namenjena i najviše se traži među korisnicima koji štampaju male tiraže i male formate ali postoji i štampa velikih formata.

Sama tehnologija digitalne štampe omogućava da naše ideje i želje budu odštampane brzo i kvalitetno. Pruža mogućnost završetka procesa u roku od par sati i štedi i vreme i novac. Pomoću digitalne štampe mogu se štampati katalozi, brošure, plakati, vizit karte, fascikle, jelovnici, zahvalnice, pozivnice, kao i mnogi drugi (repro) materijali potrebni za preduzeća.

Vrste digitalne štampe

Digitalna štampa podrazumeva dva tipa štampanja, odnosno predstavljena je pomoću sve podkategorije koje obavljaju različite procese i pomoću različitih tehnoloiških sredstava.

Statička digitalna štampa (computer to press)

Statički tip digitaln štampe (ili computer to press program) veoma podseća na klasičnu, ravnu “offset” štampu jer se vrši na mašinama kod kojih se osvetljivač za formu (ctplate) postavlja na cilindru forme, tako da se ona osvetljava i razvija unutar same mašine. Tok štampanja je isti kao kod offset štampe.

Pojasnimo to još malo…

Šta je offset štampa i po čemu se zapravo razlikuje od digitalne?

Ravna offset štampa spada u tehnike indirektne štampe, gde se boja sa forme ne prenosi direktno na podlogu, nego se prethodno stavlja na gumenu pokrivku postavljenu na (ofsetni) cilindar pa tek onda na materijal za štampu.

Proces štampe u tehnici ravnog ofseta odigrava se tako što se na formu koja je pričvršćena pomoću valjka nanosi sredstvo za vlaženje dok štampajući mehanizmi ostaju suvi. Zatim se nanosi boja koja se “lepi” samo za površine koje su ostale suve.

Offset štampa je jeftinija, ima veću fleksibilnost pri odabiru boja, papira i veća je mogućnost završne grafičke dorade. Najčešće se koristi za jednostavnije štampanje specijalnih vizit karti, kataloga, knjiga, postera, flajera i dr.

Da druge strane, digitalna štampa je idealna za male tiraže i izuzetno brzo se obavlja po pristupačnim cenama. Digitalna štampa pruža i veću mogućnost personalizacije proizvoda zbog čega se često koristi za štampanje flajera, njuzletera, brošura, ID kartica, razglednica, pozivnica i dr.

Štampanje velikih formata – “plotovanje” kao umetnost

Poseban vid ovakvog načina štampanja je i digitalna štampa velikog formata, velikih tiraža kao i digitalna štampa iz tabaka. Ovakvo štampanje može da potraje i nekoliko dana.

Digitalna štampa velikog formata nudi veliki izbor materijala i visok kvalitet štampanja, samo je potrebno da se štamparija bavi i ovim vidom digitalne štampe. Digitalna štampa velikih formata u Beogradu i drugim većim gradovima sa boljom opremom obavlja se na visokokvalitetnom ploteru, sa ekološki prihvaljivim bojama koje ne štete ni okolini ni čoveku.

Štampanje se može obaviti na PVC folijama, papirima različitih gramatura, ceradnom platnu a odlični rezultati su viđeni u štampi na slikarskom platnu, kanvasu. Štampa fototapeta izaziva posebnu pažnju zbog mogućnosti personalizacije svakog kutka svog doma, restorana ili poslovnog prostora.

Uglavnom je namenjena za uređenje izloga ili sajamskih štandova, a digitalna štampa velikog formata se posebno preporučuje za vizuelnu komunikaciju sa klijentima i foto brendiranje.

Unutrašnjost štampača

Dinamička digitalna štampa (computer to print)

Druga podvrsta digitalne štampe je dinamička digitalna štampa ili computer to print, kod koje se nova štamparska forma stvara za svaki radni ciklus. Ova vrsta štampe je najčešće bezkontaktna, odnosno pritisak nije osnova štamparskog procesa i ne omogućava prenošenje boje sa forme na materijal za štampu.

Dinamička štampa je bazirana na ink-jet postupku – štampi sa suvim ili vlažnim tonerom pomoću elektrografije koja razdvaja štampajuće i neštampajuće površine na osnovu naelektrisavanja i razelektrisavanja pojedinih elemenata.

Kako funkcioniše elektrografija?

Tako su, na primer, neštampajuće površine i toner istog naelektrisanja, pa se međusobno odbijaju, dok su štampajuće površine razelektrisane, odnosno suprotno naelektrisane u odnosu na toner pa ga privlače.

U ovoj tehnici, štamparska forma realno ne postoji, ona je imaginarna, (nalazi se samo u memoriji računara) i prenosi se direktno na podlogu za štampanje, kada boja (toner) tek po nanošenju čini sliku vidljivom.

Želite da svaka majica bude drugačija? Digitalno štampanje u četverobojnom fotografskom procesu pomoću kompaktnog DTG desktopa ulepšaće svaki kutak vašeg doma ili garderobera.

Digitalna štampa je osmišljena da u potpunosti olakša proces štampe. Pripremljeni materijal sa kompjutera odlazi pravo u mašinu za digitalnu štampu koja za svega par minuta izbacuje više desetina otisaka.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke