Dobre stvari

Uređujete dom ili poslovni prostor? Ovo su delovi nameštaja koje morate imati

Ugaona garnitura u dnevnom boravku - uređenje doma

Uređenje doma ili poslovnog prostora često zna da bude proces u kom se izgubimo ako nemamo jasnu viziju šta bismo da postignemo. Zato je važno da se držimo dve osnovne funkcije nameštaja: funkcionalnosti i estetike. Dakle, svaki komad nameštaja koji unosimo u naš dom ili poslovni prostor mora da ima svrhu, ali istovremeno mora i da bude lep i prijatan.

Najsnažniji utisak o prostoru ostavlja upravo nameštaj. Odabirom nameštaja mi zapravo biramo energiju i duh kojim želimo da odiše naš prostor. Sigurni smo da vi već imate ideju kakav biste utisak želeli da vaš prostor odaje, bilo da renovirate ili uređujete prostor “od nule”. Zato ćemo vam mi pomoći sa predlozima kako da što bolje postignete zamišljeno.

Dvosed/trosed – Udobnost i toplina u jednom

Kada uređujete vaš dom, komadi kao što su dvosed i trosed su obavezni za dnevni boravak i oni su uglavnom prvi deo doma koji gosti primećuju pri ulasku u naš dom. Stoga, njima treba posvetiti posebnu pažnju. Da li ćete se opredeliti za dvosed ili trosed zavisi od vašeg prostora u domu. Manji dom traži i manji komad nameštaja i onaj koji će da bude prvenstveno funkcionalan. Takođe, od stila za koji se opredelite zavisiće i duh vašeg stana, pa ako biste nešto topliji dom onda se opredeljujte za retro stil, a ako želite nešto savremeniji dom, onda birajte moderan dvosed/trosed.

Dvosed ili trosed su dobri komadi nameštaja i za vaš poslovni prostor, pogotovo ukoliko je vaš poslovni prostor opremljen prostranom čekaonicom. Ubacivanje dvoseda ili troseda u vaše prostorije doprinosi da se posetioci prijatnije osećaju, “kao da su kod kuće”

Fotelja – Prostorija nije ista bez ovog komada nameštaja

Fotelja je deo nameštaja koja prati stil vašeg dvoseda ili troseda i uklapa se sa njima, a ako će stajati u njihovoj neposrednoj blizini bilo bi dobro da bude iz iste linije kao i ovi komadi. Sa druge strane, ako će fotelja da bude postavljena nešto dalje od njih, moderno opremanje doma dozvoljava da ona bude stilski i drugačija, a da estetski to izgleda lepo. Ovo pogotovo važi ukoliko imate policu sa knjigama u uglu vašeg dnevnog boravka ili radne sobe, pokraj koje možete da smestite fotelju.

Polica za knjige – Deo nameštaja koji govori o nama

Polica sa knjigama je komad nameštaja koji može da bude vrlo efektan, kako u našem domu, tako i u poslovnom prostoru. Pored toga što unosi toplinu u prostor, polica sa knjigama, tačnije odabir knjiga koje će se na njoj naći govore o nama, našim zanimanjima, hobijima, kao i uostalom o našem ukusu. Dakle, pored estetske vrednosti ovaj komad nameštaja je odličan za predstavljanje nas samih.

Stolice – Pravim izborom stolica postižemo mnogo

Iako su stolice deo nameštaja na kojima ne provodimo tako mnogo vremena kao na krevetima ili trosedima, ipak je važno da budu udobne. Sa druge strane, njihova estetika je od značaja jer su one vrlo primećen komad nameštaja.

Za poslovni prostor stolice su apsolutno obavezan deo enterijera. Atraktivne i efektne stolice su posebno zahvalne kada vaš poslovni prostor nije tako veliki da mogu da stanu veći komadi nameštaja.

Dobra stvar sa stolicama je što se sa njima ne može puno pogrešiti, može se eksperimentisati i pustiti mašti na volju. Tako u modernom enterijeru stolice za kafice, iako primarno namenjene za ugostiteljske objekte, nalaze sve češće svoje mesto u domovima, ali i poslovnim prostorima, delujući vrlo efektno, a ne gubeći na udobnosti. 

Udobnost stolice posebno je važna ukoliko se bavite poslom gde obavljate razgovore ili pregovore sa vašim partnerima, u takvoj situaciji, poslednja stvar koji želite je da sagovornik poželi da ustane što pre.

Plakar ili ormar – Funkcionalnost na prvom mestu prilikom izbora

Plakar odnosno ormar je najznačajniji komad nameštaja za odlaganje i smeštanje stvari, te je njegov izbor vrlo bitan, kako bismo što bolje iskoristili prostor. Plakari svoju namenu nalaze kako u domovima, tako i u poslovnim prostorima i kancelarijama. S tim da će upravo njihova namena da ih razlikuje. Plakari u domovima bi bilo najbolje da su što viši, kako bismo uštedeli prostor. Takođe, uglavnom su zatvorenog tipa, s obzirom na stvari koje se smeštaju u njih.

Sa druge strane, kancelarijski ormari biće znatno manjih dimenzija. Takođe oni mogu da budu kombinacija otvorenih i zatvorenih delova.

Klub sto – Detalj koji menja mnogo

Iako je reč o detalju, klub sto je komad nameštaja kojim se može postići dosta. Pravilnim odabirom oblika klupskog stola uz tepih možete uticati na generalni utisak o vašem dnevnom boravku. Pa tako možete sobu da vizuelno izdužite ili proširite, u zavisnosti od potreba. Svakako dnevni boravak je nezamisliv bez klupskog stola.

Klupski stolovi nalaze svoje mesto i u poslovnim prostorima. Ako su vaše poslovne prostorije opremljene sa prostorijom za čekanje, bilo bi dobro da se u njemu nađe klupski sto gde će se naći časopisi ili knjige, kako bi vaši klijenti ili partneri mogli da “prekrate” vreme čekanja. Sa druge strane, klupski stolovi nalaze svoje mesto i u kancelarijama kada biste želei da ostvarite bliži kontakt sa sagovronikom, kada masivni kancelarijski sto može da predstavlja “prepreku”.

Za kraj – par saveta. Procenite najpre kapacitete i mogućnosti prostora koji uređujete, kakvu će primarnu namenu da ima i na kraju kakvim duhom želite da odiše. Kada ste odgovorili na ova pitanja, krenite sa popunjavanjem vašeg prostora komadima nameštaja koji se uklapaju u vašu viziju. I ne zaboravite da funkcionalnost i estetika i te kako mogu zajedno. Srećno!

Najnoviji tekstovi

LepotaLifestyle

Kako se pripremiti za trening kod kuće?

Fizička aktivnost je ključan faktor za zdravlje svake osobe. Od dece pa do odraslih, svima se preporučuje redovno treniranje. Međutim, …

Dobre stvari

PRIJAVA ZA STARTAP IBC ZLATIBOR DODELA SREDSTAVA ZA VAŠU IDEJU

Inovacioni biznis centar Zlatibor je i ove godine na raspolaganju svima koji imaju ideju ili viziju o pokretanju sopstvenog biznisa. …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke