Bonton čine nepisana pravila lepog ponašanja i različita mesta imaju različite zahteve. Jedan od takvih je i bonton u restoranu, gde je mesto za druženje, obedovanje i uživanje i baš zato treba ispoštovati neka pravila lepog ponašanja, posebno ako dolazite u restoran sa svojim parom i želite ostaviti lep utisak.
Koja su osnovna pravila? O čemu u današnje vreme ne vodimo računa, a o čemu bi trebalo?
Poštujte svog sagovornika i mesto u restoranu
Danas se rađaju nova pravila bontona jer se i ljudi danas dosta drugačije ponašaju u restoranu nego pre 10 i 20 godina.
Pametni telefoni su okupirali našu pažnju, ali nema nepristojnije stvari nego u telefon gledati neprestano dok ste na javnom mestu. Koliko vam se puta desilo da dok pričate u društvu, neko od prisutnih gleda u telefon, ili suprotno, dok neko drugi vodi razgovor, vi gledate u mobilni?!
Bonton u restoranu nalaže da je svako odvraćanje pažnje neprihvatljivo, a gledanje u telefon duže vremena loše. Ako ste već za istim stolom sa svojim prijateljima, posebno ako je samo vas dvoje za stolom, svako duže zadržavanje nad telefonom trenutnu situaciju može učiniti neprijatnom. Telefon, ključevi, torbice… ne stoje na stolu i odlažu se do kraja posete.
Naravno da je u redu da se povremeno provere pozivi i poruke, ali da to bude retko i diskretno urađeno. Nekada su ljudi ovako upozoravani na čitanje novina u društvu, a sada su to pametni telefoni.
U restoranu ne treba glasno govoriti i stvarati nepristojnu buku, svaka primedba se rukom signalizira, a ni glasan smeh nije pristojan.
Bonton u restoranu podrazumeva da se na vreme rezerviše sto i na vreme otkaže ako dođe do neke promene. Pri dolasku treba biti tačan ili obavestiti osoblje o kašnjenju.
Sve su ovo sitnice kojih se retko pridržavamo, a jednako su važne kao i ljubazne reči kao što je to „dobar dan“ i „doviđenja“. Kada sledite sve ove pomenute savete, ljudi će primetiti da imate manire i da je sa vama zadovoljstvo izaći na takvo jedno otmeno mesto.
Bonton u restoranu – kako se ponašati tokom obroka?
Nakon što diskretno, rukom ili pogledom date znak konobaru da želite da poručite, prvo pustite goste da naruče, a onda to uradite i vi.
Ako pijete zajednička pića kao što je vino, osoba koja organizuje obrok poručuje piće za ceo sto.
Tokom jela se prvo koristi najudaljeniji pribor od tanjira i koristite pomoćni pribor za dodavanje salate i priloga u svoj tanji, to je po bontonu.
Buka tokom jela treba da bude minimalna i tu se misli na situacije pri korišćenju pribora za jelo, kao što su ispuštanje zvukova, glasno ispijanje pića… Salvetu koristite što češće i budite što pažljiviji tokom obroka, a ako se prospe hrana ili piće, konobari će to srediti, kafana za to i služi.
Poštovanje prema svim zaposlenima je odraz i kulture i bontona
Izlišno je pričati, ali u restoranu radi osoblje koje će se potruditi da vam ugođaj bude fenomenalan. Međutim, svi ljudi ponekad greše i treba da to razumete ako niste ugošćeni po vašim željama.
Diskretnim komentarom i ljubaznim ponašanjem ćete imati mnogo bolji odnos i reći svoj stav mnogo „glasnije“ nego kada ste napadni i drski. To ne samo da je bonton u restoranu već i odraz kulture i kućnog vaspitanja.
Puno je još finesa: kako se drže čaše, kako se pije piće, kako se koristi escajg…, ali treba početi od onih stvari koje su nama svima prešle u naviku i postale krajnje uobičajeno ponašanje u restoranu. Podsećanje na bonton u restoranu će pomoći da se ponašamo u skladu sa pravilima i damo primer svim drugima.