Dobre stvari

Da li su štamparije unosan biznis na Balkanu?

Devojka u crvenoj majici pored štampača

Pisana reč uvek je imala velikog uticaja na ljude. Bez obzira na razvoj i prevlast digitalnih medija u 21. veku, štampani mediji i dalje igraju značajnu ulogu i konstantno napreduju zahvaljujući savremenim tehnologijama. 

U svakom manjem mestu može se pronaći barem po jedna štamparija, a veliki gradovi vrve od usluga ovog tipa. Ukoliko su vam potrebne štamparije u Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu i drugim gradovima u regionu, naći ćete ih veoma brzo. Ipak, za korisnike je veoma važan kvalitet i raznolikost usluga, kao i brzina i efikasnost. 

Nije svejedno kojoj ste štampariji poklonili svoje poverenje. Zato je za one koji se bave ovim biznisom od ključnog značaja da uvek budu u toku sa novitetima i pruže usluge zbog kojih će korisnici poželeti da se vrate.

Ipak, nije tako jednostavno započeti biznis, probiti se na tržište i pružiti kvalitetnu uslugu. Ako vas zanima koje usluge štamparije nude, da li je ovo unosan i isplativ biznis, nastavite sa čitanjem teksta, pronađite odgovor na ova pitanja, ali i druge korisne informacije!

Najtraženije štamparske usluge 

Danas su tražene raznovrsne štamparske usluge – od jednostavnih usluga štampanja na malim formatima, preko grafičke dorade, pa sve do digitalne štampe velikih formata. Digitalna štampa velikih formata je najzahtevnija, ali samim tim ovaj segment može biti najisplativiji. Ona podrazumeva izradu foto tapeta, postera i plakata, brendiranje izloga i druge usluge koje zahtevaju trud, znanje i posvećenost.

Naravno, veoma je važno koristiti kvalitetne mašine i klijentima dati najbolja grafička rešenja. Kada vam je kvalitet važniji od kvantiteta, povećavate mogućnost da se mušterija vrati, a preporuke ovog tipa su od neprocenjive vrednosti. 

Naš savet je da izuzev osnovnih usluga uvek ponudite i nešto drugačije kao što je štampa na tekstilu, foto tapete, brendiranje izloga i sl. Ovakve usluge izdvojiće vas od konkurencije i doneti vam dodatnu zaradu. Takođe, usluge poput foto tapeta ili štampe na tekstilu mogu biti segmenti na kojima ćete istaći svoju kreativnost i svojom ponudom privući nove mušterije. 

Koliko je važna lokacija štamparije za uspeh biznisa?

Jasno je da lokacija ima određenu ulogu u isplativosti prilikom pokretanja biznisa ovog tipa. Štamparije “najbolje prolaze” ukoliko se otvore u blizini osnovnih i srednjih škola, kao i ustanova koje zahtevaju usuge štampanja. Isto tako, prometna lokacija u centru grada svakodnevno će privlačiti nove ljude da vas posete. 

Ipak, ona ne mora biti presudna, a pomoću dobrog marketinga, gotovo da je zanemarljiva. 

U savremenom dobu, internet igra veliku ulogu i predstavlja mesto na kome se sve veći broj ljudi informiše, pa čak i poručuje usluge. Zato je za sve koji žele da se bave ovim biznisom, važno da kreiraju sajt, budu aktivni na društvenim mrežama i iskoriste benefite koje internet nudi. 

Kada na sajtu jasno pobrojite usluge, istaknete kvalitete po kojima se izdvajate na tržištu, naglasite cene i omogućite korisnicima da vas kontaktiraju ovim putem – rezultati će brzo biti vidljivi! Napravite računicu i razmislite da li vam je isplativije da svakog meseca plaćate prostor na skupoj lokaciji ili usluge kreiranja i održavanja sajta. 

Kada je reč o društvenim mrežama, uz malo kreativnosti, samostalno možete održavati vaše profile na Instagramu, Facebooku i drugim društvenim mrežama. Potrebno je da redovno objavljujete fotografije uz kratak i zanimljiv opis, odgovarate na komentare pratilaca i budete ažurni. Naravno, baš kao i u slučaju kreiranja i održavanja sajta, i ovaj segment možete prepustiti profesionalcima. 

Uvek budite u korak sa inovacijama

Kada se upustite u ovaj biznis i odlučite da otvorite štampariju, nekoliko je stvari na koje treba da mislite. Pre svega, dobro isplanirajte finansije i osmislite plan koji vam pruža motivaciju da napredujete i oformite čvrst i stabilan posao. 

Takođe, od ključnog je značaja detaljno upoznati proces rada, najnovije uređaje i uvek biti u korak sa vremenom. Na ovom polju, inovacije redovno pristižu, pa je za svakoga ko želi da održi kvalitet, napreduje i učvrsti temelje svog biznisa, od ključnog značaja da bude u toku i uvek stiče nova znanja. 

Ukoliko do sada niste imali kontakta sa modernim mašinama i digitalnom štampom, pred vama je nešto veći izazov. Ipak, kako savremeno doba nudi brojne mogućnosti za učenje, neće vam biti teško da pronađete kvalitetne izvore. Jedan od najboljih načina za sticanje znanja je svakako praksa, ali za početak je dovoljna i obuka ili određeni kurs koji će vas upoznati sa materijom. 

Zaključićemo da štamparija može biti veoma unosan biznis ukoliko ste spremni da učite, uložite trud, nudite kvalitetne usluge i redovno pratite inovacije na ovom polju. Nije lako istaći se na tržištu, ali kvalitet se brzo primeti i ukoliko ostanete dosledni tome, u kratkom roku će vas primetiti vaša ciljna grupa, pa će i promet postepeno porasti.

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta došli do nekih važnih odgovora, kao i da ste sada korak bliže odluci i odgovoru na ono ključno pitanje: 

Da li je ovaj biznis za mene?Ipak, na ovo pitanje ne možemo dati tačan odgovor. Svako od nas ima drugačije prioritete, ideje, shvatanja i na kraju mogućnosti. Zato vam predlažemo vam da dobro razmislite pre nego što donesete konačnu odluku. Srećno!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.