Dobre stvari

Da li je Tara tokom leta dobar izbor? Evo šta kažu turisti

Iako se mnogi drže stava da su letnji odmori rezervisani isključivo za more, situacija u Srbiji se znatno menja. Otkrivanje prirodnih lepota Srbije krenulo je znatno uzlaznom putanjom, budući da je sve više onih koji su uvideli sve atrakcije i zanimljivosti koje ova zemlja pruža. Veliku sreću u ovom upoznavanju turista sa Srbijom imala je i planina Tara, koja je poslednjih godina doživela veliku ekspanziju. 

Sa svojim neverovatnim prirodnim odlikama, biljnim i životinjskim svetom i neukrotivnom prirodom, planina Tara predstavlja pravi raj za sve avanturiste. Osim što je ona broj jedan destinacija kada su u pitanju zimovanja, Tara je postala izuzetno popularna i tražena tokom leta. U nastavku teksta predstavićemo vam ubedljivo najposećenije atrakcije Tare, koje su i jedne od najpopularnijih u čitavoj zemlji. 

Banjska stena – Najpopularniji vidikovac Srbije 

Kao lokacija koju samo tokom leta poseti nekoliko hiljada turista, Banjska stena ističe se po neverovatnom pogledu i fascinantnoj prirodi. Ovaj vidikovac nalazi se u blizini poznatog dečijeg odmarališta Mitrovac na Tari, dok je put do njega u potpunosti obeležen. Pogled sa ovog vidikovca pruža se ka jezeru Perućac, Bosni i Hercegovini i kanjonu Drine, čiji vijugavi tokovi ostavljaju poseban utisak na posetioce. 

U blizini Banjske stene nalazi se još neko izuzetnih destinacija na Tari, koje zaista zaslužuju pažnju turista. Jedna od njih je i Tepih livada, lokalitet koji je zbog mekoće svoje podloge posebno interesantan posetiocima. U blizini Tepih livade nalazi se i prirodni rezervat Crveni potok, koji u toku jačih kiša zadobija crvenu boju, pod uticajem crvene ilovače. 

Jezera Zaovine i Perućac – Najlepša plavetnila ovog kraja

Ova dva jezera definitivno su omiljene letnje lokacije svim turistima koji posećuju Taru. Zaovine se nalaze u istoimenom kraju Tare, a u pitanju je veštačko jezero koje svojom čistotom i prozirnom plavom vodom svake godine privlači brojne plivače, pecaroše i kupače na odmor. Iako ovde ne postoji uređena plaža, najpopularnije lokacije za kupanje su kod brane Lazići i na jezeru Spajići, gde turisti mogu uživati u kupanju, piknikovanju i kampovanju.

Jezero Perućac je jedno od najpopularnijih veštačkih jezera u zemlji, a nastalo je od reke Drine. Ovo jezero ima i uređene plaže sa bazenima za decu, tuševe, kabine za presvlačenje i restoran. Osim kupanja, turisti ovde često dolaze leti kako bi pecali, vozili se brodom, kanom ili pedalinom, ali i kako bi se spuštali čamcima Drinom. Sezona kupanja na ovom jezeru traje tokom jula i avgusta.

Šetnja obeleženim planinarskim stazama postaće vam omiljena letnja aktivnost

Kao što je već rečeno, Tara se odlikuje svojim nestvarnim prirodnim lepotama i biljnim i životnjskim svetom koji privlači pažnju svih. Zbog toga je šetnja obeleženim planinskim stazama sjajna prilika da se upoznate sa svim prirodnim odlikama, vidikovcima i bojama ove planine. Možete se uputiti ka naseljima kao što su Kaluđerske bare, Osluša, Solotuša ili Rastište, te upoznati izbliza karakteristike kako stanovništva, tako i njihovog načina života na ovoj planini. Osim toga, obavezno obiđite i vidikovce poput Kozje stene, Bilješke stene, Sjeniča i Janjača, odakle će se pogled prostirati ka Bosni i Hercegovini, Višegradu i drugim poznatim mestima. 

Tara

Smeštajne jedinice na Tari – Uživajte u etno ambijentu

Kada su u pitanju usluge smeštajnih jedinica na ovoj planini, Tara smeštaj će vam pružiti pravo uživanje u planinskom ambijentu. Jedna od najtraženijih smeštajnih opcija jesu svakako apartmanske jedinice, koje možete naći na gotovo svakom kraju ove prostrane planine. Svaki apartman će vam pružiti udobnost i komfor koji vam je potreban, a cena jednog noćenja kreće se već od 20 evra.

Ipak, ono što turisti sve češće biraju na ovoj planini jesu brvnare Tara, budući da one pružaju svim ljubiteljima planine pravi etno ambijent i uživanje u planinskom stilu. Brvnare na Tari su prostrane, udobne i kvalitetno uređene, najčešće praćene elementima drveta, koje dodatno asocira na planinu. U okviru ove smeštajne ponude možete pronaći kako manje katune koji će biti idealan izbor za ljubavne parove, tako i veće brvnare koje mogu ugostiti višečlanu porodicu ili grupu prijatelja. Cena noćenja u brvnarama na Tari kreće se od 30 evra. 

Letovanje na Tari – Šta kažu turisti?

Veliki broj turista svake godine na Tari tokom leta samo potvrđuje činjenicu da je ova planina idealan izbor za letovanje. Ona nudi prijatniju klimu, ogromne mogućnosti za istraživanje prirode, prilike za kupanje na nekim od navedenih jezera, a ujedno je moguće i obići okolna mesta kao što su Bajina Bašta ili Zlatibor. Osim toga, ovakav vid letovanja u Srbiji može biti znatno povoljniji nego što je to slučaj u inostranstvu, što je samo još jedan od razloga da priliku date planini Tari i njenim lepotama.

Zahvaljujući uvek živoj prirodi i mnoštvu atrakcija koje vredi posetiti na ovoj planini, Tara će i ove godine sigurno biti među prvim izborima brojnih turista. Na vama je da već sada potražite slobodan smeštaj i što pre se uputite u otkrivanje ove veličanstvene planine. 

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke