Dobre stvari

Da li je pametno sam raditi popravku bojlera?

Bojler je jedan od najopasnijih uređaja u kući. Glavni razlog je taj što on koristi i vodu i struju u svom radu, a to je opasna kombinacija koja može izazvati i fatalni ishod.

Ukoliko niste profesionalni vodoinstalater ili električar, radije prepustite popravku bojlera profesionalcima. Servis bojlera Beograd je servis koji bi trebalo pozvati bar jednom godišnje.

Kada treba pozvati servis

Glavni znaci upozorenja su predugo čekanje da se voda zagreje, čak i nekoliko sati duže nego ranije, pucketanje bojlera tokom zagrevanja vode, šuštanje bojlera, curenje vode iz bojlera i drugi. Najzad, svako odstupanje od normalnog rada bojlera jeste razlog da se pozove majstor.

Čak i ako je sve u redu, servis bojlera ne smete odlagati, zbog najvećeg neprijatelja svih bojlera, a to je kamenac koji se taloži na grejaču, a posledica je tvrde vode. Ukoliko ne radite redovno servis bojlera, kamenac će se nakupljati a vaš grejač u jednom trenutku u potpunosti prestati da radi.

Popravka bojlera je u tom slučaju jedina opcija. Nju obavljaju specijalizovani servisi za popravku bojlera koji nude sve usluge popravke, zamene delova, ugradnje novih delova, savete oko kupovine i montažu novih bojlera.

Pogrešno montiran bojler koji nije bezbedan je prava tempirana bomba u vašem domaćinstvu, zato sve što se tiče popravke, servisiranja i ugradnje delova na bojleru prepustite majstorima.

Još jedan razlog da ne popravljate bojler sami jeste i garancija na delove i uslugu, koju ćete dobiti od ovlašćenog servisa. Ukoliko sami pokušate da popravite bojler, možete napraviti još veću štetu, a tada vam garancija ne važi.

Koliko se isplati samostalna popravka bojlera

Majstori svakodnevno otvaraju bojlere različitih proizvođača, i to sa kvarovima koji mogu biti kompleksniji ili jednostavniji. Možda vam se čini da je majstor obavio posao za kratko vreme, a uzeo lepu sumu novca za to, ali iza brzine jednog majstora stoji pre svega iskustvo u dijagnostikovanju kvara i veština u brzoj zameni delova.

Ako to sami počnete da radite, može se desiti ona čuvena agonija kada muškarac satima popravlja uređaj, sa malim izgledima za uspeh u tome, a većim da napravi još veći haos. Osim toga, dok se ukućani redom bune jer je kupatilo, veoma “popularna” prostorija u kući, satima zauzeto.

Uz to što će vaša samostalna intervencija da traje značajno duže nego da je popravku obavio profesionalac, vrlo je verovatno da ćete tokom montaže oštetiti tek kupljeni deo, pa ćete imati dodatni trošak. Kad podvučete crtu ispod svih ovih stavki, zaista se više isplati da popravku prepustite iskusnom majstoru.

Još jedna potencijalna opasnost vreba kod samostalne popravke bojlera, a to je da vam promakne nek “sitnica”, da previdite ono što jednom iskusnom majstoru ne bi moglo da se desi: izgoreli delić ili ogoljena žica, jer tada može nastati katastrofa

Dve najveće opasnosti kod popravke bojlera

Dakle, ako se bojler ne popravi stručno i sve se ne vrati u položaj i stanje u kakvom se nalazilo pre kvara, mogu se desiti dve stvari. Najpre, bojler nakon popravke i ponovnog uključivanja, ako sve nije lepo povezano, može da eksplodira. Druga opasnost jeste opasnost od potencijalnog strujnog udara, kada se kupate ili perete ruke. 

Činjenica je da propust može da se dogodi i majstorima, ali kada se odlučite za ovlašćeni servis ili servis koji se bavi popravkom raznih marki bojlera dugi niz godina, onda možete biti sigurni da će majstor biti izuzetno pažljiv, jer nemar ovog tipa neće tolerisati ni jedna firma koja drži do svog ugleda.

Odabir bojlera 

Već smo rekli koliko bojler može da bude “opasna sprava” u kući. Zato je bitno da kada kupujete takve uređaje za svoju kuću vodite računa o tome ko ga proizvodi, kakva su iskustva kupaca, da li u vašoj blizini postoji ovlašćeni servis za održavanje i popravku, pa tek na kraju da sve to ukalkulišete sa cenom.

Sačuvajte život, živce, novac (verovali ili ne) i naravno – bojler i pozovite stručnjake za bojler. To je jedino pravo rešenje, jer trenutna rešenja nisu opcija kada su u pitanju bojleri. Uvek tražite preporuku za bojler i potrudite se da nađete servis sa dugogodišnjim iskustvom, kako bi bili sigurniji i bezbedniji u svom domu.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.