Dobre stvari

Da li je pakovanje hrane bitno za očuvanje njene svežine?

Ambalaža u koju se pakuju prehrambeni proizvodi igra važnu ulogu u održavanju svežine hrane, bilo da je napravljena od plastike, tekstila ili papira. Zavisno od vrste namirnice koja se pakuje određuje se i ambalaža koja je za nju najbezbednija i najprikladnija.

Pakovanje hrane osigurava da je hrana bezbedna za upotrebu, produžava njen vek trajanja, smanjuje mogućnost kontaminacije i gubitaka. Bez obzira da li je reč o žitaricama, zrnastoj i praškastoj robi, voću ili povrću, odgovarajuća ambalaža je značajna kako bi hrana zadržala kvalitet i mogla da bude skladištena bez gubitaka.

U ovom članku razgovaramo o materijalima ambalaže u koju se prehrambeni proizvodi pakuju, kao i o njihovom učinku na očuvanje svežine hrane.

Pakovanje hrane u plastične vreće

Plastična ambalaža ima mnogo različitih namena. Koristi se za bezbedno i efikasno skladištenje mnogih životno važnih namirnica, a najprimetnije je da se veoma često koristi u prehrambenoj industriji. Ovo nije samo zbog njenog minimalnog uticaja na životnu sredinu, već i zbog sposobnosti da hranu održi bezbednom, svežom i očuvanom tokom dužeg vremenskog perioda. 

Plastična ambalaža omogućava da prerađena hrana ostane onakva kakva je napravljena čak i nakon obrade i otpreme. Zadržava ukuse i svežinu prehrambenih proizvoda sve dok ne pristupimo njenoj završnoj obradi i pripremi.

Plastična ambalaža pomaže u zaštiti hrane od prirodnog propadanja tokom vremena. To čini hemijskom, fizičkom i biološkom zaštitom. Plastika je najefikasniji materijal kada je u pitanju zaštita od ovih izvora štete.

Kiseonik i drugi gasovi su posebno štetni za većinu namirnica. Ovi gasovi pomažu da se ubrza proces propadanja, zbog čega se plastika koristi kao zaštitna barijera. Plastika ima hemijsku zaštitu od raznih hemikalija u okruženju. Takođe sprečava oštećenja od određenih svetala, bilo nevidljivih ili infracrvenih. 

Fizička zaštita se odnosi na prevenciju fizičkog oštećenja kao što je iznenadna sila tokom rukovanja. Takođe štiti od mehaničkih oštećenja koja mogu nastati tokom procesa transporta. Plastika zapravo pomaže da se apsorbuje veći deo udara koji nastaje usled vibracija. Vibracije su uobičajene tokom isporuke i distribucije. 

Drugi vid zaštite koju nudi plastična ambalaža je biološka zaštita. Plastika čini tanku, ali veoma jaku barijeru protiv milijardi mikroorganizama koji se nalaze svuda u svetu. Ovo uključuje mnoge patogene koji bi prouzrokovali brzo kvarenje hrane. Biološka barijera takođe sprečava infekciju od štetnih bolesti. Bez plastične ambalaže, sva hrana koju jedemo bila bi u stalnoj opasnosti od raznih elemenata životne sredine.

Pakovanje hrane u papirnu ambalažu

Papirne vreće se široko koriste prilikom pakovanja hrane, ali to nike sve – papirna ambalaža ima višestruku namenu i široko je zastupljena u svakodnevnom životu.. U stvari, papir je, u ovom ili onom obliku, jedan od najranijih materijala za pakovanje. Glavne prednosti papira kao materijala za pakovanje su njegova niska cena, široka dostupnost, mala težina, mogućnost štampanja i mehanička čvrstoća. 

Papirne vreće se obično prave od kraft papira koji ima prednost što je istovremeno mekan i jak. Papirne vreće nose i štite proizvode do 50 kg i lako se prilagođavaju prirodi njihovog sadržaja i ograničenjima rukovanja. 

Jedna od prirodnih i jedinstvenih karakteristika vreća od papira je njihova poroznost. Delujući kao filterski materijal, visokoporozni papir omogućava da vazduh koji se koristi u procesu punjenja za suvu praškastu robu vrlo brzo izađe, bez potrebe za sistemima za ekstrakciju vazduha. Ovo omogućava postizanje brzine punjenja do 3,5 sekundi za vreću od 25 kg.

Zahvaljujući različitim konstrukcijama papirnih vreća sa konceptima lepka, barijere, sloja ili površine, papirne vreće takođe mogu biti otporne na vlagu. Sve vreće otporne na vlagu su kompatibilne sa mašinama za pakovanje u džakove i vreće koje u ponudi ima Mirić servis

Izuzetno tanak bioplastični, plastični ili drugi adekvatan barijerni film može biti deo površinskog sloja u konstrukciji papirne vreće za posebno efikasnu zaštitu upakovane hrane.

Zbog njihove prirodne, neklizajuće teksture i konstrukcije, papirne vreće se mogu bezbedno rukovati, slagati, paletizirati i skladištiti. Sistemi otvaranja prilagođeni su korisniku, omogućavaju brz i čist pristup proizvodu bez upotrebe dodatnih alata kao što su noževi.

Pakovanje hrane u tekstilne vreće

Tekstilne vreće su korišćene od najranijih vremena za skladištenje hrane u domaćinstvima, međutim, one imaju loša barijerna svojstva i pogodne su za pakovanje hrane na čiju svežinu ne utiču atmosferski uticaji i spoljašnji zagađivači. Tekstilne vreće neće očuvati svežinu namirnica u istoj meri kao plastične ili papirnate, ali su podjednako dobre za transport i skladištenje. 

Tekstilne vreće takođe nisu prilagođeni potrebama komercijalne proizvodne procese i mnogi kupci ih smatraju manje atraktivnim nego plastične ili papirne vreće. 

Najbolji primer tekstielnih vreća su pleten vreće od jute, koje se koriste za transport širokog spektra namirnica uključujući žitarice, brašno, šećer i so. Ove vreće od vlakana su fleksibilne, lagane i otporne na cepanje, imaju dobru izdržljivost i mogu biti hemijski tretirane kako bi se sprečilo njihovo truljenje. Njihove hrapave površine su neklizajuće, što ih čini lakšim za skladištenje u magacinima, u poređenju sa vrećama od sintetičkih vlakana. 

Biološki su razgradive. Većina tekstilnih džakova se može ponovo koristiti nakon prve upotrebe. Široko se koriste za transport svežih ili sušenih useva, ali sve više ih smenjuju polipropilenske ili papirne vreće sa više zidova.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.