Dobre stvari

Da li je mačka pravi ljubimac za vas?

Mačke su neodoljive maze koje uživaju u pažnji, ali samo kada to njima prija. Veoma su socijalne životinje i povezanost koju možete da ostvarite sa njima je neprocenjivo iskustvo.

Njihovu ponosnu individualnost, ljubitelji mačaka prepoznaju kao crtu sofisticiranosti. Međutim, njihova samostalnost omogućava pravilan odgoj ovih ljubimaca uz manje posvećenog vremena, jer im neće teško pasti da povremeno ostanu same, dok ste vi zauzeti svojom dnevnom rutinom.

Ukoliko se dvoumite da li je mačka pravi ljubimac za vas, u daljem tekstu pronađite informacije o mačkama kao kućnim ljubimcima koje će vam pomoći da donesete ispravnu odluku.

Da li nas mačke razumeju?

Iako, usled njihove nezavisnosti, nekada može delovati da su mačke asocijalna bića, zapravo se radi o kućnim ljubimcima koji uživaju u društvu, sem što neće biti prijateljski nastrojene prema bilo kome.

Mačke o svojim emocijama komuniciraju teže prepoznatljivim govorom tela, pri čemu treba imati u vidu da je ljudski način komunikacije – verbalan, ali i neverbalan, jednaka enigma za njih.

Na primer, dok će rukovanje u ljudskom govoru značiti pozdravljanje – mačka bi ga prepoznala kao ugrožavajući signal ili napad. Upoznavanje tako što naizmenično pokazujete prijateljske znake – usporenim približavanjem i umilnim glasom – mačka će vas prepoznati kao saveznika.

Tako, uz pravilno informisanje o pronalasku zajedničkog jezika i prepoznavanjem emocija koje mačka suptilnim pokretima pokazuje – mačke mogu postati pravi privrženi najbolji prijatelji.

Kada je reč o razumevanju ljudskog govora, mačke mogu da nauče da prepoznaju reči i komande, pri čemu je važno da se dovoljno međusobno razlikuju radi jasnoće. Zato, prilikom odabira imena za mačku, vodite računa da samo ime ne bude slično nekim drugim rečima kojima planirate da se obraćate svom ljubimcu – kako biste olakšali međusobnu komunikaciju.

Mačke naspram pasa – šta mačke čini sjajnim kućnim ljubimcima?

Mačke su životinje sa brojnim specifičnostima zbog kojih se ljudi po pravilu dele na ljubitelje mačaka i ljubitelje pasa. Zavisno od vašeg životnog stila i ličnog karaktera, mačke mogu biti savršeni kućni ljubimac za vas.

Mačke se uglavnom smatraju mirnim životinjama koje su najčešće prilično tihe – za razliku od pasa koji mogu veoma glasno lajati, što neće biti adekvatno za svaki životni prostor, poput života u stambenim zgradama gde neće svako obožavati životinje.

Generalno je lako voditi računa o njima, jer nije potrebno izvoditi ih u šetnju, a ni posebno vremena izdvojiti za učenje pravilnog ponašanja i manira. Dok psi zahtevaju čitav period privikavanja na život u domu, mačke gotovo da odmah nauče da koriste posip.

Najčešće spavaju čitavih petnaest sati dnevno, pa ne morate brinuti da li će biti posebno tužni kada niste kod kuće – najverovatnije će to vreme provesti u dubokom snu.

Mačke su veoma čiste životinje i svakodnevno se peru održavajući vaš dom bez neprijatnih mirisa. To ih čini idealnim ljubimcima za život u domu, pogotovo kada je reč o manjim prostorima – jer potrepštine ovih veštih penjača, mogu zauzimati i vertikalni prostor vašeg doma.

Rizici života sa mačkom po zdravlje čoveka  

Nažalost, alergijske reakcije su česta pojava – manifestuju se visokom temperaturom, astmom ili iritacijama na koži, nakon kontakta sa mačkama. Međutim, za ljubitelje mačaka koji su alergični na mačiju dlaku, postoje hipoalergene rase, kao što su ruska plava ili bengalska mačka.

Ukoliko nemate tegoba sa alergijama, studije su pokazale da mačke imaju brojne benefite po zdravlje čoveka – od umirujućeg efekta i oslobađanja od stresa, pa sve do snižavanja krvnog pritiska i umanjenja rizika od srčanog udara.

Takođe, uprkos popularnom ubeđenju o čestim alergijama usled života sa mačkama, istraživanja su pokazala da deca koja su tokom prve godine života bila u kontaktu sa mačkama, tokom života ređe ispoljavaju osetljivost na različite alergene.

Šta je potrebno mačkama za ispunjen i srećan život?

Mače su veoma prilagodljivi kućni ljubimci i relativno je lako o njima voditi računa, u poređenju sa, na primer, psima. Svakako, postoje određene rutine i za vas nove obaveze koje bi mačka kao vaš kućni ljubimac zahtevala radi ispunjenog i srećnog života.

Mačke, ne iziskuju značajno velika finansijska ulaganja, u odnosu na druge ljubimce, ali je važno da, prilikom obračunavanja finansijskih mogućnosti, imate u vidu nužnost dovoljne količine hrane i redovnih odlazaka na veterinarske kontrole, kao i potencijalnih iznenadnih potreba za veterinarskim intervencijama.

Mačke se lako uklapaju u životni stil ljubitelja životinja koji nemaju preterano slobodnog vremena, pa ih lako možete ostaviti same u domu – bez potrebe za preteranom brigom. Mačke su ljubimci koji će vas rado sačekati posle radnog dana, bez nezadovoljstva što su neko vreme provele same.

Druženje sa mačkama je zaista neprocenjivo iskustvo koje vam neprekidno može ulepšavati dane. Međutim, kao svaki kućni ljubimac – sa sobom nose obavezu njihovog pravilnog i pažljivog odgoja, te je neophodno da iskreno preispitate mogućnost da svom životnom stilu nametnete još jednu obavezu.Ukoliko zaključite da je mačka sada idealan kućni ljubimac za vas, imajte u vidu i da će mačka kao kućni ljubimac biti čitav niz godina sa vama, pa pokušajte da predvidite i buduće životne situacije u kojima će novi krzneni prijatelj biti uz vas.

Najnoviji tekstovi

Lifestyle

Cene kvadrata u Beogradu – kakvo je trenutno stanje na tržištu?

Ako upravo tragate za svojim novim stanom u Beogradu, ili želite da investirate u nekretnine, te ih onda i izdajete …

Putovanja

Predlažemo: 3 idealne destinacije za letovanje

Leto je počelo, a u poznate turističke destinacije su počeli da pristižu turisti. Ukoliko vi još uvek niste odlučili gde …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke