Dobre stvari

Čitanje može poboljšati mentalno zdravlje dece, evo i kako

Mentalno zdravlje je tema o kojoj se danas puno priča. Iako depresija i anksioznost možda više zvuče kao problem za odrasle, nažalost sve je veći broj roditelja koji za svoju decu traže pomoć stručnjaka. I upravo se u stručnim krugovima potencira da jedno od rešenja, pre svega preventivno, leži u čitanju.

To ne mora biti samo literatura vezana za književnost, proza ili poezija. Podjednako dobre efekte daje i čitanje knjiga vezanih za neformalno ili formalno obrazovanje, poput enciklopedija ili udžbenika. 

U svakom slučaju, kad god vam to padne na pamet, možete otići sa vašim detetom do knjižare i obradovati ga nekom lepom knjigom. Danas su knjižare uglavnom dobro snabdevene i nude širok izbor starih i novih izdanja pa će mališan lako pronaći knjigu za sebe. Što se školske literature tiče, ako vam nedostaje neka knjiga za narednu školsku godinu, Hijeroglif udžbenici online nude mogućnost kupovine preko interneta. Vaše je samo da odaberete potrebne naslove i poručite ih na kućnu adresu. 

Postoji puno načina kako čitanje doprinosi mentalnom zdravlju dece i učenika. U tekstu koji sledi navešćemo vam neke od razloga zbog kojih bi trebalo da ohrabrite i podstičete vašu decu da čitaju više. 

#1 Čitanje pomaže deci i adolescentima da uspostave veze sa vršnjacima 

Jedan od faktora koji doprinosi stvaranju problema vezanih za mentalno zdravlje dece i tinejdžera, odnosno učenika je osećaj izolacije. Puno se u društvu danas govori o tome da su deca u nekim “svojim svetovima” i da su odvojena od prijatelja, stvarnosti i realnih dešavanja.

Čitanje smešta decu u svet u kome se mogu povezati sa likovima iz knjiga. Odvodi ih na mesto gde se mogu osećati da su deo događaja i pritom dobiti saznanja koja su vredna i primenjiva u realnom životu. Takođe, u knjigama će naučiti i puno o tome kako da formiraju prijateljstva u svakodnevnom životu. Na taj način, ako su manje društvena, čitanje im može pomoći da pronađu prijatelje istih interesovanja i da postanu više društvena.

#2 Čitanje smanjuje stres i rizik od pojave depresije

Knjiga može biti odlična prevencija u borbi protiv depresije kod učenika. Stručnjaci smatraju da čitanje ima pozitivan uticaj na raspoloženje i emocije kod đaka. 

Jedan od načina na koji ono može pomoći u ublažavanju stresa i smanjenju rizika od depresije je kroz proces samorefleksije. Dok čitaju knjigu deca imaju priliku da se suoče sa vlastitim mislima i emocijama, i naravno, da ih bolje razumeju. Što ih bolje razumeju i shvate, bolje će ih i kontrolisati i ispoljavati. 

Naučiće da nisu sami u emocijama i iskustvima vezanim za životno doba u kome se trenutno nalaze. Kroz knjige će upoznati likove koji prolaze kroz iste ili slične situacije u kojima se i sami sada nalaze. Na taj način shvatiće kako se treba boriti sa problemima i pokupiti iskustva i saznanja iz knjige. Naravno, potrudite se da vašem detetu preporučite knjige u skladu sa njegovim uzrastom.  

#3 Čitanje pomaže da deca razvijaju empatiju prema vršnjacima i drugim osobama

Čitanje može biti odlična aktivnost koja učenicima pomaže da razviju empatiju. To je osobina koja će im pomoći da ostvare bolji odnos sa prijateljima i drugovima iz razreda.

Romani i pripovetke često nude različite perspektive i prikazuju iskustava koja deca do tada možda nisu iskusila. Kroz knjige i čitanje deca mogu “videti” svet iz različitih uglova, što će im pomoći da razumeju ljude različitih interesovanja i mišljenja. Prema njima će se odnositi sa uvažavanjem, ali će svakako imati svoj stav, jer čitanjem, pogotovo neke stručne literature, imaće mnogo više činjenica u glavi, koje će im biti adut u svakom razgovoru. Na taj način deca i mladi će biti sigurniji u sebe. 

Razvijanje empatije je jedan od veoma važnih koraka u normalnom odrastanju dece jer se na taj način omogućava lakše stvaranje pozitivnih međuljudskih odnosa. Podržite mlade ljude, tinejdžere i decu i ohrabrite ih da čitaju kako bi se kod njih razvila empatija.

#4 Čitanje pomaže da se deca opuste pre spavanja

Deca su često pod stresom nakon napornog dana provedenog u školi, zbog brojnih vannastavnih obaveza, ali i drugih izazova koje donosi svakodnevni život. Čitanje pre spavanja pomoći će im da se opuste i lakše zaspu. 

Ono je isto tako odlična alternativa digitalnim uređajima koje učenici danas često koriste neposredno pre spavanja. Uređaji poput pametnih telefona, računara ili tableta emituju plavu svetlost koja ima jako negativan uticaj na kvalitet sna. Kako bi efekat bio još bolji, preporučuju se knjige koje nisu previše napete, odnosno one koje imaju pozitivnu priču, optimistične su i ispunjene humorom.

#5 Čitanje pomaže deci i tinejdžerima da pravilno odrastaju

Kada je reč o odrastanju i stvaranju novih vrednosti, čitanje može pomoći deci i tinejdžerima na različite načine. Pre svega, za dete je jako važno da razvija kreativnost. Knjige i čitanje pomoći će mu da razvije sopstveno mišljenje, ideje i izražavanje i da proširi vokabular. To je posebno izraženo ako se čita različita vrsta literature u smislu tema i stilova pisanja i izražavanja. Tinejdžerima i deci će to pomoći da razviju bogatiji jezik i bolje komuniciraju sa drugim osobama. 

Razumevanje drugih kultura je takođe jedna od karakteristika koju deca razvijaju dok čitaju. Knjige često za temu imaju kulturu jednog naroda, njegovu tradiciju ili običaje i upravo je to ono što deci može pomoći da prihvate različitosti u društvu i okruženju u kome se nalaze. 

Jedan od jako važnih osobina koje čitanje razvija je i kritičko mišljenje. Informacije i činjenice koje deca i tinejdžeri sakupljaju iz knjiga i ostale literature ih podstiču da razmišljaju na kritički način, da analiziraju i donose vlastite odluke. Na kraju, čitanje knjiga će pomoći i podizanju samopouzdanja, što doprinosi jačanju mentalnog zdravlja kod dece i njihovom kasnijem uspehu na svim životnim poljima. 

Ovo su bili samo neki od benefita koje čitanje ima na psihički razvoj dece i adolescenata. Ako do sada niste razmišljali o tome koliko pozitivno knjiga može uticati na mentalno zdravlje nadamo se da sada to imate na umu. Na vama je samo da se potrudite da deci obezbedite adekvatnu literaturu i usmerite ih na pravi način. Počnite da učite decu da vole knjige i čitaju od ranog detinjstva.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke