Dobre stvari

Cene kvadrata u Beogradu – kakvo je trenutno stanje na tržištu?

Nekretnine

Ako upravo tragate za svojim novim stanom u Beogradu, ili želite da investirate u nekretnine, te ih onda i izdajete – cene kvadrata definitivno treba da budu prva stvar o kojoj se morate informisati. Nažalost, cene su uglavnom sve više, i to u svim delovima Beograda. Međutim, kako ekonomisti predviđaju – one će uzlaznom putanjom i nastaviti, pa ne treba čekati. 

Ukoliko istražujete u kom delu Beograda se najviše isplati kupovina nekretnine, sigurni smo da će vam tekst koji smo pripremili pomoći da donesete krajnju odluku. Vodimo vas na put istraživanja cena nekretnina u Beogradu, a dajemo i savete o tome kako da uštedite!

Iskoristite sve mogućnosti za sniženje cene nekretnine 

Pre nego što krenete da računate potreban novac za kupovinu stana i sabirate kvadrate, razmotrite sve mogućnosti koje se nude za kupovinu stana. Najvažniji od svih – povoljni krediti za stan, koji vam mogu obezbediti da stan sa izuzetno niskom kamatnom stopom kupite “na rate”.

Naravno, pre nego što se odlučite na bilo kakvu vrstu dugovanja banci, budite uvereni da imate sigurna primanja ceo period otplate. Takođe, iako će se kredit voditi na jednu osobu, bilo bi dobro da ga dižete u dogovoru sa ukućanima. Koliko god stambeni krediti bili povoljni, značiće vam da se osigurate i potpuno spokojni i mirni podignete kredit.

Takođe, imajte na umu da ukoliko kupujete prvi stan, za njega možete da dobijete povrat PDV-a, što svakako nije beznačajna suma. Tek kada uzmete u obzir sve olakšice koje sebi možete da obezbedite, krenite i u istraživanje cena kvadrata – imaćete realniju sliku o stvarnoj ceni koju ćete platiti. 

Najviša i najniža cena kvadrata u Beogradu

Najskuplji kvadratni metar stambenog prostora u Beogradu, ali i u celoj Srbiji, u, prodat je u Beogradu na vodi za 10.068 evra, u poslednjem tromesečju prethodne godine. To su pokazali podaci Republičkog geodetskog zavoda. 

Nekretnine u starogradnji mogu se naći po nešto nižoj ceni i one u proseku koštaju 2.050 evra, a prema podacim RGZ-a, mogu da idu i do 3.313 evra po kvadratu.

Generalno, u Beogradu na vodi cene kvadrata su najviše i povećavaju prosek na celoj opštini Savski venac. Upravo tu, u ovog gradskoj opštini, prošle godine je i prosečna cena kvadrata bila najviša: 3173 €, dok je najskuplji kvadrat prodat za 9.115 evra. Kako su cene kvadrata ove godine rasle, na kraju godine očekujemo da će prosek za 2022. biti još viši. 

Treba pomenuti i neke konkretne primere – cene stanova na centralnim lokacijama u starogradnji kreću se oko 2.500-2.700 evra, dok je cena prosečnog stana u novogradnji u standardnim zgradama i van popularnih kondominijuma viša za nekih 10 do 15 odsto.

S druge strane, opština Rakovica godinu je završila sa najnižom prosečnom cenom kvadrata od 1141 €. U Miljakovcu i na Železniku cene kvadrata su slične ovima u Rakovici i u proseku se kreću u okvirima od 1.000 – 1.100 evra. 

Maketa kućice i lupa

Cene kvadrata u drugim opštinama u Beogradu

Iako je nezahvalno suditi o cenama kvadrata prema opštinama kojima pripradaju, jer mnogo toga zavisi i od tipa nekretnine i drugih faktora, to je i dalje najrelevantniji način da steknemo što relevantniju sliku o tržištu nekretnina u Srbiji. 

Zato ćemo izlistati prosečne cene kvadrata, gledajući po posebnim opštinama u Beogradu. 

  • Zvezdara – 1640 €
  • Zemun – 1649 €
  • Vračar – 2524 €
  • Voždovac – 1727 €
  • Stari grad – 2666 €
  • Savski venac – 3173 €
  • Rakovica – 1141 €
  • Palilula – 1413 €
  • Novi Beograd – 2026 €
  • Čukarica – 1461 €

Ukoliko želimo da budemo još precizniji, treba pogledati i kako se kreću cene kvadrata u različitim naseljima u Beogradu. 

Na primer, Borča je sjajan primer toga kako prosečna cena po opštini nije najsjajniji pokazatelj realnog stanja i cena na tržištu. U naselju Borča, koje je na Paliluli, prosečna cena po kvadratu je 850 €, što je značajna razlika u odnosu na prosek.

Gde cene nekretnina najviše rastu?

Rastu svuda, ali najviše u širem centru grada, kao i okolnim opštinama i naseljima. Generalno, stručnjaci za tržište nekretnina smatraju da centar grada ima tendenciju širenja, pa su zato upravo te lokacije i one u kojima se cene najbrže i najviše menjaju. 

Trend rasta cena nekretnina u Beogradu, koji se pojavio uporedo sa pandemijom, a kasnije i sa rusko-ukrajinskim konfliktom, nema nameru da se zaustavi. U centralim delovima glavnog grada cena kvadrata u novogradnji više ne ide ispod 3.500 evra, a na Novom Beogradu za nekretninu se traži  i 5.000 evra

Osim toga, u naseljima Mirijevo, na opštini Voždovac i na Paliluli, zabeleženi su najviši postotci rasta cena nekretnina. Najviše se izdvaja Mirijevo, gde iz tromesečja u tromesečje cena kvadrata raste za oko 0,69 odsto, što se objašnjava najavom izgradnje metroa, ali i sa sve više kvalitetne ponude nekretnina i novogradnji. Ovo naselje važi za jedno od najpopularnijih među domaćim turistima.

Kako se predviđa da će cene nastaviti da se kreću uzlaznom putanjom u skoro svim delovima Beograda, nabavka nekretnine se u ovom trenutku definitivno isplati. Srećno! 

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke