Dobre stvari

Biohemijska trudnoća – uzroci, simptomi i naredne trudnoće

Dok traje trudnoća telo žene se menja, pa je brojne promene skoro nemoguće ispratiti. Sa svakim trimestrom kao da možemo primetiti novi set simptoma, a promene su ponekad primetne i iz nedelje u nedelju. Budući da ženi sopstveno telo odjednom postaje nepoznanica, ponekad se kod nje javljaju i strah ili panika.

Ako ne možemo da se pouzdamo u sebe, u koga možemo? Istina je da procesi u ljudskom telu mogu biti veoma kompleksni, te je nerazumevanje promena kroz koje prolazimo, zapravo sasvim normalna pojava. U organizmu žene se odvijaju hemijski procesi na koje telo reaguje, a takve reakcije je ponekad moguće očitati i testom za trudnoću.

Šta je biohemijska (hemijska) trudnoća?

Naziv “biohemijska” potiče od činjenice da se može ustanoviti samo očitavanjem biohemijskih parametara. S tim u vezi, biohemijska trudnoća se najčešće otkriva putem testa za trudnoću, koji očitava beta hCG, odnosno hormon trudnoće u urinu.

Biohemijsku trudnoću će očitati samo testovi koji su sposobni za detekciju vrlo rane trudnoće, a rezultat će biti pozitivan. U pitanju su trudnoće koje nije moguće detektovati ultrazvučno, jer se završavaju veoma rano.

Veliki broj žena čak nije ni svestan da je prošao kroz biohemijsku trudnoću, jer se zametak iz tela izbacuje veoma rano, pa spontani pobačaj registruju kao regularni ciklus. Zapanjujuća je činjenica da preko 50% svih trudnoća čine upravo biohemijske trudnoće. Najčešće se otkrivaju kod žena koje duži vremenski period pokušavaju da zatrudne, pa češće koriste testove za trudnoću (čim ciklus kasni dan ili dva). Većina žena će kratko kašnjenje menstrualnog ciklusa pripisati stresu i neće odmah pomišljati na trudnoću.

Zbog kratkog veka trajanja, biohemijske trudnoće se često nazivaju i biohemijskim pobačajima (pobačaj nastupi i pre nego što je osoba otkrila da je bila u drugom stanju).

Simptomi i uzroci biohemijske trudnoće

Biohemijska trudnoća često prođe neopaženo, međutim studije otkrivaju određene pokazatelje koji mogu signalizirati postojanje biohemijske trudnoće. Do ovog tipa trudnoće dolazi kada zametak odumre pre usađivanja u matericu, na samom početku trudnoće. Pobačaj u ovako ranoj fazi trudnoće uglavnom se povezuje sa ozbiljnim hromozomskim abnormalnostima ploda, koje nisu kompatibilne sa životom. Osim toga, urođene ili stečene anomalije materice i zdravstveni problemi koji mogu uticati na disbalans hormona, takođe mogu biti uzroci biohemijske trudnoće.

Istraživanja pokazuju da faktori kao što su pušenje i majčine godine, mogu nepovoljno uticati na plodnost i razvoj zametka. Pojedine studije ukazuju i na sindrom policističnih jajnika kao jednog od krivaca za spontani pobačaj u ranim fazama trudnoće.

Međutim, biohemijska trudnoća može pogoditi svaku ženu. Stanje će češće otkriti žene koje se bore s neplodnošću, samim tim što će češće koristiti testove za trudnoću i to u vrlo ranim fazama.

Simptome biohemijske trudnoće uglavnom je teško uočiti, budući da se trudnoća završava pre šeste nedelje. Sem toga, simptomi su slični onima koje pripisujemo regularnoj trudnoći (budući da je trudnoća stvarna, samo kratkog veka) ili menstrualnom ciklusu. Simptomi uključuju: osetljivost dojki, jutarnju mučninu, manjak energije i izražen umor. Kasnije, kada dođe do pobačaja, mogu se javiti jaki grčevi i bolovi i pojačano krvarenje, propraćeno krvnim ugrušcima. Veliki broj biohemijskih pobačaja se identifikuje kao jače menstrualno krvarenje.

U prošlosti se nije ni znalo za biohemijske trudnoće, pošto nisu postojali testovi za otkrivanje trudnoće u tako ranoj fazi. Ukoliko menstruacija kasni par dana i čak i test ukaže na trudnoću, ginekolog će verovatno savetovati da se pre ultrazvučnog pregleda sačeka još par dana. Ako dođe do krvarenja, najverovatnije se radilo o biohemijskoj trudnoći, a nivo beta hCG hormona u urinu i krvi će u narednih par dana opasti.

Trudnoća je klinička tek kada se može potvrditi ultrazvučnim pregledom. U slučaju biohemijske trudnoće, ultrazvučni pregled će uvek biti negativan. Eventualno je moguće uočiti blago zadebljanje zida materice.

Nakon biohemijskog pobačaja većinu žena zanima da li je neophodna kiretaža. Budući da je reč o trudnoći koja se završava u vrlo ranoj fazi (pre nego što se zametak ugradi u zid materice), uglavnom nema potrebe za kiretažom. Materica će se očistiti prirodnim putem – tokom menstrualnog ciklusa. Menstrualni ciklus nakon biohemijske trudnoće može biti nešto obilniji (budući da se radi o ranom pobačaju), ali u pojedinim slučajevima može čak i ostati regularan.

Trudnoća nakon biohemijske trudnoće

Teši činjenica da biohemijska trudnoća ne utiče na regularnost naredne trudnoće. Naravno, ukoliko je biohemijska trudnoća rezultat određenih zdravstvenih problema, verovatno postoji potreba za odgovarajućom terapijom ili intervencijom. Međutim, sama biohemijska trudnoća ne utiče na šansu da opet ostanete u drugom stanju i prođete kroz trudnoću bez problema.

Najteža posledica koju ovakva trudnoća ostavlja, jeste tuga zbog gubitka deteta i strah da i sa narednim detetom nešto neće biti u redu. U većini slučajeva, buduće majke koje su već prošle kroz biohemijsku trudnoću i rane pobačaje, u toku svake naredne trudnoće postaju izuzetno anksiozne. Zbog toga je veoma važno da na vreme preduzmu sve moguće korake, kako bi ublažile svoju anskioznost saznanjem da se njihova beba normalno razvija.

Već od desete nedelje trudnoće moguće je prenatalno testiranje. Moj prenatalni test predstavlja neinvazivnu, pouzdanu i potpuno bezbednu metodu, kojom se otkrivaju hromozomske anomalije kod ploda. Dovoljno je uzorkovati malu količinu majčine krvi i rezultati opsežne analize stižu već nakon nekoliko dana. Test u veoma ranoj trudnoći otkriva prisustvo ili odsustvo hromozomskih abnormalnosti, kao i pol bebe. Rezultati prenatalnog testa koji pokazuju da nema razloga za zabrinutost, uneće mir i spokoj u život trudnice i omogućiti bezbrižnu trudnoću.

Prenatalno testiranje posebno se preporučuje rizičnoj grupi trudnica: trudnice starije od 35 godina, istorija spontanih pobačaja, opterećena porodična anamneza, trudnoća nastala vantelesnom oplodnjom, nepovoljni nalazi dabl i tripl testa…

Većina biohemijskih trudnoća dođe i prođe neopaženo, jer su prekinute pre šeste nedelje trudnoće. Ipak, žene koje se dugo bore s neplodnošću ili one koje su prošle kroz postupak vantelesne oplodnje, biohemijsku trudnoću mogu razumeti kao sopstvenu grešku ili neuspeh. Na trenutak se san ostvario, a zatim je svirepo oduzet. Zbog toga je ženama koje svesno prođu kroz biohemijsku trudnoću neophodno pružiti podršku, a psihološko savetovanje je uvek preporučljivo.

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke