Dobre stvari

Barselona – Turistička prestonica zapadne Evrope

Barselona je grad koji neprestano očarava milione turista. Prestonica Katalonije svojim brojnim atrakcijama opčinjava svakoga ko se nađe u gradu. Bez obzira da li provode jedan ili 10 dana u njemu, jer se svakog dana može videti nešto novo i drugačije.

barselona turistička prestonica zapadne evrope

Zato nije ni čudo da je Barselona turistička prestonica zapadne Evrope. Moderna arhitektura, centar grada iz antičkog doba, srednjevekovne građevine i rajska priroda. Sve ovo možete videti i otići na putovanje u Barselonu avionom.

Kratka istorija grada

Prvo naselje u Barseloni potiče još iz vremena neolita. Grad je osnovan od strane rimljana, koji su osnovali koloniju pod imenom Barsino. Izgrađen je zid u odbrambene svrhe, čiji se ostaci mogu videti i danas.

Prosperitetni period tokom srednjeg veka ustoličio je grad kao ekonomski i politički centar zapadnog mediterana. Gotska četvrt svedoči o raskoši koja je vladala u to vreme.

Od 15. do 18. veka, Barselona nije ispratila prethodni razvoj i zapravo je doživela pad. Ovakvo stanje je vladalo do sredine 19. veka i razvojem tekstilne industrije.

Tokom 20. veka izvršena je urbana obnova širom grada, a proizvod ove obnove je Eixample četvrt u kojoj se nalaze neka od najpoznatijih radova katalonske moderne umetnosti.

U poslednjih 20 godina, Barselona je utvrdila svoj status jednog od najpopularnijih i modernijih gradova Evrope.

Antička Barselona – Barrio Gotico

Govorimo o četvrti koja svedoči o najranijoj istoriji grada. Ovde se nalai više turističkih atrakcija, među kojima su Katedrala, Kraljev trg i šoping ulica Porta de L’Angel.

Gaudijeva zaostavština i art noveu arhitektura

Barselona je poznata po neverovatnim građevinama izrađenim u art noveu stilu. Mnoštvo umetnika, među kojima su najistaknutiji već pomenuti Gaudi, kao i Luis Doemeh, Josep Puig i Josep Marija.

Svi oni su izgradili ili renovirali više od desetina kuća, palata i manastira. Uticaj art noveu umetnika se može videti po celom gradu. Pre svega u Gaudijevom remek delu, katedrali koja se gradi i dan danas – La Sagrada Famillia. Obavezno treba obići i Park Guell, koji se odlikuje mnoštvom šarenih skulptura i građevina maštovitog oblika.

Plaža duga 5 kilometara

Retko koji grad ove veličine se može pohvaliti plažom dugom pet kilometara. Peščana plaža ispunjena kafićima, barovima i sportovima na vodi ima za svakoga ponešto. Gužve na plaži i traženje savršenog mesta je ovde stvar prošlosti.

Las Ramblas

Jedna od glavnih ulica grada i početna stanica za najveći broj turista. Šetnja kroz 2 kilometara dugu ulicu će vas upoznati sa šarmom mediteranskog grada. Videćete brojne prodavnice, restorane, ulične umetnike…

Ukusna hrana

Tapas, povrće, slatkiši i riba – u Barseloni nećete otići u krevete gladni. Ovde možete pronaći neverovatnu raznovrsnost gastronomske ponude, stotine restorana i više pijaca u gradu će nahraniti sva gladna usta.

Sportska kultura

U Barseloni se nalazi najveći stadion u Evropi na kojem goste dočekuje istoimeni klub – Barselona. Stadion Camp Nou može da ugosti čak 99.354 posetilaca, a fudbalski klub Barselona je svim navijačima mnogo više od kluba. Vidi se i ponos koji stanovnici grada osećaju. Videćete ih da nose obeležja kluba i danima kada nema utakmica.

Moderna infrastruktura

Barselona je metropola, bukvalno. Kretanje po gradu neće biti nikakav problem, jer 11 metro linija pokriva šire gradsko područje. Možete stići u svaki deo grada za manje od pola sata. Ako se krećete ulicama, nećete naići na velike gužve. Nakon obnove grada krajem 19. veka, skoro sve ulice su dobile dve trake, pa je vožnja Barselonom pravo uživanje.

 

 

 

 

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.