Dobre stvari

Australija i Novi Zeland – domaćini Svetskog prvenstva za žene

Svetska prvenstva u fudbalu predstavljaju odlične prilike da se igrači i igračice pokažu u najboljem svetlu, da zabljesnu u jednoj utakmici koja im posle može doneti bolju karijeru, ali i da svojoj reprezentaciji i svima onima koji za nju navijaju donesu veliku radost i slavu.

Najveće fudbalsko događanje za fudbalere je prošle godine održano u Kataru, i donelo je dosta uzbuđenja, odličnih utakmica, lepih golova, ali i određenih iznenađenja zbog kojih se, između ostalog fudbal toliko i gleda. Nema sumnje da će verovatno slična situacija biti i sa Svetskim prvenstvom za žene koje je na programu od 20. jula do 20. avgusta, a čiji su domaćini Australija i Novi Zeland.

To će biti izvanredna prilika za 32 nacionalne selekcije iz šest konfederacija da pokažu sve što umeju, a sve utakmice će biti odigrane u devet gradova i na ukupno deset stadiona.

Domaćini

 

Ovo će biti prvi put u istoriji svetskih prvenstava za žene da će domaćini najvećeg takmičenja u fudbalu biti dve reprezentacije. I ne samo to – ovo će biti i prvi put da će dve konfederacije organizovati domaćinstvo jer Australija pripada Azijskoj konfederaciji dok Novi Zeland pripada Konfederaciji Okeanije. Ove dve zemlje su domaćinstvo dobile 2020. godine pobedivši u toj trci Kolumbiju. Nema sumnje da se može očekivati organizacija na visokom nivou, a sve to će uskoro moći da se vidi i u praksi jer je ostalo još vrlo malo dana do prve utakmice na Prvenstvu.

Što se tiče stadiona, utakmice će biti odigrane na deset fudbalskih terena u devet gradova u ove dve države. Kada je u pitanju Novi Zeland, utakmice će se igrati u Oklendu, na stadionu Eden Park, u Velingtonu, na Regionalnom stadionu, u Dunedinu, na Forsajt Bar stadionu, i u Hamiltonu, na Vaikato stadionu. Australija će fudbalerke ugostiti u Sidneju, i to na dva stadiona – Sidnej stadionu i Sidnej Fudbal stadionu, zatim u Brizbejnu, na Lang Parku, zatim u Melburnu, u Pertu, i u Adelejdu, na stadionu Hindmarš. Svi ovi stadioni imaju kapacitete od dvadesetak hiljada, pa sve do 83 hiljade gledalaca koliko može da primi Sidnej stadion.

Format takmičenja

 

Na takmičenju će učestvovati 32 reprezentacije koje su podeljene u osam grupa. U svakoj grupi će igrati četiri reprezentacije, i to u tri kola gde će svaka reprezentacija igrati sa svakom što će davati i dosta prilika za sve ljubitelje sportske kladionice da na velikom broju utakmica provere svoje fudbalsko znanje, ali i sreću. Titulu svetskog prvaka brane reprezentativke Sjedinjenih Američkih Država koje su verovatno i prve favoritkinje za osvajanje i ovogodišnje titule. Interesantno je da su Amerikanke dvostruke uzastopne osvajačice najsjajnijeg odličja jer su to uspele da urade i 2019. godine u Francuskoj kada su pobedile Holandiju rezultatom 2:0 gde su treće mesto osvojile Šveđanke, a stigle su do titule i 2015. godine kada su u finalu pobedile Japanke rezultatom 5:2. Tada je treće mesto osvojila reprezentacija Engleske, a to Prvenstvo se odigralo u Kanadi. 

Grupe A i B 

 

U grupi A nalaze se reprezentacija domaćina, Novog Zelanda, a tu su još i Norveška, Filipini i Švajcarska. U prvom kolu će se 20. jula sastati Novi Zeland i Norveška, dok će dan kasnije igrati Filipini i Švajcarska. U drugom kolu će igrati Novi Zeland i Filipini, odnosno Norveška i Švajcarska, a ove utakmice su na programu 25. jula. U poslednjem kolu koje je zakazano za 30. jul, snage će odmeriti reprezentacije Švajcarske i Novog Zelanda, i Norveške i Filipina.

Što se tiče grupe B, u njoj se nalazi još jedna selekcija domaćina, a to je Australija, a tu su još i Republika Irska, Nigerija i Kanada. Prvo kolo je na programu 20. i 21. jula, a sastaju se Australija i Republika Irska, i Nigerija protiv Kanade. U drugom kolu 26. i 27. jula, sastaće se Kanada i Republika Irska, odnosno Australija i Nigerija, dok su u poslednjem kolu, 31. jula, rivali Kanada i Australija, i Republika Irska i Nigerija.

Grupe C i D

U grupi C se nalaze selekcije Španije, Kostarike, Zambije i Japana. Ovde je prvo kolo na programu 21. i 22. jula, a u njemu će se sastati reprezentacije Španije i Kostarike, odnosno Zambije i Japana. U drugom kolu, 26. jula, igraće Japan i Kostarika, i Španija i Zambija. U poslednjem kolu koje je na rasporedu 31. jula, sastaće se selekcije Španije i Japana, odnosno Kostarike i Zambije, a rezultati ovog kola će sigurno uticati na konačni poredak selekcija.

Grupu D čine selekcije Engleske, Haitija, Danske i Kine. Prvo kolo 22. jula donosi duele reprezentativki Engleske i Haitija, odnosno Danske i Kine. U drugom kolu koje će se igrati 28. jula, sastaće se Engleska i Danska, odnosno Haiti i Kina. U poslednjem, odlučujućem kolu igraće Kina i Engleska, odnosno Haiti i Danska.

Grupe E i F

 

U grupi E nalazi se selekcija koja brani titulu sa prošla dva prvenstva, a to su fudbalerke Sjedinjenih Američkih Država, zatim je tu tim Vijetnama, kao i selekcije Holandije i Portugalije. U prvom kolu koje će se igrati 22. i 23. jula, igraće SAD i Vijetnam, i Holandija i Portugalija. U drugom kolu koje se igra 27. jula, igraće SAD i Holandija, odnosno Vijetnam i Portugalija. A u trećem, poslednjem kolu u ovoj grupi igraće Portugalija i SAD, i Vijetnam i Holandija, a ovi mečevi će se igrati 1. avgusta.

U grupi F se nalaze selekcije Francuske, Jamajke, Brazila i Paname. Prvo kolo je na rasporedu 23. i 24. jula, a igraće Francuska i Jamajka, odnosno Brazil i Panama. U drugom kolu, 29. jula, igraće Francuska i Brazil, kao i Panama i Jamajka. Treće kolo se igra 2. avgusta, a u njemu će se sastati Panama i Francuska, odnosno Jamajka i Brazil.

Grupe G i H

 

U grupi G igraće fudbalerke Švedske, Južne Afrike, Italije i Argentine. Prvo kolo će se igrati 23. i 24. jula, a u njemu će se sastati Švedska i Južna Afrika, i Italija i Argentina. Drugo kolo se igra 28. i 29. jula, a tada će igrati Argentina i Južna Afrika, odnosno Švedska i Italija. U poslednjem kolu, 2. avgusta, igraće Argentina i Švedska, i Južna Afrika i Italija.

Grupa H će biti mesto gde će igrati reprezentacije Nemačke, Maroka, Kolumbije i Južne Afrike. Prvo kolo donosi duele između Nemačke i Maroka, odnosno Kolumbije i Južne Afrike. Utakmice će biti na programu 24. i 25. jula, a ovi susreti će kao i mnogi drugi biti dobra prilika i za klađenje uživo. U drugom kolu, 30. jula, igraju Južna Koreja i Maroko, odnosno Nemačka i Kolumbija. U trećem kolu će igrati selekcije Južne Koreje i Nemačke, i Maroka i Kolumbije.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke