Dobre stvari

Atrakcije koje morate posetiti ovog leta u Grčkoj

Akropolj u Atini, Grčka

Grčka je tradicionalno najpopularnija destinacija za letovanje, barem za državljanje Srbije i regiona, a ono što ova zemlja ima da ponudi u potpunosti opravdava ovu popularnost. Osim prelepih plaža i kristalno čistog mora, Grčka je bogata zemlja prepuna znamenitosti i atrakcija, a iza svake od njih stoje legende, mitovi i istorijske priče koje ostavljaju bez daha. 

Ukoliko se ovog leta uputite u “kolevku civilizacije”, ne zaboravite da obiđete i neke od njenih najvećih znamenitosti. Kada je u pitanju Grčka more nije njen jedini adut, a to dokazuje i narednih pet atrakcija koje bi trebalo da posetite kada se zaputite u ovu zemlju. 

1 Akropolj – svetilište antičke boginje Atine

Atina je nezaobilazna stanica za sve one turiste koji letuju na jugu države, a čari grčke prestonice počinju upravo na Akropolju – antičkom svetilištu posvećenom zaštitnici grada, boginji Atini. 

Sa Akropoljom su povezani razni kultovi, mitovi stare Atine, kao i razni važni istorijski događaji, zbog čega ovo zdanje uživa reputaciju jednog od najvažnijih i najlepših svetilišta na svetu. 

Ovo remek delo antike se nalazi na 150 metara visokim stenama, a sa njegovih zidina se pruža prelep pogled na prestonicu, čijim fasadama, gledajući sa Akropolja, preovladava snežno bela boja. Na Akropolju možete videti hram Atine Nike, izgrađen tokom Perikleovog perioda, kao i najupečatljivije zdanje – hram Partenon. 

Tu je i niz drugih hramova i simbola koji posetioce vraćaju u istoriju stare Grčke, pa je obilazak Akropolja jedna od najvrednijih i najlepših uspomena koje možete napraviti prilikom posete Atini, i uopšte Grčkoj. 

#2 Misteriozna plaža Navagio na Zakintosu

Najzanimljivije su one atrakcije za koju se vezuju mnoge priče i legende, iako niko sa stvarnošću ne može da tvrdi pravi osnov njihovog postojanja. Takva atrakcija je i plaža Navagio na Zakintosu, tačnije brod koji je na ovoj obali nasukan pod nepoznatim okolnostima. Olupina broda je, upravo zbog nerazjašnjenih okolnosti pod kojim je dospela na plažu, postala najveća atrakcija Zakintosa, a Navagio najfotografisanija plaža Grčke. 

Jedna od legendi kaže da je u pitanju brod koji je krijumčario cigarete i alkohol, a koji je usled pokušaja da umakne grčkoj mornarici završio ovako nasukan na plaži. Plaža nosi ime po brodu, a prizor je još fascinantniji ako se uzmu u obzir bele krečnjačke litice koje nadgledaju plažu, i tirkizna boja mora kao savršen kontrast svetlim stenama. 

#3 Korintski zaliv – spojnica između Atine i Peloponeza

Oni koji ovog leta letuju u Lutrakiju, imaju tu privilegiju da im se na dohvat ruke nalazi Korintski zaliv – biser istočnog Jonskog mora koji spaja Atinu i Peloponez. Zaliv je dugačak oko 130 kilometara, a obe njegove obale su spojene novoizgrađenim mostom koji važi za jedan od najvećih u Evropi. 

Kada se nađete na Korintskom zalivu, sa jedne strane vam se nalazi Peloponez sa svim sačuvanim dragocenostima antičke Grčke, a sa druge strane prelepa Atina, koja takođe predstavlja svojevrsni muzej grčke prošlosti. Zaliv je izuzetno bogat ribom, a sve stene su prirodne, krečnjačkog porekla. Zaliv je dobio ime po svojoj najvećoj luci Korint. 

Ostrvo Santorini u Grčkoj

#4 Santorini – najlepše grčko ostrvo 

Santorini je jedno od najposećenijih letovališta Mediterana, zahvaljujući specifičnoj arhitekturi i položaju njegovih letovališta. Vrlo je slikovito, fotogenično i ušuškano mesto, pa se vrlo često nalazi na razglednicama, turističkim flajerima i uopšte, fotografijama iz Grčke. 

Santorini je vulkansko ostrvo, prepoznatljivo po belim kućicama sa plavim krovovima koje su “načičkane” uz stenovito ostrvo, a na njegovom samom vrhu je smeštena Fira, ostrvska prestonica. Ovo ostrvo je čuveno po zalascima sunca, pa ove popodnevne trenutke na plažama svakodnevno dočekuje hiljade posmatrača. 

Osim prelepih fotografija koje ćete poneti iz Santorinija, na ovom ostrvu ćete imati priliku i da uživate u najlepšim restoranima, odličnom noćnom životu i raznovrsnom sadržaju prilagođenom turistima, jer je Santorini jedna od najposećenijih grčkih destinacija. 

#5 Meteori – kompleks manastira na bajkovitim stenama

Oko 250 kilometara južno od Soluna smešteni su Meteori, čuveni manastirski kompleks čiji naziv u prevodu sa grčkog jezika označava nešto što je “ni na nebu ni na zemlji”. Smešteni su na stenama vrlo neobičnog oblika, pa prizor izgleda bajkovito i gotovo nestvarno. 

Veruje se da je zadivljujući položaj stena postignut pomeranjem tla usled zemljotresa i prirodnih nepogoda pre više hiljada godina, a kao rezultat se javila jedna od najvećih prirodnih atrakcija na kojima su danas smešteni manastiri. 

Od 26 manastira, koliko je bilo krajem petnaestog veka, danas je na istom mestu ostalo svega njih šest – dva ženska i četiri muška. Ipak, to nije umanjilo popularnost Meteora kao jedne od najposećenijih atrakcija u Grčkoj. 

Ovi manastiri predstavljaju najznačajniju manastirsku grupu, posle onih na Svetoj gori, o čemu svedoči i UNESCO koji je Meteore proglasio jedinstvenim fenomenom kulturnog nasleđa. 

Ovo su neke od najznačajnijih grčkih atrakcija, a sigurni smo da se bar jedna od njih nalazi u blizini letovališta u kome planirate da boravite. Iskoristite priliku da upoznate jedinstvene znamenitosti koje datiraju iz najranije prošlosti Grčke, a sigurni smo da će ono što vidite i čujete ostaviti jak utisak na vas.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariKuhinja

Laki dezerti koje možete spremiti za svaku priliku

Nema ništa bolje od trenutka kada završite obrok i zatim zaronite u mirisne, slasne dezerte. Bez obzira na priliku, od ...
AutomobiliEdukacijaPosao

Kako da najbolje opremite vaše teretno vozilo?

Kada se radi o opremanju teretnih vozila, važno je da imate pravu opremu koja će vam omogućiti da efikasno obavljate ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.