Dobre stvari

8 atrakcija koje ne smete propustiti u Berlinu

Berlin je glavni grad Nemačke i najveći grad u zemlji, takođe je i glavni centar politike, kulture , medija i nauke. Poznat po svom kulturnom bogatstvu, Berlin je dom svetski poznate Opere Berlina i Filharmonijskog orkestra, dok njegova raznovrsna umetnička scena obuhvata stotine galerija, događaja, i muzeja , uključujući i one na Ostvru muzeja, koje je deo UNESCO svetske baštine.

Uprkos uništenju kroz koji je prošao tokom II Svetskog rata, Berlin danas ima mnogo toga da ponudi znatiželjnim posetiocima. Od prelepih spomenika istorije, mesta za kupovinu i dobar noćni život. Upravo zato je prava destinacija za mlade, a pohodom na Berlin sa Balkan Fun aranžmanom, objedinićete upoznavanje istorije grada i odličan provod. Balkan Fun organizuje brojna putovanja za mlade, a između ostalih i putovanje za Berlin. Pogledajte sva putovanja ovde: https://balkanfun.travel/

Evo koje su to atrakcije koje morate posetiti u Berlinu.

Brandeburška kapija

Ništa ne govori Berlin sasvim kao Brandenburška kapija (Brandenburger Tor), dugo vremena glavni spomenik grada i njegov odgovor na Trijumfalne kapije u Parizu. Građen po uzoru na Akropolj u Atini i izgrađen za vreme kralja Fridriha Vilhelma II 1791. Godine. Ovaj 26 – metara visok spomenik u je prva neoklasična struktura Berlina, ističe se sa četiri konja i kočijama na vrhu, njenih šest velikih stubova formiraju pet prolaza kroz koji je prolazio saobraćaj (centralni deo je bio rezervisan za plemstvo ).

Brandenburška kapija nastavlja da bude od simboličkog značaja, kapiju je posetilo mnogo poznatih lica, uključujući i predsednike Bila Klintona i Baraka Obamu. Takođe je bila mesto istorijskog događaja kada su nemačka kancelarka Angela Merkel, Mihail Gorbačov, i Leh Valensa prošli kroz kapiju 1999. godine u znak sećanja na 20 godina od rušenja Berlinskog zida.

Ostvro muzeja

Između reke Spre i Kupfergraben nalazi se ostrvo muzueja. Divan deo starog Berlina za istraživanje. Ovde ćete naći mnoge od najstarijih i najznačajnijih muzeja u gradu, uključujući i Stari muzej ( Altes Museum ), sagrađen 1830., koji je dom kraljevskog nakita i ostalih kraljevskih blaga.

Dalji razvoj obeležen je izgradnjom novog muzeja ( Neues Museum ) u 1855. godini, Nacionalne galerije u 1876. , i Bode muzeja 1904. godine. Ako ste u mogućnosti da vidite jedan ili dva muzeja zbog vremenskog ograničenja, nek jedan od njih bude Pergamon sa svojim spektakularnim rekonstruisanim građevinama Bliskog istoka. Celi doživljaj upotpunjava činjenica da je ostrvo muzeja skoro potpuno lišeno saobraćaja.

Rajhstag

Kada je doneta odluka da se Savezna vlada preseli u Berlin, bilo je vreme da se obnovi zgrada Rajhstaga posle dugih godina sna u Mauerstreifen oblasti, vojne zone između dve strane zida. Zgrada je u međuvremenu potpuno modernizovana, a današnji posetioci mogu uživati u veličanstvenom pogledau iz staklene kupole zgrade na buku i gužvu u gradu.

Televizijski toranj

Berlinski Televizijski toranj, koji je poznat lokalnom stanovništvo kao Fernsehturm, prepoznatljiv je već iz daljine, ističe se horizontu sa svojih 368m visine, što ga čini najvišom zgradom u Berlinu. Izgrađen 1960. godine, a posetioci mogu da uživaju u jedinstvenon panoramskom pogledu na grad od 360 °.

Berlinski zid

Istorija Berlinskog zida počela je 1961. godine, kada je Istočna Nemačka blokirala istočni deo grada da zaustavi poplavu izbeglica od istoka ka zapadu. Do trenutka kada je srušen 1989. godine, četiri metara visok zid prostirao se 155 kilometara, a posedovao je 293 osmatračke kule i 57 bunkera. Danas, samo mali deo ovog grafitima pokrivenog spomenika stoji, uključujući i 1,4 kilometara dugog dela očuvanog kao jezivim podsetnikom na animozitet nekada podeljene Evrope.

Atrakcije su Muzej Izbeglica sa eksponatima koji se odnose na jedan i po milion ljudi koji su prošli kroz Berlin kao izbeglice, Spomenik sećanja na podeljeni grad i Spomenik žrtava komunističke tiranije, Prozor sećanja, i centar za posetioce sa pogledom na ostatke zida.

Berlinska katedrala

Nemačka Katedrala ( Berliner Dom ) sa svojim veličanstvenim kupolama je izuzetan primer arhitekture 19. veka. U blizini katedrale su takođe nemački Istorijski muzej i Ostrvo muzeja. Nalazi se u najpoznatijoj ulici Berlina Unter den Linden, ulice ,,Ispod limete’’.

Charlottenburg palata

Veličanstvena Charlottenburg Palata se nalazi na samoj granici centra grada. Prelepa palata je dom divne kolekcije porcelana i slika. Nalazi se u sredini živopisne bašte odmah pored reke Spre. Ako vam ne prija šetnja po parku, možete nahraniti svoj um, posetom Charlottenburg muzeja koji se se nalazi direktno preko puta.

Postdamer trg

Srce centra grada pre Drugog svetskog rata, a onda ničija zemlja od 1945. do pada zida, istorija Potsdamer trga je živopisna u najmanju ruku. Potpuno promenjen izgled nakon pada zida 1989. godine pa sada dominiraju neboderi i mnogobrojne prodavnice. Šta više, trg je glavno mesto za zvezde i poznate ličnosti, i to ne samo tokom filmskog festival.

Znamo da je teško odlučiti se pored toliko atrakcija i ograničenog vremena, ironija izbora leži u tome što je sa sve većim izborom teže odlučiti se. Zato smo izdvojili atrakcije koje su ostavile trag u istoriji Berlina, a sigurno će ostaviti traga i u vašim uspomenama.  

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke