Dobre stvari

Aritmija – Šta kad srce jače zalupa?

Koliko puta vam se dogodilo da samo malo požurite za autobusom ili se bržim tempom popnete stepenicama na četvrti sprat i ostanete bez daha? Čak i kad stignete na odredište, srce lupa kao ludo i imate osećaj da će iskočiti iz grudi. Iako se kod većine ljudi ovo lupanje srca brzo smiri, postoje i oni kod kojih je produženo dejstvo umora. Dijagnoza: aritmija.

Šta je aritmija i zašto se javlja?

Aritmija je zajednički naziv za sve nepravilnosti u srčanom ritmu, kao i neregularnosti u broju otkucaja srca. Normalan srčani ritam nastaje tako što se srčani mišić kontrahuje, odnosno širi i skuplja. Prirodna frekvencija srca, odnosno učestalost sakupljanja iznosi oko 70 do 75 kontrakcija u minutu. Ubrzan rad srca naziva se tahikardija, a usporen bradikardija. Međutim, aritmija podrazumeva i druge srčane nepravilnosti, a ne samo one koje se tiču broja otkucaja.

Iako nije svako lupanje srca alarmantno, jedna poseta lekaru rešiće vas svih nedoumica koje imate. Neprirodan srčani ritam može izazvati neki veći napor ili umor, ali neretko je uzrok aritmije neko srčano oboljenje, poput bolesti koronarne arterije, na primer.

Koji su simptomi aritmije?

Pored poznatog i uznemiravajućeg lupanja srca, aritmiju možete prepoznati po otežanom disanju i gubitku daha. Osobama koje pate od aritmije događa se da im poplave usne ili čak udovi. Lupanje prati osećaj drhtanja ispot grudne kosti. Lako se zamaraju, a ponekad se javlja i kašalj. Ovo neprijatno stanje drhtanja često izaziva usplahirenost i uznemirenost, kod mnogih i anksioznost i strah.

Šta da preduzmete?

Prvi korak u oslobađanju od aritmija jeste odlazak lekaru. Konsultacije sa kardiologom, analize krvi, eho srca, EKG i svi drugi neophodni pregledi ukazaće na to zbog čega dolazi do poremećaja srčanog ritma. Ovi pregledi su bezbolni i ne predstavljaju dodatno opterećenje za pacijenta, a veoma precizno mogu odrediti uzrok aritmija. Treba napomenuti da je aritmija posledica poremećaja električnih impulsa u srčanom mišiću. Ovi poremećaji mogu nastati zbog i nakon  srčanog udara,  aneurizme leve komore ili oboljenja mitralnog zaliska, kao i zbog zapaljenja srčane maramice i srčanog mišića

Međutim, neće uvek srčano oboljenje biti koren ovog zdravstvenog problema. Aritmiju često mogu da izazovu i neki hormonski poremećaji kao što je hipertireoza. Zbog toga kardiolog može osobu sa nepravilnim srčanim ritmom uputiti na ispitivanje hormona i hormonske ravnoteže u organizmu. Uzroke aritmije treba potražiti i kod oboljenja kao što je zapaljenje pluća, kod nekih metaboličkih poremećaja, ali i u lošim navikama. Aritmiju često izazivaju kofein, nikotin, alkohol i određeni lekovi.

Kako se leči aritmija?

Lečenje aritmije, odnosno uspostavljanje pravilnog srčanog ritma postiže se odgovarajućom terapijom. Na osnovu anamneze i pregleda organizma, specijalista daje svoju stručnu ocenu, postavlja dijagnozu i propisuje terapiju. Sasvim je izvesno da će terapiju odrediti uzrok aritmije. Tako se u nekim slučajevima aritmija sanira lekovima, a negde je neophodna ugradnja pejsmejkera. Sve češća invanzivna metoda u lečenju aritmije je ablacija.

Ablacija kao trajno rešenje

Ovom radiofrekventnom metodom se otkriva uzrok tahikardije, odnosno aritmije. To je često deo srčanog tkiva, koji se naziva mišićni snopić. Upravo ovaj deo srčanog mišića se tokom ablacije uništava zagrevanjem do temperature oko 50-60 ⁰C. Ablacija se radi u lokalnoj anesteziji, uvođenjem specijalnog katetera u srčanu šupljinu. Cela procedura traje najviše dva do tri sata. Pokazalo se da ova metoda ima visoku stopu uspešnosti, tj. da je mali broj pacijenata koji posle ove procedure ponovo imaju aritmije.

Ostale mere

Jednom kad se postavi dijagnoza i uspostavi terapija, može se dogoditi da na intervenciju neko vreme i sačekate. U tom slučaju, osim lekovima svoj srčani ritam možete kontrolisati ili bar obuzdavati na još nekoliko načina. Pre svega, naučite kako da kontrolišete anksioznost koja ubrzavasrčani ritam. Izbegavajte nepotrebna zamaranja, predahnite i odmorite, bilo da je u pitanju šetnja kroz grad ili obavljanje kućnih poslova.

Umesto da se zatrpavate informacijama i lošim vestima na Internetu, izaberite za sebe neki umirujući hobi. Naučite svoje telo da stvari radi smireno i polako. Procenite koje su vaše granice i ne prekoračujte ih. To ne znači da treba da se odreknete fizičke aktivnosti, baš naprotiv. Neka vaše telo uvek bude u pokretu, ali imajte meru u svemu što radite. Preporučuje se i smanjen unos stimulanata kao što su čaj, kafa ili pak čokolada, jer oni često mogu da izazovu ubrzan rad srca.

Pronađite svoj lek iz prirode

Neće ista lekarska terapija biti odgovarajuća za svakog ko pati od aritmija. U zavisnosti od stepena jačine aritmije, od vrste ovog oboljenja, lekar opšte prakse ili specijalista propisuje pravilan oblik lečenja. Međutim, pored lekova, nećete pogrešiti ukoliko stanje svog organizma unapredite i konzumiranjem određenih biljaka, koje se preporučuju kod ovakvih stanja. Kao dopuna konvencionalnom lečenju aritmija herbalisti savetuju korišćenje belog gloga, kantariona, matičnjaka, crnog tetrljana, odoljena i slično. Možete se odlučiti za čaj ili kapsule, ali u svakom slučaju uz konsultacije sa lekarom, sigurno da ćete ovim lekovima iz prirode i već propisanom terapijom ustanoviti pravilan ritam svog srca.

Pronađite svoj mir

Možda je najznačajnija lekcija kojoj će vas aritmija naučiti ona o brizi za vaše telo. Oslušnite svoj organizam. Srčani ritam neretko diktira vaš životni ritam i tempo, i obrnuto. Dakle, pored već pomenutog i preporučenog usporavanja i izbegavanja napora, pametno bi bilo da za sebe obezbedite mir i svakodnevno opuštanje. Ukoliko ste jedan od savremenih meteoropata, predupredite opštu uznemirenost ili potištenost izazvanu tmurnim vremenom. Izađite napolje, umerenim korakom šetajte u prirodi. Ukoliko vam anksioznost izaziva gužva u saobraćaju, prošetajte do posla da je izbegnete. Ukoliko radite stresan posao, nastojte da stres smanjite na minimum. Okružite se pozitivnim ljudima i stvorite zdravu radnu i životnu sredinu za sebe. Neka vam srce zalupa samo od sreće, ali u pravilnom ritmu!

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke