Dobre stvari

Aktivni odmor – najbolji način da upoznate Mađarsku

jezero Heviz u Mađarskoj

Bilo da ste profesionalni sportista ili rekreativac, da na put krećete sami ili s porodicom, aktivni odmor je najbolji način da upoznate prirodne lepote Mađarske!

Najpoznatija pešačka ruta u Mađarskoj, Nacionalna plava staza, povezuje prirodna i kulturno-istorijska blaga severa zemlje. Plava staza se proteže u dužini od 1171 km i prolazi pokraj desetine zamkova, vidikovaca, tri mesta upisana u Uneskovu listu svetske baštine (panorama Budimpešte, sela Holoko i pećina Agtalek), pored prelepih pejzaža jezera Balaton i vulkanskog basena Tapolca, kao i pored Pečuja, Hortobađa i vinogorja Tokaj. Plava staza je podeljena na 27 etapa, a jedna od najlepših deonica se nalazi u Balatonskom pobrđu.

Vidikovac kod pešačke staze

Balaton, najveće jezero Centralne Evrope, najbolje ćete upoznati kroz biciklističku turu za celu porodicu. Zahvaljujući projektu BalatonBike365, zaokružen je biciklistički raj oko jezera, koji obuhvata 1000 km obeleženih staza, 70 tematskih tura i 30 odmorišta. Sajt sa planerima ruta, kao i mobilna aplikacija sa navigacionim sistemom će vam pomoći da organizujete putanje i prilagodite ih svojim interesovanjima.

Biciklisti u Balatonu

Neizostavna stanica je i Mali Balaton – prirodno blago pod zaštitom države i važan močvarni eko-sistem, koji je dom mnogim vrstama ptica, poput velike bele čaplje. Ovde još možete posetiti ostrvo Kanjavari, rezervat bivola u Kapolnapusti i lokalni etnografski muzej u Veršu.

U blizini Balatona se nalazi i Heviz, najveće biološki aktivno prirodno termalno jezero na svetu. Voda je prijatne temperature tokom cele godine, zimi ne spušta ispod 23°C, pa je kupanje među lokvanjima moguće bilo kad. Ukoliko, pak, želite jedinstvenu avanturu za celu porodicu, zaputite se do obližnjeg gradića Tapolca i zaplovite čamcem po pećinskom jezeru.

U blizini Balatona se nalazi i najočuvaniji dvorac u Mađarskoj – dvorac Šimeg. Dvorske igre i konjičke predstave dočaraće vam život u zamku s kraja 13. veka, a poseta dvorskoj kapeli, zatvoru i kovačnici, biće zanimljiva svim generacijama.

Dvorac Šimeg

Balaton se ističe i po jedinstvenoj gastronomiji i specifičnim vinima, kao i jedinstvenim vinskim festivalima.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke