Dobre stvari

9 najznačajnijih benefita koenzima Q10

Srce

Koenzim Q10, ili kako se još piše CoQ10 je prirodno jedinjenje koje igra ključnu ulogu u stvaranju energije u ćelijama tela, a najviše se nalazi u organima sa najvećim energetksim potrebama: srce, pluća, bubrezi i jetra. Čuva se u mitohondrijama, delu ćelije koji proizvodi energiju, i odgovoran je za zaštitu ćelija od oksidativnog oštećenja.

Zašto mu se toliko daje na značaju? Pre svega, proizvodnja keonzima Q10 u telu ima tendenciju da se smanjuje sa godinama. S tim u vezi, nizak nivo CoQ10 je povezan sa različitim zdravstvenim stanjima, a samo neka od njih su: bolesti srca, poremećaji mozga, dijabetes, rak i drugo. Ipak, još uvek nije jasno da li su ova stanja uzrokovana niskim nivoima koenzima Q10 ili je to samo rezultat njegovog nedostatka.

Kako bi se očuvao adekvatan nivo koenzima Q10 preporuka je uzimati suplemente, prirodnog porekla koji na našem tržištu proizvodi Anafarm, kao i uvesti određene namirnicame koje u svom sastavu sadrže ovaj važan sastojak.

Uzimajući u obzir da on unutar mitohondrija učestvuje u nastajanju jedinjenje ATP, koje se koristi za obavljanje svih funkcija organizma, i da pored toga koenzim Q10 štiti od oštećenja koja nastaju usled oksidativnog stresa, slobodno možemo reći da smo već pokrili dva glavan benefita. U nastavku obrađujemo i ostale prednosti CoQ10.

Pomaže u slučaju srčanih tegoba

CoQ10 može pomoći u lečenju srčane salabosti, stanja u kojem srce nije u stanju da efikasno pumpa krv zbog oksidativnog oštećenja i upale vena i arterija.

Ovo je često posledica drugih srčanih oboljenja, kao što su koronarna bolest ili visok krvni pritisak. Neki konvencionalni tretmani za srčanu insuficijenciju, kako se još zove, imaju neželjene nuspojave, kao što je nizak krvni pritisak ili čak dodatno smanjenje nivoa koenzima Q10.

Studije su pokazale da tretmani sa CoQ10 mogu poboljšati simptome, smanjiti rizik od smrti i smanjiti stopu hospitalizacije kod osoba sa srčanom insuficijencijom. Takođe, obnavlja optimalan nivo proizvodnja energije, smanjuje oksidativna oštećenja i poboljšava funkcije srca.

Može pomoći kod plodnosti

Trudnica

Koenzim Q10 je direktno uključen u proces starenja i plodnosti. Sa godinama, njegova proizvodnja usporava, čineći telo manje efikasnim u zaštiti jajnih ćelija od oksidativnog oštećenja, što može dovesti do smanjenja broja i kvaliteta dostupnih ćelija.

Pokazalo se da suplementacija sa CoQ10 pomaže i čak može da preokrene ovaj pad kvaliteta i kvantiteta jajnih ćelija koji je povezan sa godinama.

Kod muškaraca, sperma takođe može biti pogođena oksidativnim oštećenjem što može dovesti do smanjenog broja spermatozoida, lošeg kvaliteta sperme i neplodnosti. Studije su otkrile da suplementacija sa koenzimom Q10 može poboljšati kvalitet sperme, aktivnost i koncentraciju povećanjem antioksidativne zaštite.

Upravo iz ovih razloga, Anafarm u sklopu svog paketa za plodnost uključuje i suplemetaciju sa 100mg koenzima Q10.

Utiče na mladolikost kože

Devojka

CoQ10 može pomoći da vaša koža izgleda mladalački tako što smanjuje štetne agense koji doprinose starenju. Koža je najveći organ u telu i izložena je ne samo spoljašnjim nego i unutračnim faktorima, kao što su oštećenje ćelija, hormonska neravnoteža i uticaji okoline poput UV zraka, što može dovesti do smanjene vlažnosti kože, stanjivanja slojeva kože, čime se gubi zaštita od agresora životne sredine.

Primena koenzima Q10 lokalno na kožu može smanjiti štetu od ovih agenasa povećanjem proizvodnje energije u ćelijama kože i promovisanjem antioksidativne zaštite. Studije su pokazale da direktna primena CoQ10 na kožu može smanjiti oksidativna oštećenja izazvana UV zracima, smanjiti dubinu bora.

Umanjuje glavobolje

Abnormalna funkcija mitohondrija, koja može biti uzrokovana niskim nivoom koenzimaQ10, može dovesti do povećanja unosa kalcijuma od strane ćelija, prekomerne proizvodnje slobodnih radikala i smanjene antioksidativne zaštite. Sve zajedno, to može dovesti do smanjenja energije u moždanim ćelijama i migrene.

CoQ10 se većim delom nalazi u mitohondrijama ćelija, a studije su pokazale da tako pomaže u poboljšanju funkcije mitohondrija i smanjenju upale koja se može javiti tokom migrene. Neka istraživanja sugerišu da koenzim Q10 ne samo da može pomoći u lečenju migrene, već može i da ih uspešno spreči.

Poboljšava fizičku spremu

Devojka vežba

Koenzim Q10 može pomoći u poboljšanju performansi vežbanja rešavanjem oksidativnog stresa i velikog rada mitohondrija, koje mogu uticati na funkciju mišića i energiju.

Oksidativni stres može oštetiti mišiće i uticati na njihovu sposobnost da dobro rade tokom vežbanja. Slično tome, abnormalna mitohondrijalna funkcija može smanjiti mišićnu energiju što može dovesti do poteškoća da se efikasno kontrahuju i izvedu vežbe.

Smanjenjem oksidativnog stresa u ćelijama i poboljšanjem mitohondrijalne funkcije, CoQ10 može pomoći u jačanju vaše fizičke spreme.

Pozitivno deluje na stanje dijabetesa

Koenzim Q10 može pozitivno uticati na upravljanje dijabetesom tako što smanjuje oksidativni stres i funkciju mitohondrija, što generalno može doprineti metaboličkim bolestima kao što je dijabetes.

Oksidativni stres oštećuje ćelije, a abnormalna mitohondrijalna funkcija utiće na insulinsku rezistenciju. Pokazalo se da koenzim Q10 poboljšava osetljivost na insulin i reguliše nivo šećera u krvi. Dodatak CoQ10 takođe može povećati njegovu koncentraciju u krvi, koja može biti niža kod osoba sa dijabetesom.

Takođe, koenzim Q10 može pomoći u prevenciji dijabetesa tako što promoviše razgradnju masti i smanjuje nakupljanje masnih ćelija, što jedan od faktora rizika za gojaznost i dijabetes tipa 2.

Smanjuje šansu za nastanak raka

S obzitom da CoQ10 smanjuje oksidativni stres i promoviše proizvodnju ćelijske energije može uticati i na prevenciju od raka.

Poznato je da oksidativni stres uzrokuje oštećenje ćelija i utiče na njihovu funkciju, a ako telo nije u stanju da se efikasno bori protiv ovog oksidativnog oštećenja, struktura ćelija može da se ošteti, što može povećati rizik od raka.

Prema jednoj studiji, suplementacija sa koenzimom Q10 može pomoći u smanjenju šanse za ponavljanje raka.

Podstiče rad mozga

Koenzim Q10 može imati koristi za mozak rešavanjem mitohondrijalne disfunkcije i oksidativnog oštećenja.

Ćelije mozga se u velikoj meri oslanjaju na energiju koju stvaraju mitohondrije. Kako starimo, mitohondrijalna funkcija ima tendenciju da se smanji, što dovodi do smrti moždanih ćelija i bolesti kao što su alchajmerova i parkinsonova bolest.

Mozak je posebno podložan oksidativnom oštećenju zbog velike potražnje za kiseonikom i visokim sadržajem masnih kiselina, koje mogu uticati na pamćenje i fizičku funkciju. CoQ10 može pomoći u smanjenju ovih štetnih jedinjenja i u usporavanju pojave alchajmerove i parkinsonove bolesti.

Štiti pluća

Pluća imaju najviše kontakta sa kiseonikom od svih organa, što ih čini ranjivim na oksidativna oštećenja. Ova oksidativna oštećenje, zajedno sa niskim nivoom CoQ10, mogu dovesti do bolesti pluća kao što su astma i hronična opstruktivna plućna bolest.

Studije su pokazale da ljudi koji pate od ovih stanja imaju niži nivo koenzima Q10. Pokazalo se da suplementacija sa CoQ10 može smanjiti upalu kod osoba sa astmom, kao i njihovu potrebu za steroidnim lekovima.

Na kraju, njegova korisnost je višestruka

Koenzim Q10 je sa godinama sve značajniji i potrebniji organizmu za optimalan rad organa i dobro zdravlje, zbog čega se i savetuje njegov unos suplementacijom.

Standardna doza koenzima Q10 kreće se od 90 mg do 200 mg dnevno, kako je i doziran suplement koenzima Q10 u Anafarmu, a pošto je rastvorljiv u mastima, njegova apsorpcija se može poboljšati uzimanjem sa hranom. Važno je napomenuti da telo ne skladišti CoQ10, tako da je potrebna njegova kontinuirana upotreba kako bi se videle njegove potencijalne prednosti.

Može se naći u mesu, masnoj ribi, spanaću, karfiolu, brokoliju, jagodama, mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama i određenim uljima.

Bilo da ga unosite putem hrane ili suplementacijom, doneće vam značajnu korist na vaše zdravlje.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke