Dobre stvari

7 razloga za upis škole stranih jezika

predavanje-škola-stranog-jezika

Učenje stranih jezika postalo je praksa, mnogo više nego pre 10 ili 20 godina. Nekada smo učili engleski jezik tek u višim razredima osnovne škole, a danas su škole stranih jezika, naročito engleskog, skoro obavezne za svakoga, pa čak i za decu i to već u vrtićkom i predškolskom uzrastu.

Kada pogledamo razvoj novih tehnologija i njihovo uplitanje u gotovo svaku delatnost i veštinu, onda nam je jasno da je poznavanje engleskog, ali i drugih stranih jezika, presudno da bismo razumeli svet oko sebe, a kasnije i radili bilo koji posao.

Prvi susret sa stranim jezikom počinje u najranijem uzrastu. Sasvim mala deca gledaju crtaće i klipove na engleskom i drugim jezicima i spontano ga usvajaju. Mnogo igračaka na tržištu ima opciju komunikacije na engleskom; lutke koje pričaju na engleskom, razne brojalice, inetraktivne table, koje imaju uputstva na engleskom.  Poznato je da što smo mlađi, brže i bolje usvajamo bilo koji strani jezik. 

Engleski je najzastupljeniji svetski jezik i strani jezik koji govori najveći procenat populacije. Zato postoji mnogo razloga za upis bilo koje škole stranih jezika, u zavisnosti od vaših interesovanja i planova.

Ukoliko planirate da živite u nekoj stranoj zemlji ili da proučavate određeni strani jezik, onda je i te kako korisno da mu se posvetite. Prevodioci, ali i profesori stranih jezika su zanimanja sa dobrim primanjima. Čak i ako ne pronađete odgovarajuću poslovnu poziciju sa tim znanjem, uvek možete držati časove drugim ljudima.

Razloga za učenje stranih jezika je mnogo i svi su veoma opravdani i isplativi, a u nastavku teksta navešćemo neke najbitnije.

#1 Strani jezik pruža vam šire znanje o različitim kulturama

Dobro poznavanje stranih jezika, pre svega engleskog, omogućava vam da upoznate mnogo svetskih kultura i da živite i komunicirate u bilo kojoj zemlji na svetu. Možete otkriti mnogo različitih svetova, običaja i tradicija. Ukoliko dobro savladate jezik, lakše ćete usvojiti i naučiti njegova kulturna obeležja i običaje.

#2 Znanje bilo kog stranog jezika može vam doneti odličan posao i perspektivnu karijeru, čak i život u inostranstvu

Poznavanje jezika i/ili diploma profesora stranih jezika omogućavaju vam mnogobrojne poslovne prilike, ali i životne. Možete raditi posao u struci u inostranstvu i za to biti mnogo bolje plaćeni, nego u svojoj zemlji. Možete izabrati bilo koju zemlju za život ili raditi u svojoj zemlji poslove, koji zahtevaju poznavanje engleskog jezika. Znanje drugih stranih jezika, npr. španskog ili grčkog, takođe vam otvara mnoga vrata. Imate mogućnpst da radite kao prevodilac, da držite časove strancima online ili da radite u školi stranih jezika.

#3 Učenje stranog jezika razvija moždane vijuge

Naučnici su dokazali da učenje stranog jezika razvija moždane vijuge i da se struktura i veličina našeg mozga menjaju. Na primer, ljudi koji znaju dva jezika ispoljavaju drugačiju ličnost u zavisnosti od toga na kom jeziku govore i drugačije procesuiraju emocije na stranom jeziku.

#4 Učenje stranih jezika doprinosi otvorenosti i menjanju pogleda na svet

predavanje-škola-stranog-jezika-nastavnica-deca-učionica
Foto: Unsplash.com

Kada znamo mnogo stranih jezika, to nam omogućava da pratimo mnogobrojne sadržaje na tom jeziku. Možemo gledati filmove na stranom jeziku ili čitati knjige u originalu. Na primer, kuvari na stranom jeziku su posebno zanimljivi, jer učimo o gastro kulturi jednog naroda i specijalitetima na njihovom jeziku.

#5 Škole stranih jezika mogu biti odlično mesto za sticanje novih prijatelja

Škole stranih jezika su savršeno mesto za razvoj društvenog života, ali i socijalnih veština. Ne samo što se možemo sprijateljiti na časovima stranih jezika, već i kada savladamo određeni strani jezik, možemo steći puno prijatelja koji pričaju na tom jeziku i koji nam mogu pomoći da svoje veštine unapredimo.

#6 Učenjem stranog jezika postajemo sposobniji i pametniji

Sposobnost multitaskinga paralelno se razvija sa učenjem stranog jezika, baš kao i koncentracija, dokazali su naučnici. Benefiti učenja stranih jezika su stvarno mnogobrojni, oni doprinose razvoju našeg unutrašnjeg bića, boljim kognitivnim sposobnostima, većem stepenu socijalizacije sa drugima i upoznavanju drugih kultura.

#7 Učenje stranog jezika pomaže nam da učimo i o svom jeziku

Mnoge škole stranih jezika, koriste paralelni model učenja stranog jezika, a to znači da se strukture stranog jezika porede sa maternjim jezikom, npr. padeži u stranom jeziku, menjanje po rodu i licima i druge gramatičke celine. Bolje ćemo ih razumeti i savladati tokom učenja stranog jezika ovom metodom, a istovremeno ćemo poraditi i na poznavanju svog jezika. 

Poznavanje samo jednog stranog jezika obogaćuje ličnost na mnogo nivoa. Zato je učenje stranih jezika uvek korisno i primenljivo na mnogo načina.

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke