5 tradicionalnih srpskih jela koja moramo otrgnuti od zaborava

Popara, cicvara, belmuž, kačamak, seljačka proja. Ako vam nije jasno o čemu pričamo, bez brige!

Ovaj mini kuvar će vas vratiti u prošlost i upoznati sa nekim starim srpskim poslasticama koje će vas sigurno iznenaditi i oduševiti, a što je najvažnije obradovati vaša nepca.

Pečena prasetina i jagnjetina u Beogradu, kao uostalom i na čitavom Balkanu, praktično su opšte mesto, a jela koja ćemo vam u ovom tekstu predstaviti nažalost polako padaju u zaborav.

Dakle, da krenemo…

Jednostavna, ali spektakularna Popara

Stari hleb i topla voda. To je sve što vam treba za ovu poslasticu, koliko god to zvučalo nemoguće.

Popara je sirotinjsko jelo i zato vam je potrebno malo vremena, malo novca i malo kreativnosti da biste ga pripremili.

Poslednje je ključno za ukus ovog obroka… Dodavanjem određenih sastojaka, popara se iz jednostavnog pretvara u spektakularno jelo.

Naše bake su poparu spremale na najjednostavniji mogući način, koristeći najjeftinije i najdostupnije sastojke. Recept za poparu ide otprilike ovako: hleb star (minimum) tri dana iseći na kockice, naliti vodu u šerpu, posoliti i dodati parče putera. Kada voda provri, smanjite na laganu vatru dodajte malo mleka i kriške hleba, pa pažljivo promešajte.

Bonus savet: Dodajte kajmak ili sir u svoju poparu – nećete zažaliti.

Belmuž – jelo za koje su vam potrebni mišići

Zaboravite brojanje kalorija i zaboravite na dijetu! Razlog? Tradicionalno jelo istočne Srbije. I verujte nam, nećete požaliti zbog ove odluke! Čim iskusite jedinstveni ukus belmuža, bićete nam zahvalni, a vaše čulo ukusa će se pregrejati!

Sastojci za ovo jelo su prilično jednostavni, međutim, ne može se isto reći i za pripremu.

Naime, da bi se ovo jelo pravilno pripremilo, neophodno je stalno mešanje. Zbog snage neophodne za konstantno mešanje, ovo jelo obično prave muškarci.

Potreban vam je kravlji ili ovčiji sir (ne stariji od dva dana), kukuruzno brašno i so.

Kompletan recept možete pronaći ovde, ali ako vam je priprema ovog jela isuviše komplikovana, preporučujemo da posetite čuvenu svrljišku Belmužijadu i uživate u najboljem belmužu na svetu.

Bonus savet: Kažu da je belmuž najbolji uz domaću rakiju.

Cicvara – za najbolji početak dana

Miris cicvare nekada je najavljivao početak novog dana. Iako se ovo tradicionalno jelo nekada svakodnevno služilo za doručak, danas je gotovo potpuno zaboravljeno.

Ipak, i dalje se može naći na meniju mnogih srpskih domaćica i u mnogim tradicionalnim srpskim restoranima.

Ako želite da testirate svoje veštine kuvanja, evo recepta…

Dok zagrevate mleko, izgnječite sir. Zatim u mleko dodajte sir, jestivo ulje, kajmak i pavlaku. Kada smesa provri, polako dodajte kukuruzno brašno. Stalno mešajte smešu dok ne postane gusta. Zatim sklonite sa šporeta i poslužite ohlađeno sa jogurtom ili domaćim kiselim mlekom.

Bonus savet: Da biste napravili najbolju cicvaru, morate stalno mešati – pa prionite!

100 i jedan način za pripremu kačamaka

Nije šala! Kačamak ili palenta, kako je još zove, može se pripremiti na sto i jedan način.

Kako god da ga nazovete, sigurno će vam se dopasti ovo tradicionalno srpsko jelo od kukuruznog brašna i vode. Barem neka od mnogobrojnih verzija…

Najosnovniji pristup kuvanju kačamaka je da se šerpa napuni vodom, posoli po ukusu i ostavi da provri. Kada provri postepeno dodavati palentu i ostaviti da se krčka oko 10 minuta (i mešati, naravno!). Nastavite u istom stilu dok ne dostigne željenu gustinu i dok se kukuruzna krupica (palenta) ne skuva. Na kraju dodajte sastojke po vašem izboru.

Bonus savet: Vaš kačamak će biti još bolji ako mu dodate kajmak, sir, pavlaku ili prženu slaninu.

Seljačka proja

I danas je proja čest „gost” na srpskim trpezama i sastavni deo svake meze, najčešće kao slavsko predjelo. Većina modernih proja se, međutim, razlikuje od originalne, autentične proje.

U čemu se razlikuju? U sastojcima.

Originalna proja ne sadrži jaja, sir, jogurt ni meso. Napravljena je od tri osnovna sastojka: kukuruznog brašna, soli i vode.

Za one koji žele da probaju da naprave originalnu proju, koja se zove još i seljačka proja, evo recepta: u 200 ml mlake vode dodati prašak za pecivo i kašičicu soli. Zatim u tu smesu dodati u 400 grama kukuruznog brašna. Pomešajte sve sastojke, sipajte u podmazan pleh i stavite u zagrejanu rernu. Kuvati oko 15-20 minuta na 230°C.

Pečenu proju „poškropite“ sa malo vode, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.

Bonus savet: Proju, umesto hleba, poslužite uz sarmu, podvarak, prebranac ili punjene paprike.

Izvor: serbia.com

Najnoviji tekstovi