Dobre stvari

5 saveta za obilazak Evrope automobilom

Obilazak Evrope automobilom je jedan od naboljih načina da uživate u lepotama ove zemlje zalaska sunca. Evropa svojim posetiocima nudi priliku da upoznaju značajan diverzitet kultura i tradicije koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jednom kada izaberete svoje destinacije, uplatite osiguranje i napravite sendviče za put, spremni ste da se otisnete otvorenim putevima koji će vas dovesti do magične Toskane, Azurne obale ili zemlje polarne svetlosti.

Automobil na putu

Ipak, imajte na umu da vožnja automobilom – koliko god bila lepa, često može biti i naporna, a nekada i problematična ako se na vreme ne upoznate sa mogućim nepredviđenim situacijama. Kako ne biste bili nepripremljeni, osim sendviča za put, ponesite i predznanje o putevima kojima ste se uputili. U nastavku vam predstavljamo savete koje ćete zasigurno želeti da znate na svojoj auto turi.  

Kampovi su odlična opcija za odmor, ali i smeštaj  

Ukoliko ste skloni avanturama i nekonvencionalnom načinu putovanja, autokampovi u Evropi su možda i najbolji način da doživite nezaboravno iskustvo. Osim toga, u kampovima vrlo često možete naići na istomišljenike sa kojima ćete moći da se družite i možda dobijete ideju za narednu destinaciju.

Osim toga, autokampovi su povoljnija opcija koja godinama postaje sve atraktivnija putnicima koji se odvaže na duga putovanja kolima. Čak i u slučaju da više volite udobnost hotela i apartmana, autokamp vam može predstavljati prenoćište i mesto na kom ćete napraviti predah kako biste bili spremni za nastavak putešestvija.

Budite odgovoran vozač

Umor na putu je luksuz koji sebi ne smete priuštiti. Ni u kom slučaju se ne ohrabruje vožnja koja traje satima bez pauze. Vodite računa da uvek budete skoncentrisani i fokusirani na put ispred sebe. Uvek budite hidrirani i vodite računa da unosite zdrave namirnice od kojih će vaš metabolizam profitirati.

Kombinacija alkohola i vožnje nije dobra ideja čak ni kada postoji vremenski razmak između sedenja za volan i ispijanja bilo koje vrste alkohola. Pogotovo u slučaju da niste upoznati sa evropskim rutama, ne dajte se opuštati ni u jednom trenutku.

Isplanirajte rute pre polaska

Iako je primamljiva ideja izaći iz sopstvene zone udobnosti i istraživati nove mogućnosti, Evropa je ogromna, stoga je lako izgubiti se. Potrudite se zato da isplanirate što je moguće više svoje rute. Dobra ideja je da koristite satelitski navigacioni uređaj na kom su odgovarajuće mape prethodno instalirane.

Osigurajte se i nosite odgovarajuća dokumenta sa sobom

Putno osiguranje je, naravno, obavezno bez obzira na to kuda idete u svetu ili šta ste planirali. Ipak, trebalo bi da se uverite u prednosti i nedostatke dobijanja evropskog auto osiguranja.

Najbolje je proveriti sa svojim dosadašnjim osiguravajućim društvom da li je vaša postojeća polisa auto osiguranja samo za okvire vaše zemlje i shodno tome potražite savet od njih o najboljem načinu postupanja u određenim okolnostima.

Postarajte se da ponesete sa sobom vašu potvdu o osiguranju motornog vozila i proverite da li ćete tražiti zelenu kartu (ili međunarodnu karticu za osiguranje motornih vozila), jer to morate imati u zemljama kao što su Albanija i Turska.

U slučaju da investirate u evropsko auto osiguranje kao opcioni dodatak, proverite još jednom da li ćete biti pokriveni u zemljama koje ćete posetiti s obzirom na to da različite kompanije zauzimaju drugačiji stav o tome koje su zemlje uključene, a koje nisu.

Budite sigurni da znate pravila na putu

Ovo može zvučati kao podrazumevana stavka, ali je ujedno i najvažnija. Zakoni o vožnji se drastično razlikuju u svakoj zemlji, a niko vam neće oprostiti ukoliko igrate na kartu turiste. Saznajte sa koje strane puta ćete voziti jer u skladu sa tim ponekad morate i da modifikujete svoje vozilo.

U nekim zemljama morate da imate konvertore prednjih svetala, u drugim su vam neophodne reflektujuće jakne, trouglovi upozorenja i kompleti prve pomoći. Ujedno, ovo su i stavke koje zbog lične bezbednosti ne smete zanemarivati.

U mnogim zemljama, kao i kod nas, deca mlađa od 12 godina ne smeju sedeti na prednjem sedištu, a mala deca moraju imati legitimno dečije sedište. Osim što ćete biti novčano kažnjeni u slučaju nepoštovanja propisa, ujedno će ovo biti usluga vašem komforu i sigurnosti na putu.

Iako je putovanje avionom znatno brže, putovanje automobilom vam pruža mogućnost da vidite i obiđete mnogo više. Obilazak Evrope kolima je idealan način da istražite jedan kontinent i steknete uspomene za ceo život, zato napunite rezervoar i upustite se u uzbudljivu i nesvakidašnju avanturu koju ćete pamtiti.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Crossfit: Savršeno rešenje za ljubitelje izazova

Crossfit je princip vežbanja koji se ističe svojom visokointenzivnom, raznovrsnom i funkcionalnom prirodom. Ovaj trening sistem je razvijen kako bi …

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke